Prvi letošnji Vikend odprtih vrat v Kamnik privabil številne obiskovalce

03.05.2016

Pristna kulinarična, rokodelska in mnoga druga doživetja so minuli vikend v Kamnik z okolico privabila številne obiskovalce. »Prvi letošnji Vikend odprtih vrat, ki smo ga organizirali v sodelovanju z Zavodom za turizem in šport v Občini Kamnik in lokalnimi ponudniki, je vsekakor dosegel svoj namen – predstaviti in promovirati ponudbo lokalnih turističnih ponudnikov čim večjemu številu obiskovalcev,« je povedala Aleksandra Gradišek, direktorica Razvojnega centra Srca Slovenije.

Obiskovalci so lahko odkrivali lepote Kamnika, ki velja za eno najlepših srednjeveških mest v Sloveniji. Brezplačno spoznavanje ulic s pridihom srednjega veka je omogočil Zavod za turizem in šport v občini Kamnik

Hiši Keramike Zakaj pa ne majolka so obiskovalce popeljali v svet raznolike uporabe keramike. Ogledali so si lahko delo na lončarskem vretenu, na katerem je ustvarjal Denis Kuhar, in nastajanje umetniških poslikav na keramiki, ki jih je predstavljala Irena Radej. »Predvsem smo želeli prikazati vsestransko uporabnost keramike. Uporabljamo namreč zdravju neškodljive glazure, zato lahko v naših keramičnih posodah dejansko pripravljate hrano, tudi pečete kruh,« je povedal Denis Kuhar.

V trgovini z zdravo prehrano Zlata ptička je bilo mogoče poskušati dobrote lokalnih butičnih ponudnikov in jih kupovati ceneje. Ko smo že pri lokalnih dobrotah, ne moremo mimo kloštrskih kremšnit, s katerimi so goste razvajali v mestni kavarni Veronika. V bližnji Kavarnici na Glavnem trgu pa je bilo mogoče okusiti tudi žganje iz vršičkov in storžev ruševja. Komur žganje ni dišalo, je zavil v B & B Hostel in Pub Pod skalo, kjer so imeli pokušino točenega piva iz butične kamniške Pivovarne Mali grad. »Znana je po odličnem in aromatičnem pivu izjemno polnega okusa. Pivo je posebno tudi zato, ker je ena izmed njegovih temeljnih sestavin odlična kamniška voda,« je povedala Vesna Resnik iz puba Pod skalo. 

Gostilni in penzionu Repnik je bilo mogoče poskusiti tuhinjsko filo, staro tradicionalno kamniško jed, ki so jo običajno pripravljali za veliko noč in je del kamniške kulinarične ponudbe, ki jo promovirajo pod Okusi Kamnika. »Pri Okusih Kamnika me najbolj navdušuje, da na lokalne dobrote ne prisegajo več samo tujci, ampak tudi domači gostje – in to je po mojem mnenju največja zmaga tega projekta,« je povedal Primož Repnik. Na tržnici Okusi Kamnika - Podeželje in Eko na Šutni so obiskovalcem podarili zelenjavno sadiko, ta je čakala kupce tudi vvrtnariji Dragice Bohinec na Šmarci, ki se s pridelavo sadik zelenjave ukvarja že več kot 25 let. 

Ni jih bilo malo, ki so se podali na potep v okolico Kamnika. V Zgornjih Palovčah je vrata odprla več kot 350 let stara Budnarjeva domačija, ki jo najbolj zaznamuje črna kuhinja. V Planinskem domu v Kamniški Bistrici so poleg kosila ponujali brezplačno kavico, kuhali pa so tudi prav poseben Firštov golaž, v spomin na nadvojvodo Karla. Ta je leta 1564 v Ljubljani simbolično prisegel na knežjem kamnu in se nato zaradi kuge umaknil v Kamniško Bistrico. Na mestu, kjer se je ustavil in so mu lovci pripravili hrano, so Kamničani postavili posebno mizo. Legenda pravi, da je na tem mestu zakopal zlatnike, zato je tu hodilo veliko turistov in iskalcev zlata. Ker zlatnikov niso našli, so kamnito mizo vrgli v vodo. Lani so Kamničani izdelali repliko in jo postavili na isto mesto.

Zdravilnem gaju Tunjice so organizirali voden ogled energijskih točk, vsak obiskovalec je lahko poskusil tudi glineni napitek za razstrupljanje telesa in živo vodo ter dobil nagrado ob obisku. V Termah Snovik sta obiskovalce pričakala ugodna ponudba za kopanje ter brezplačni čaj iz njihovih zelišč in termalne vode. Ljubitelji planin pa so se z nihalko odpeljali na Veliko planino in si ogledali najstarejše planšarsko naselje v Evropi, pri čemer so vsakemu, ki je kupil dve vozovnici, ob povratku v dolino tretjo podarili.

Naslednji Vikend odprtih vrat bo od 20. do 22. maja v Šmartnem pri Litiji, do jeseni pa se bodo zvrstili še trije – v Litiji, Lukovici in Mengšu.


Kamnik si v organizaciji TIC Kamnik vodeno ogledalo 40 ljudi.


Tržnica Okusi Kamnika - Podeželje in Eko je tokrat potekala na Šutni.


Dragica Bohinec je za obiskovalce tržnice in njihove vrtarije namenila brezplačne sadike zelja.


Med Okusi Kamnika najdemo tudi kloštrsko kremšnito, ki so jo v času Vikenda odprtih vrat ponujali v kamniški kavarni Veronika po promocijski ceni.

Nazaj | Arhiv