Kupujte lokalno: Praznovanje velike noči!

30.03.2021

Čas velike noči nam bo tudi letos naklonjen, saj se nam ne bo nikamor mudilo in ga bomo lahko preživeli v domačem krogu. Zato zavihajmo rokave in izkoristimo te lepe spomladanske dneve za ohranjanje tradicije.

Spomnimo se na tiste, ki jih že dolgo nismo objeli in jim voščimo praznike s skrbno izdelanimi cvetnimi voščilnicami gospe Joce Jamšek iz Litije. Z v voščilnico vtkanimi cvetličnimi elementi in lepo mislijo izpod naših rok, jim zagotovo prikličemo nasmeh na obraz.

Večji izziv bo priprava prave domače potice. Orehova, lešnikova, zeliščna ali kakršnakoli druga, se bo najbolje spekla v lončenem potičniku, ki je nastal pod rokami gospoda Toma Krakerja iz Dola pri Ljubljani.  

Domača suha klobasa iz Mesnin Bajec bo, poleg velikonočne šunke, zagotovo krasila velikonočno mizo. Ker je narejena po starih recepturah, iz visoko kakovostnega mesa iz slovenskih kmetij ter brez konzervansov, bo užitek ob jedi še toliko večji.

Poleg mesnih in sladkih dobrot, ob velikonočnem pogrinjku po navadi ne manjkajo niti mlečni izdelki, običajno zeliščni namazi. Izkoristite čemaž, ki se že bohoti v bližnjem gozdu in ga skrbno umešajte v kozjo skuto iz Kmetije Pri Ropet iz Kamnika. Kozja naj bo še posebej letos na jedilniku zato, da okrepi imunski sistem.

Zanj bo poskrbel tudi moravški med, skrbno izbrana mešanica več vrst medu, ki ga boste umešali v čaj za dobro počutje. Citronko, meliso, dobro misel, šipek, lučnik in ognjič je po recepturi naših babic nabrala gospa Pavla Rozina iz Šmartna pri Litiji.

Za nekaj navihanosti in otroške nasmehe pa bo poskrbela igriva dekorativna kokoš gospe Mire Lukežič iz Dola pri Ljubljani. Morda s seboj, poleg pirhov, prinese še kakšna čokoladna jajca.

Nazaj | Arhiv