Kako lahko kot upokojenec delam in zaslužim?

14.12.2018

Upokojenci lahko dodatno zaslužijo na več načinov. Vsak način ima svoje posebnosti. Predvsem pa je pomembno, da se upokojenci preden začnejo pridobivati dodaten prihodek, pozanimajo na ZPIZ, kakšne možnosti imajo glede na svojo odločbo o upokojitvi.

Upokojenci lahko ustanovijo podjetje s.p.

Upokojenec lahko ustanovi s.p. po Zdoh-2, ki govori o postopku reaktivacije upokojenca, ki se registrira kot samostojni podjetnik. Reaktivacija pomeni, da se mora upokojenec za najmanj 10 ur prijaviti v zavarovanje in plačevati prispevke za socialno zavarovanje v tem deležu, ko registrira s.p.. ZPIZ mu odmeri novo odločbo o pokojnini. Podjetniku zamrznejo 25% pokojnine, preostali delež pa mu izplačujejo.

Upokojenci lahko sklenejo pogodbo o začasnem in občasnem delu upokojencev

Kako lahko kot upokojenec delam in zaslužim?Gre za posebno pogodbo, ki jo sklene upokojenec z delodajalcem za opravljanje določenega dela. Ali z več delodajalci. Taka pogodba je časovno omejena na 60 ur na mesec in določena je najnižja urna postavka za opravljanje takega dela (4,52 EUR). Pokojnine mu pri opravljanju začasnega in občasnega dela ne zamrznejo.

Upokojenec lahko dela prek podjemne pogodbe in avtorske pogodbe

Brez strahu, da bi mu ZPIZ zamrznil pokojnino. Opravlja lahko tako delo, ki ni sistemizirano delo v podjetju. Več o delu prek podjemne pogodbe si lahko preberete v prispevku Podjemna pogodba ni oblika zaposlitve.

Upokojenec se lahko registrira za opravljanje osebnega dopolnilnega dela

Če upokojenci priglasijo ODD, to ne vpliva na izplačevanje pokojnin ter izplačevanje pokojnin in nadomestil iz invalidskega zavarovanja. V kolikor gre za delovnega invalida II. ali III. kategorije invalidnosti, je treba upoštevati izvajalčevo zdravstveno stanje iz odločbe o ugotovljeni invalidnosti oziroma mnenje invalidske komisije o njegovi preostali delovni zmožnosti.

Osebno dopolnilno delo morajo prijaviti na Upravni enoti. Na prijavi je potrebno označiti katero delo s seznama del A ali seznama del B bodo opravljali. Lahko je navedeno tudi več del. V kolikor bodo upokojenci opravljali dela s seznama del A, bodo morali zanje za opravljanje teh del, naročniki dela kupiti vrednotnico. Če bodo opravljali dela s seznama del B, bodo zase mesečno kupili vrednotnico. Cena vrednotnice je 9,48 EUR. Vas zanima Kdo vse lahko priglasi ODD – osebno dopolnilno delo?

Preden se upokojenec odloči za določeno obliko dodatnega zaslužka, se mora dobro informirati o tej obliki dela, o obdavčitvi, prispevkih, načinu izstavitve računa. V pomoč upokojencem so lahko kalkulacije izračunov na naši spletni strani oziroma davčni svetovalci v našem podjetju, kjer jim lahko pripravijo izračune za posamezno vrsto del. Vsekakor je potrebno dobiti odgovor na najbolj pogosto vprašanje, ki ga slišimo med obiskovalci naše poslovne hiše: »Kaj se mi najbolj izplača?«

Vir: DATA d.o.o.

Celoten članek je objavljen TUKAJ. 

Nazaj | Arhiv