Srce Slovenije s trzinskimi rokodelci na Dnevih medgeneracijskega sožitja v Ljubljani

20.05.2019

V tednu vseživljenjskega učenja, od 14. do 16. maja, so se na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani odvili prvi Dnevi medgeneracijskega sožitja, na katerih je sodelovalo tudi Srce Slovenije. Gospodarsko razstavišče je bilo vse tri dni stičišče medgeneracijskega povezovanja ter prizorišče za aktualne razprave o trgu dela in upokojevanju, o možnostih učenja v vseh življenjskih obdobjih, primerih dobrih praks ter sodelovanja na področju kulture in kreativnega rokodelstva.

Konzorcij rokodelskih centrov Slovenije, katerega član je tudi Razvojni center Srca Slovenije, je sodeloval vse tri dni v USTVARJALNEM STIČIŠČU ZDUS, kjer so se zvrstili prikazi rokodelcev iz slovenskih rokodelskih centrov in drugih organizacij, ki delujejo na tem področju.

Ustvarjalno stičišče ZDUS je bilo namenjeno izmenjavi idej, prenosu znanj, druženju in iskanju sinergij. V Ustvarjalnem stičišču ZDUS so rokodelski centri, člani Konzorcija rokodelskih centrov Slovenije, in društva upokojencev pripravili razstavo in prikaze izvirnih rokodelskih izdelkov iz posameznih delov Slovenije.

Iz Srca Slovenije so se na dogodku v četrtek, 16. maja 2019, predstavljali s prikazi in razstavo rezbarskih izdelkov člani Rezbarske sekcije pri Turističnem društvu Kanja Trzin, ki sodelujejo že več let v Mreži rokodelcev Srca Slovenije.

Zadnji dan dogajanja, v četrtek, 16. maja, je Razvojni center Srca Slovenije s Konzorcijem rokodelskih centrov Slovenije sodeloval tudi na okrogli mizi z naslovom “ROKODELCI SMO, katere namen je bilo realno prikazati stanje rokodelstva v Sloveniji ter usmeriti razpravo k zakonodajni ureditvi statusa rokodelcev v Sloveniji. Okrogle mize so se udeležili tudi predstavniki drugih slovenskih rokodelskih centrov, predstavniki ministrstev in rokodelci posamezniki, ki si želijo, da bi naredili na tem področju korak naprej. Kot izhodišče za razpravo so bili uporabljeni podatki o rokodelcih, ki so bili zbrani v projektu sodelovanja LAS Zgodbe rok in krajev, katerega pobudnik in vodilni partner je bil LAS Srce Slovenije.

Organizatorja Dnevov medgeneracijskega sožitja sta bili Zveza društev upokojencev Slovenije (ZDUS) in Gospodarsko razstavišče v Ljubljani s številnimi partnerji. Okrogla miza Konzorcija rokodelskih centrov Srca Slovenije z naslovom Rokodelci smo! 

Trzinska rokodelca in predstavitveno mesto Mreže rokodelcev Srca Slovenije je obiskal mag. Dejan Židan, predsednik Državnega zbora Republike Slovenije.

Na okrogli mizi z naslovom Rokodelci smo spregovorili o aktualni zakonodaji 

Nazaj | Arhiv