Intervju: skupina Perkakšns

16.12.2013

Bil je boben sredi Krakova, deset let kasneje, leta 2001, pa bobnarski uvod v Zarjavele trobente v Litiji. Tako je nastala skupina Perkakšns. V prihodnjih letih je delovanje uokvirila v Kulturno umetniško društvo HUD, člani so se začeli udeleževati glasbenih delavnic, vadili so vse resneje, širili repertoar in vse več nastopali. Med odmevnejšimi nastopi je nekaj Škisovih tržnic, MatKultra, Zasavje se predstavi v Cankarjevem domu v Ljubljani, Cvičkarija, Final Flash 2005 in 2006 , ter gostovanja v Bosni, Avstriji, Nemčiji in na Hrvaškem.

1. Kdo so Perkakšns?
Anže Kristan - vodja skupine, Boštjan Gretić, Nik Sinigoj, Gal Furlan, Matej Vozel, Aljaž Maček. Ime je nastalo zaradi vprašanj poslušalcev kaj igramo; Percussion -> Perkakšn(s)?2. Odkod ideja za tak band v Srcu Slovenije?
Tolkalna skupina, ki je leta 2001 nastala v Litiji. Skupina je bila ustanovljena z namenom popestritve lokalne prireditve Zarjavele trobente, zaradi dobrih vibracij med člani in dobrega sprejema občinstva, je skupine nadaljevala z delom.

3. Ste vsi izučeni glasbeniki ali ste večinoma ljubiteljski?
Večinoma ljubiteljski, so pa tudi izjeme.

4. Kdo so vam vzorniki?
Nelson Mandela, Ayrton Senna, Nejc Zaplotnik, Viki Grošelj, George Harrison, Carlos Patato, Mamady Keita, Zakir Hussain, Jack DeJohnette, Billy Cobham, Tito Puente, Trilok Gurtu, Roy Haynes....vprašanje je kdo niso naši vzorniki? Od »dobrih« povzemamo dobro, od »slabih« se učimo kaj ni dobro.

5. V Sloveniji se od glasbe žal ne da živet, razen redkih izjem. Kaj vam torej prinaša kruh?
Če bi bilo vprašanje kdo ga prinaša, bi lahko rekli, da večinoma žene, dekleta in matere. Glasba žal res ne predstavlja vira dohodka, je pa vir zadovoljstva. Bi pa izpostavili, da je glasba oz. verjetno kultura na splošno vse manj cenjena.

6. Potem je glasba ventil za sproščanje?
Glasba je strast ki nas napolni. Za vse, ki bi se želeli preizkusiti, organiziramo tudi glasbene delavnice in team buildinge.

7. Kako vam uspe uskladiti čas za vaje?
Z veliko poslanimi sms-i :)

8. Promovirate afriško, latinskoameriško glasbo, je pr nas dosti zanimanja za to glasbo?
Latin glasba je verjetno nekoliko bolj priljubljena zaradi popularnosti latinsko ameriških plesov, vendar kljub temu nimamo nekega prepoznavnejšega banda, ki bi igral to zvrst. Afro pa ima dokaj ozek krog poslušalcev, vendar smo običajno na nastopih deležni velike mere pozornosti. Upamo, da bomo z izdajo albuma še nekoliko pripomogli k širjenju zanimanja za tovrstno glasbo.  
 
9. Se ukvarjate se s kakšnimi športi al je dovolj telovadbe med vajami/koncertom?
Kolesarstvo, gorništvo, med pavzami mečemo frizbee, potapljanje, smučanje...predvsem pa prenašamo inštrumente v avto in iz njega.

10. Kaksno glasbo poslušate v prostem času?
Jazz, Blues, Rock&Roll, World music...verjetno bi vsak od nas naštel kaj svojega.

Nazaj | Arhiv