Rekordno število obiskovalcev v Kamniku pozdravilo 2500 narodnih noš

14.09.2015

S tradicionalno povorko se je zaključila prireditev 45. Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine, ki je v štirih dneh v Kamnik privabila preko 40.000 obiskovalcev. Bogat program, v katerem je lahko vsak našel nekaj zase, in sončno vreme sta poskrbela, da je srednjeveško mesto vse štiri dni prireditve pokalo po šivih.

Osrednji slovenski folklorni festival je že pred časom presegel slovenske meje, saj zadnjih nekaj let med nastopajočimi spremljamo tudi tuje folklorne skupine. S svojimi nastopi so pestri slovenski kulturni dediščini dodali še kanček tujih etnoloških posebnosti, ki vedno znova presenetijo s svojo drugačnostjo.

Najbolj pričakovano dejanje Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine je bila tudi tokrat povorka narodnih noš. Ob poskočnih zvokih harmonike se je po Kamniku sprehodilo približno 2.500 narodnih noš in drugih udeležencev, ki s svojimi opravami vsako leto dokazujejo, kako bogata je slovenska oblačilna dediščina.

Največ navdušenja je požela velikanska kamniška majolka, ki so jo na vozu po ulici Šutna popeljali kamniški in drugi keramičarji. Umetniki so prav ta dan zaključili 2. Bienalne dneve keramike in lončarstva na Malem gradu, v sklopu katerih so posebno pozornost namenili prav umetelno izdelani in ročno poslikani kamniški majolki.

Pestro 4-dnevno dogajanje so v Kamniku zaključili z nedeljsko revijo kamniških narodno-zabavnih ansamblov, ob zvoku katerih so se lahko zavrteli številni obiskovalci.

Fotografije in več informacij najdete na spletni strani Zavoda za turizem in šport v občini Kamnik.

Nazaj | Arhiv