Skip to main content

Maistrov večer: Leta strahote – Slovenci in prva svetovna vojna

09.01.2019, ob 18.00, Rojstna hiša Rudolfa Maistra

Letošnji prvi Maistrov večer je namenjen predstavitvi nove knjige Leta strahote – Slovenci in prva svetovna vojna, avtorjev dr. Petre Svoljšak in dr. Gregorja Antoličiča.

Tema prve svetovne vojne je neizčrpna, in tudi zanimanje zanjo se zdi, da z leti raste. V zadnjem času, ko se spominjamo pomembnejših obletnic in dogodkov, je o tem strahotnem obdobju slovenske in svetovne zgodovine izšlo že ogromno knjig. Ena izmed njih je tudi knjiga z naslovom Leta strahote in podnaslovom Slovenci in prva svetovna vojna, zajetno raziskovalno delo, celovit pogled na veliko vojno: sistematično in z bogato bibliografijo. Avtorja sta dr. Petra Svoljšak in dr. Gregor Antoličič. Naslov dela je povzet po Cankarjevih Podobah iz sanj, ki jih je pisatelj napisal »v letih strahote 1914–1917«.

V knjigi so se stoletnice smrti Ivana Cankarja spomnili tudi tako, da so na začetek in konec knjige uvrstili dve znani pisateljevi črtici, ki se navezujeta na prvo svetovno vojno: Gospod stotnik in Kostanj posebne sorte. Uvod je dodal pisatelj Tone Partljič o Ivanu Cankarju – včeraj in danes.

Vabljeni.

Organizator:
Medobčinski muzej Kamnik
T: 01 8317 662
E: info@muzej-kamnik-on.net

Nazaj