Skip to main content

Vikend odprtih vrat v Šmartnem pri Litiji

20.05.2016, od 20. do 22. 5., Šmartno pri Litiji in okoliške vasi

PRIDITE V ŠMARTNO PRI LITIJI. 
NA POTEP PO VALVASORJEVIH KRAJIH!

Od petka do nedelje, od 20. do 22. maja 2016, vas v Šmartnem pri Litiji in v njegovi okolici čakajo številna doživetja z ugodnostmi, popusti in sodelovanjem v veliki nagradni igri!

Šmartno pri Litiji je z gradom Bogenšperk, s slovitimi cerkvami in zelenimi posebnostmi kraj, ki preseneti z zgodbami iz preteklosti in navduši s sedanjo povezanostjo z naravo in ustvarjalnostjo. Spoznajte ga na vikendu odprtih vrat! Pridite v Srce Slovenije. Spoznajte kraje srčnih ljudi in sodelujte v nagradni igri za 3-dnevno bivanje v koči Košutnik na Veliki planini.

Pričakujte tudi naslednje vikende gostoljubja v Srcu Slovenije: www.srce-slovenije.si/turizem/vikendi

Potujte skozi čas!
Od časov Rimljanov do Janeza Vajkarda Valvasorja in do spominov na 20. stoletje

OGLEJTE SI ZNAMENITOSTI STAREGA TRŠKEGA JEDRA ŠMARTNEGA PRI LITIJI!
V petek, 20. 5., ob 17. uri, in soboto, 21. 5., ob 10. uri, se pred staro šolo oz. TIC Javnega zavoda Bogenšperk na Staretovem trgu 12 v Šmartnem začne voden ogled kraja z neogotsko cerkvijo Sv. Martina, rojstno hišo Slavka Gruma in najstarejšo šmarsko hišo z vzidano letnico 1586. Sprehodili se boste mimo lani odkritega rimskega grobišča in starodavne kapelice in ob tem slišali še rodbinsko zgodbo Fritza Pregla, edinega Nobelovega nagrajenca slovenskega rodu. Brezplačno!

V petek, 20. 5., pridite v TIC Javnega zavoda Bogenšperk na Staretov trg že ob 16. uri in si pod vodstvom gospe Magde Breznikar iz Ustvarjalnega središča Breznikar oglejte še brezplačno razstavo o Davorinu Martinu Matjevejiču Hostniku, pedagogu, prevajalcu in jezikoslovcu, ki je ustvaril prva dvojezična slovensko-ruska slovarja s slovnico.

OBIŠČITE BLIŽNJE GRADIŠČE PRI LITIJI IN PRIMSKOVO. 
V soboto in nedeljo, 20. in 21. 5., si lahko od 11. do 18. ure na Gradišču 7 ogledate Domačijo spominov z zbirko predmetov s potovanj po 20. stoletju, ki sta jo ustvarila Malči in Marko Samec.

Domačija spominov Samec

V soboto si ob 14. uri oglejte stari tabor Primskovo s trojnim obrambnim obzidjem, z božjepotno cerkvijo Marijinega rojstva, ostanki cerkve sv. Nikolaja ter gotsko kapelo sv. Petra z grobnico grofov z Bogenšperka. To soboto vam lokalni vodniki Etnološkega društva Jurija Humarja na Primskovem od 14. do 15. ure predstavljajo tudi lokalno dediščino in Rastočo knjigo – razstavo o ljudeh, ki so v kraju pustili poseben pečat.

Primskovo

PRIDITE V ČUDEŽNO VELIKO ŠTANGO.
V soboto, 21. 5., si od 10. do 12. ure vzemite čas za ogled baročne cerkve sv. Antona Padovanskega v Veliki Štangi. Tu naj bi se zgodilo več čudežev, o katerih je pisal že Janez Vajkard Valvasor v Slavi Vojvodine Kranjske.

DOŽIVITE SVETOVNI DAN RAZNOLIKOSTI V SRCU SLOVENIJE.
Pod pokroviteljstvom Unesca se v soboto, 21. 5., ob 17.30 na slikovitem gradu začenja prireditev Bogenšperk: Kjer se srečata Vzhod in Zahod. Na Bogenšperku vas čakajo razstava »Ljudstva, ki izginjajo«, okrogla miza o medkulturnem dialogu in glasbeno plesna predstava Orient sreča Okcident s klasično turško otomansko, iransko, sefardsko in grško-bizantinsko glasbo in poezijo. Vstop prost!

