Razstava Srček za vsak dan vabi k ogledu

09.12.2020

V okviru TAM-TAMove Ulične galerije na prostem je svojo fotografsko razstavo Srček za vsak dan odprla fotografinja in umetnica Mankica Kranjec. Tri velike panoje na Vegovi ulici v Ljubljani krasi 36 izbranih fotografij srčkov, ki se pojavljajo na povsem vsakdanjih mestih in v vsakdanjih oblikah.

Avtorica je prepričana, da bo ob pogledu na razstavljene fotografske podobe mimoidočim vsaj malo zaigralo srce. »Ni lepšega kot dan začeti s srčkom v usedlini kave, ga mimogrede opaziti v obliki vzorca na dežniku mimoidoče deklice, na cesti najti srčast kamen, ali za kosilo olupiti krompir v obliki –srca. Kamorkoli pogledaš, vsepovsod so srčki! Ko sem jih začela opažati vse pogosteje, sem jih preprosto začela fotografirati in zbirati. Srčki so postali moj osebni dolgoletni fotografski projekt, ki je deset let čakal, da ugleda luč sveta. Zdaj, ko vsi v teh težkih epidemijskih dneh potrebujemo opomnik, da srčnost še obstaja, je bil gotovo pravi čas, da mojo zbirko srčkov predstavim javnosti,« je zgovorna avtorica razstave.

Fotografije, ki jih je Mankica ujela v objektiv svojega fotoaparata in mobilnega telefona, vedno odražajo nje ljubezniv pogled na svet. Prepričana je, da je lepoto mogoče videti kadarkoli in vsepovsod – če le znaš gledati s srcem. Avtoričin obsežen arhiv tisoč petsto fotografij oblik srčastih predmetov, vzorcev in motivov, ki jih je zbirala med leti 2010 in 2020, pa obsega zelo raznolike srčne podobe, na katere je naletela med Ljubljano in New Yorkom, Lizbono in Singapurjem, ter vsepovsod vmes. Projekt je nastal v koprodukciji z Razvojnim centrom Srca Slovenije in naznanja, da je ljubezen pravzaprav mogoče najti na vsakem koraku, čarobnost trenutka pa nas obkroža povsod – pa naj bo to v obliki listov ohrovta z domačega vrta ali v narisanem grafitu na bližnji steni.

Fotografinjo in umetnico Mankico Kranjec (1985) ves čas zanima odkrivanje novih idej in zanimivih svetov. Prav to je združila s svojo nenehno željo po umetnosti in ustvarjanju. Vedno skuša odkriti tisto, kar je mnogim pogledom zastrto, svojim fotografskim projektom pa rada vdihuje nekaj malce drugačnega in svetovljanskega. Nič nenavadnega torej, da tudi ta fotografska razstava s svojo prisrčnostjo očara in navdihne, hkrati pa gledalce skuša spodbuditi, da bi vsak dan poiskali tiste majhne srčne drobce lepote, ki nas obdajajo. Uradno odprtje razstave je prestavljeno na čas, ko se bomo lahko brez omejitev znova družili, fotografije pa bodo v okviru Ulične galerije na prostem na ogled vse do 7. januarja 2021. Avtor fotografij umetnice je Sunčan Stone.

Dodatne informacije: Mankica Kranjec, 041609383, mankica@gmail.com

♥︎︎ Posebna zahvala Nataši Sedminek, Mitji Bratunu, Maticu Golobu, Davidu Kvaterniku iz Tovarna.TECH, Ajdi Schmidt, Davidu Lotriču Banoviću, Kevinu Ducheynu, Viktoriji Kranjec, Matjažu Kranjcu, Sunčanu Stoneu, Slovenski turistični organizaciji, Mestni občini Ljubljana in vsem srčnim ljudem, ki so pomagali pri pripravi te prisrčne razstave.

Nazaj | Arhiv