Vikendi odprtih vrat v petih občinah Srca Slovenije

29.09.2016

Na vikendih odprtih vrat, ki so v letošnjem letu potekali v občinah Kamnik, Šmartno pri Litiji, Litija, Lukovica in Mengeš je sodelovalo preko 80 turističnih ponudnikov, rokodelcev, gostincev, domačij, kmetij, društev ter muzejev z območja. Ponudniki so s sodelovanjem v Vikendih odprtih vrat predstavili svojo kakovostno ponudbo izdelkov in doživetij ter izkazali gostoljubje na domačem dvorišču, v delavnici, trgovinici, kleti ali v svojem degustacijskem prostoru.

Razvojni center Srca Slovenije je že drugo leto zapored organiziral Vikende odprtih vrat v partnerstvu z lokalnimi organizacijami v vsaki od občin. Obiskovalci so lahko v istem dnevu obiskali več ponudnikov, ki so bili označeni s posebnimi srčki na vratih, deležni so bili posebnih ugodnosti, ki so v posamezni občini veljale le ob vikendih odprtih vrat. Pri tem je pomemben rezultat - povezovanje turističnih ponudnikov in njihova medsebojna promocija. Na svojih lokacijah so ponudniki ponudili tudi informacije o obisku drugih točk.

Pristna kulinarična, rokodelska in mnoga druga doživetja so med 29. aprilom in 1. majem na prvi Vikend odprtih vrat v Kamniku privabila številne obiskovalce. Ti so lahko odkrivali tradicionalna mojstrska znanja, kot je ustvarjanje na lončarskem vretenu, okusili »Okuse Kamnika«, se sprostili z zdravilnimi energijami, obiskali najstarejše planšarsko naselje v Evropi, poskusili lokalni proizvedeno pivo, na brezplačnih vodenjih po mestu pa odkrivali skrivnosti iz kamniške preteklosti.

Med 20. in 22. majem je na drugem Vikendu odprtih vrat v Šmartnem pri Litiji dišalo po domačih dobrotah. V dogajanje se je vključilo kar 20 ponudnikov, pri katerih so obiskovalci lahko okušali domače dobrote, nabirali in spoznavali zelišča, se preizkusili v lončarstvu, si ogledi dišeče vrtove, sadovnjake in ekološke kmetije, se sprehodili po energijski poti, pohajkovali po bližnjih hribih, obiskali razstavo ter se udeležili pestre ponudbe kulturnih dogodkov na gradu Bogenšperk. 

V Litiji je Vikend odprtih vrat potekal v času praznovanja občinskega praznika, in sicer od 17. do 19. junija. »Takšni dogodki so pomembni, ne samo za vse, ki so v projekt vključeni, temveč zlasti za nas, Litijane. S tovrstnimi dogodki se predstavimo širši Sloveniji, domačini pa si vzamemo čas za druženje, obiske, veselje in praznovanje,« je dejala ena od navdušenih udeleženk. Tokrat so si obiskovalci lahko ogledali zbirko savskih prodnikov, se športno in adrenalinsko udejstvovali, se naučili osnov western jahanja, odigrali igro tenisa, si ogledali rokodelske delavnice, muzejske zbirke, galerije in kmečke domačije, okušali domače dobrote in se posladkali v litijskih in okoliških gostilnah ter obiskali festival glasbenih skupin.

Pestro in živahno je bilo tudi med 2. in 4. septembrom na Vikendu odprtih vrat v Lukovici. »Izkoristili smo lep sončen dan in se z družino odpravili na izlet. Pot nas je čisto po naključju zanesla v Lukovico in ko smo ob postanku v kavarni slišali, da se tu nekaj dogaja, smo se na hitro odločili, da bomo del dneva preživeli kar tu. Ni nam žal.« je navdušena hitela pripovedovati gospa z Gorenjske, ena od številnih obiskovalk letošnjega četrtega Vikenda odprtih vrat. Obiskovalci so lahko spoznavali turistično in kulturno ponudbo Lukovice, se udeležili družabnih in izobraževalnih aktivnosti, po znižani ceni spili kavo, izkoristili posebno ponudbo ob naročilu kosila, se sprehodili po čebelarski poti, tekmovali v avto-moto slalomu, si ogledali razstave, zajahali konja ali pa se zapeljali s kočijo, se udeležili potopisnih predavanj in se igrali.

Uživanje v kulinaričnih dobrotah in razvajanje v svetu savn. Sladkanje z domačimi krofi, slovenskim medom in osvežitev s čarobnim napitkom. Obisk vietnamskega pujska, jahanje konja in preštevanje pisanih palčkov v pravljični deželi. Pristni naravno sušeni suhomesni izdelki in pester izbor koktajlov. Vse to je bil skupni imenovalec zadnjega Vikenda odprtih vrat v Mengšu, ki je sočasno s tradicionalnim sejmom potekal od 23. do 25. septembra. 


Kamniški gostitelji bodo ponudili posebne ugodnosti in presenečenja.

V Zavodu 16 podkvic so se otroci lahko preizkusili v jahanju in se družili s konji.


V kavarni Mia so obiskovalcem postregli z odlično kavo.

Nazaj | Arhiv