Ultramaratonec Radovan Skubic Hilarij osvaja vrhove nekdanje Jugoslavije

30.06.2016

Ultramaratonec Radovan Skubic Hilarij se je 25. junija 2016 ob 12. uri iz vrha Triglava podal na 2.000 kilometrov dolgo Zeleno pot po Balkanu.

Hilarij je odposlanec narave in nosi njeno sporočilo:

»Spoštovani prebivalci zelenega planeta,
skrajni čas je, da prenehate uničevati naravo na planetu, na katerem živite in je dom vseh nas, dom vseh živih bitij. Čas je, da dokončno spoznate, da živite v zlaganem svetu, vaša ladja življenja pluje v napačno smer. Res zadnji čas je, da spremenite tok, ki vas nosi in pričnete živeti v sožitju z naravo, jo cenite in ohranjate. Naredite življenje kvalitetnejše in lepše. Verjemite v mater naravo, kajti ona ne laže.«

V ponedeljek, 27. junija, je točno opoldne prispel na Geometrično središče Slovenije, kjer so ga pozdravili njegovi prijatelji, pa tudi TV kamere (24ur.com, RTV Slovenija). Srečno pot do cilja in nazaj so Hilariju zaželeli tudi predstavniki Občine Zagorje ob Savi, župan občine Mengeš Franc Jerič, Jože Prah iz Zavoda za gozdove Slovenije, predsednik Društva GEOSS Mirko Kaplja in direktorica Razvojnega centra Srca Slovenije Aleksandra Gradišek.

V sredo, 22. junija, je Hilarij okoli 7.30 ure zjutraj pri Metliki prestopil državno mejo in krenil proti 1831 metrov visokemu Sinjalu, najvišjemu vrhu Hrvaške.  

Hilarijeva pot, Srce Slovenije
Načrt Hilarijeve poti po najvišjih vrhovih Balkana

Hilarijeva pot, Srce Slovenije
Na GEOSS-u so ga v ponedeljek, 27. junija 2016, pozdravili njegovi prijatelji

Hilarijeva pot, Srce Slovenije
Aleksandra Gradišek je Hilariju zaželela srečno pot pri osvajanju balkanskih vrhov

Nazaj | Arhiv