PRAZNUJTE ROJSTNI DAN JANEZA VAJKARDA VALVASORJA!
V nedeljo, 22. 5., se ob 9. uri podajte na vodeni pohod po Valvasorjevi krožni poti, ki povezuje pet nekdanjih gradov, od 13. ure dalje pa na Bogenšperku praznujte rojstni dan slovitega avtorja Slave Vojvodine Kranjske. V čas 17. stoletja vas bo popeljala grajska gospoda, vsako polno uro bodo vodeni ogledi gradu. Odprta bo grajska tržnica, otroke čakajo ustvarjalnice, ob 15.00 lov za Valvasorjevim zakladom, ob 16. uri pa predstava Vsi otroci sveta. Vstop prost!

Valvasorjeva pot

PETEK JE ČAS ZA USTVARJALNOST.
Likovno doživetje za otroke, lončarska izkušnja za odrasle

NAJ OTROCI SPOZNAJO RAZLIČNE TEHNIKE BARVANJA!
Medtem ko se vi podate na voden ogled Šmartnega ali na razstavo, lahko otroci v petek, 20. 5., od 16. do 18. ure preizkušajo svojo ustvarjalnost v delavnici Megličevega ateljeja, na Staretovem trgu 12. Brezplačno!

PREIZKUSITE SE V LONČARJENJU.
Unikatna keramika Barbara Dacar vam v petek, 20. 5., od 18. do 20. ure na Staretovem trgu 20 omogoča brezplačni prikaz dela na lončarskem vretenu. Lončarski izdelek lahko poizkusite ustvariti tudi z lastnimi rokami! Na voljo bo tudi ogled, nakup ali naročilo unikatnih keramičnih izdelkov, kot so skodelice, posode, svečniki in izviren nakit. Vsak obiskovalec prejme darilce!

Barbara Dacar

OKREPČILA NA POTEPU
Od žar sezone do sladkega življenja: lokalno za dobrojedce!

PRIDITE NA POSTRVI IN DRUGE UŽITKE OB GOZDU!
V soboto, 21. 5., od 11. do 22. ure, in v nedeljo, 22. maja, od 11. do 20. ure, so vam v Gostilni Pustov mlin, Cerovica 19, slovite sveže postrvi iz domače ribogojnice in druge dobrote na voljo z 10-odstotnim popustom. Prijeten ambient ob gozdu ponuja tudi otroško igrišče!

Pustov mlin

PRIPRAVITE SE NA SEZONO PIKNIKOV.
V petek, 20. 5., od 8. do 16. ure obiščite Mesnico Šmartno na Staretovem trgu 25 in brezplačno degustirajte žar program za letošnjo poletno sezono.

OKUŠAJTE DOMAČE MESNINE.
Po sprehodu na vrh Kamplovega hriba, najvišje točke Šmartnega, se ustavite v Gostilni pri Janezu, Velika Štanga 7. V soboto in nedeljo, 21. in 22. 5., od 10. do 22. ure lahko tu degustirate doma pridelane mesnine.

Pri Janezu

POSLADKAJTE SE!
V Gostilni pri Rozi vas od petka do nedelje, od 20. do 22. 5., od 14. do 20. ure ob vsakem naročilu pijače čaka brezplačna pokušina sladic. V gostišču vas bodo okrepčali tudi z dnevnimi kosili in jedmi po naročilu. V bližini so otroško igrišče, toplar in športni park!

PRIDITE NA KAVO NA GRAD.
V Krčmi na gradu Bogenšperk, kjer ta vikend vrvi od različnih dogodivščin, vam v soboto in nedeljo, 21. in 22. 5., od 11. do 20. ure ob naročilu tortice ponudijo kavo brezplačno!

ODKRIVAJTE ZELENE VIRE ZDRAVJA IN ENERGIJE
Od zeliščarjev do sadjarjev, od energijske poti do čebelarjev

SPOZNAVAJTE ZELIŠČA NA DOMAČIJI PIVEC.
V petek, 20. 5., boste dopoldne od 10. do 12. ure in popoldne od 15. do 19. ure na domačiji v Šmartnem, Vrata 3, spoznavali zdravilne rastline, hrambo zelišč, zeliščne namaze in zeliščne piškote ter druge domače izdelke. V soboto, 21. 5., od 9. do 13. ure vam Jožica Bajc Pivec tu pripravlja majsko zeliščarsko delavnico z rastlinskimi pripravki proti klopom in komarjem. Cena delavnice je 15 EUR. V času vikenda odprtih vrat obiskovalci domačije prejmejo brezplačno zeliščno tinkturo!

