Srečanje za ohranjanje poprtnika, nesnovne dediščine Srca Slovenije

30.09.2015

26. septembra 2015 je v Robu na Dolenjskem potekalo srečanje gospodinj, ki ohranjajo širom po Sloveniji tradicijo peke poprtnika, prazničnega kruha, ki se pripravlja v božičnem času. Srečanja so se udeležile članice Aktiva žena Plamen Dolsko iz Srca Slovenije, poleg njih pa še gospodinje iz Svibna, Vidma pri Dobrepolju, Ribnice, Loškega potoka, Loške doline in Cerknice. S seboj so prinesle svoje poprtnike, ki so jih poizkusile na drugem delu srečanja na kmetiji Mohor v Javorju.

Poprtnik se v Dolskem in okolici peče pred 24. decembrom. Ime je dobil po prtu, s katerim je pokrit vse do 6. januarja, ko se razdeli med člane družine, živino in obiskovalce, nekateri pa drobtine potresejo tudi pod sadna drevesa, saj naj bi kruh prinašal blaginjo in rodovitnost za vse leto.

V Dolskem se znanje peke poprtnika prenaša na delavnicah Aktiva žena Plamen in znotraj nekaterih družin, ki še ohranjajo to tradicijo. Dora Škafar, voditeljica Plamenk, razloži takole: "Gospodinje pečejo poprtnik iz krušnega testa, ki je nekoliko boljši kot za potico, ali pa iz krušnega in ajdovega testa v plasteh. Okrasijo ga različno, lahko s štirimi zarezami, ki predstavljajo štiri letne čase, s ptički, ki jih mora biti toliko, kot je otrok pri hiši, ali s kakšnim drugim okrasjem glede na domišljijo in spretnosti gospodinje." Na delavnicah pri Plamenkah to veščino ohranjajo še Helena Bokal, Nataša Rotar, Zlatka Tičar, Maša Janež, Ljuba Knavs, Majda Peterka in Nežka Čad.

Omenjene nosilke tradicionalnih znanj peke poprtnika so vpisane v slovenski Register žive kulturne dediščine, na kar so zelo ponosne. Pobudo za vpis je prevzela Metka Starič iz Roba na Dolenjskem, ki je bila tudi gostiteljica srečanja, za vpis pa je poskrbela Anja Jerin iz Slovenskega etnografskega muzeja v Ljubljani. Namen srečanja v Robu je bil, da se peka poprtnika razširi in evidentira v Register še vse tiste gospodinje, ki še niso vpisane. 

Peka poprtnika je res lepa navada, zato bi jo Plamenke rade prenesle še na vse druge, ki jih to zanima. Odločile so se, da ponudijo praktičen prikaz peke. Točen datum bo objavljen na spletni strani www.srce-me-povezuje.si/tddolsko.

Poleg peke poprtnika so se v Srcu Slovenije ohranile še mnoge druge podobne veščine. Razvojni center Srca Slovenije je spodbudil že vrsto vpisov v že omenjeni Register žive kulturne dediščine, na primer slamnikarstvo, pletarstvo, oglarstvo, izdelovanje trničev, skodlarstvo itd.

Razstava poprtnikov v Robu na Dolenjskem, september 2015Razstava poprtnikov v Robu na Dolenjskem, september 2015 (foto Zlatka Tičar)

Gospodinje, ki ohranjajo na Slovenskem tradicijo peke poprtnika na srečanju v Robu na Dolenjskem, september 2015 (foto Zlatka Tičar)

Nazaj | Arhiv