Dan odprtih vrat Samostana Mekinje presegel pričakovanja

12.02.2021

Na Prešernov dan, 8. februarja 2021, je samostan Mekinje odprl svoja vrata. Ob upoštevanju vseh ukrepov za preprečevanje okužb s koronavirusom so pripravili individualna vodenja, na katerih so predstavili obiskovalcem 720 –letno zgodovino samostana, dosežke projekta Preobrazba in vizijo nadaljnjega razvoja tega enkratnega kulturnega spomenika.

Javni zavod Mekinjski samostan, ki je zaživel s pomočjo projekta Preobrazba, ki je bil sofinanciran s sredstvi Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republike Slovenije preko LAS Srce Slovenije, tudi v letošnjem letu utrjuje svoj položaj na področju kulture in izobraževanja.

Vedno več občanov in prebivalcev Osrednjeslovenske regije ga prepoznava kot enega od pomembnih javnih zavodov z raznolikim in pestrim programom, o čemer priča tudi zanimanje za odkrivanje pestre zgodovine, ogled prenovljenih prostorov ter Plečnikove razstave na kulturni praznik, ki je močno preseglo pričakovanja. Razpisani prosti termini so se zapolnili kmalu po objavi novice o možnosti obiska, zato smo čas ogledov podaljšali še z dvema terminoma. Kljub temu je ogromno obiska željnih ostalo pred vrati. Da bi zagotovili možnost obiska vsem, ki si želijo spoznati pisano preteklost spomenika in ostati obveščeni o bodočem dogajanju za mogočnimi zidovi, so sprejeli odločitev o rednih vodenih ogledih za posamezne obiskovalce vsak mesec, vse dokler bo zanimanje za tovrstne vsebine.

Prvi dan, ko bodo vrata samostana spet na široko odprta, bo 6. marca 2021, ko bo vodnik skozi sprehod po samostanskih hodnikih in obnovljenih dvoranah obiskovalcem odstiral zanimive koščke zgodovine, s ponosom kazal dosežke nedavnih obnovitvenih del in preko pojasnjevanja nadaljnje strategije delovanja zavoda vabil k ponovnemu obisku.

Vabljeni, da si rezervirate prosti termin na telefonski številki 031 392 158 (Katarina).

Nazaj | Arhiv