OBIŠČITE ZELIŠČNE VRTOVE IN EKOLOŠKE KMETIJE.
Zeliščarska kmetija Pr' Janez, Gradišče 14, v soboto, 21. 5., od 16. do 18. ure in v nedeljo, 22. 5., od 17. do 18. ure, vabi na ogled vrta s 60 zelišči in na degustacijo zeliščnih namazov iz čemaža, mete in špargljev. Izletniška kmetija Vovk, Gradišče 1, vam ob ogledu zeliščnega vrta v nedeljo, 22. 5., od 15. do 19. ure omogoča, da si naberete meliso in degustirate melisin čaj. V pokušino vam bodo ponudili tudi zeliščne namaze, zelenjavo in ekološko pridelane tradicionalne mesnine. Na kmetiji vas čakajo tudi domače živali: poni, krave in telički na paši, zajci in kokoši. Na spoznavanje sonaravnega kmetovanja z živalmi, kot so škotsko višavsko govedo, avtohtona jelenjad, koze in ribe vas v soboto in nedeljo, 21. in 22. 5., od 15.30 dalje vabi kmetija Kordiš, Gornji vrh 5, Primskovo.

OGLEJTE SI SADJARSKO SRCE SLOVENIJE.
Eko kmetija Vodnjov, Zagrič 2, Primskovo v soboto, 21. 5., od 13. do 17. ure odpira vrata sadovnjaka z več kot 30 vrstami in kar okoli 100 sortami sadja. Degustirali boste sadne dobrote, kot so sadni lističi iz kutine in marmelada iz aronije. Sodelujte tudi na delavnici poslikave lesenih izdelkov. Kar boste ustvarili, boste odnesli domov!

POTEPAJTE SE PO DEŽELI ČEBELARJEV.
V soboto, 21. 5., ob 14. uri pridite na pohod po čebelarsko-gozdni učni poti v Dragovšku. Seznanili se boste z različnimi gozdnimi sestavi, vinogradniškimi okolji in čebelarskimi pašami. Pot vas bo vodila mimo ekološkega čebelarstva Vozelj in čebelarstva Dremelj z vzrejo matic avtohtone kranjske čebele.

OBNOVITE SVOJE MOČI NA JAVORSKI ENERGIJSKI POTI.
V soboto in nedeljo, 21. in 22. 5., odpira vrata eko kmetija v Javorju 23, ki skupaj s Športnim društvom Javor vabi še na potep po naravnih energijskih točkah. Od 11. do 18. ure si lahko ogledate tradicionalno sušilnico zelišč, brezplačno poskušate zeliščne žganjice in domači zeliščni čaj. Seznanite se lahko z zeliščnimi olji in mazili. Ponujajo tudi velike ugodnosti ob nakupih! Od 11.30 do 15.30 vas tu popeljejo po Javorski energijski poti s 6 energijskimi točkami. Med obiskovalci vsak dan izžrebajo srečnega dobitnika ročno izdelanega usnjenega klobuka Janeza Javorskega!

Javorje

ZAKLJUČITE VIKEND NA ZDRAVI POTI!
V nedeljo, 22. 5., ob 19. uri vas v drevoredu in na trim stezi gradu Bogenšperk čaka brezplačna skupinska vadba za zdravje in dobro počutje!

Pričakujte naslednje vikende odprtih vrat v Srcu Slovenije!

Od 17. do 19. junija pridite na Vikend odprtih vrat v Litijo. Spremljajte napovedi naslednjih vikendov v Litiji, Lukovici in Mengšu na www.srce-slovenije.si/turizem/vikendi.

Sodelujte v nagradni igri!

S potepi po Srcu Slovenije sodelujete v nagradni igri za 3-dnevno bivanje oz. 2 nočitvi do 8 oseb v koči Košutnik na Veliki planini. Koča Košutnik ima dve spalnici s po dvema ležiščema ter dodatna ležišča. Nagrajenec bo lahko nagrado izkoristil do 1. aprila 2017, v terminu po svoji izbiri, le da ne v času šolskih počitnic.

Kako sodelovati? Pri katerem koli ponudniku, ki sodeluje v ponudbi Vikendov odprtih vrat v Srcu Slovenije, zahtevajte nagradni kupon. Izpolnite ga in pustite pri ponudniku. V žrebanju bodo sodelovali vsi pravilno izpolnjeni kuponi! Žrebanje bo 11. oktobra 2016. Pravila nagradne igre so objavljena na www.srce-slovenije.si/vikendi/nagradnaigra.

LETAK - Vikendi odprtih vrat v Šmartnem pri Litiji

Foto utrinki lanskega Vikenda odprtih vrat v Šmartnem pri Litiji

Nazaj