Kupujmo lokalno: Poletni piknik

23.07.2021

Poletje je eden izmed najlepših letnih časov in obdobje ko lahko izkoristimo čudovite vroče dni in zelene površine v bližini doma ter svoj prosti čas preživimo na prostem z družino in prijatelji. In ker si poletje težko predstavljamo brez piknikov, si teh ne moremo predstavljati brez določene obvezne opreme. Ker brez nje pač ni dobrih piknikov, smo v nadaljevanju za vas nanizali nekaj predlogov.

Če želite vašim jedem pričarati pristen okus po žaru potrebujete naravno oglje Oglarske domačije Brinovec. Oglje bo jedem dalo tisti pravi dimljen okus, hkrati pa omogoča tudi hitrejšo peko, saj so temperature višje, kot pri peki na plin.

Ni piknika brez mesa! Izberite med izdelki, ki so v ponudbi naših certificiranih ponudnikov Srca Slovenije. V družinskem podjetju Mesnine Bajec iz Šmartnega pri Litiji z izbranimi sestavinami ustvarjajo izdelke iz odličnega slovenskega mesa, dogovorite pa se lahko tudi za catering že pripravljenih jedi. Odlične mesnine lahko kupite tudi v podjetju Levmes v Moravčah, kjer prehaja hišno znanje o predelavi mesnin iz roda v rod. Svinjsko, goveje in divjačinsko meso, ki ga odkupujejo od slovenskih proizvajalcev, predelujejo v sveže in suhe mesnine po starih družinskih recepturah. 

Seveda mesa iz žara ne bo manjkalo, ne pozabite pa tudi na pomembne priloge, ki se odlično podajo zraven. Priloga, ki se odlično poda k mesu iz žara je prebranec. Da pa bo ta jed še bolj okusna vam predlagamo, da jo pripravite v keramični skledi za prebranec izpod rok rokodelke Katrine Spruk. Skleda za prebranec ali kakšno drugo jed, ki jo želite zapeči v pečici, je ročno izdelana iz rdeče gline na lončarskem vretenu.

Testeninska solata je še ena slastna poletna osvežitev in odlična priloga k mesnim jedem. Izbirate lahko med dvema ponudnikoma, ki se ponašata s certifikatom kakovosti blagovne znamke Srce Slovenije. Prvovrstne testenine s Kmetije Pr' Boltjan so izdelane iz sveže mlete hišne pirine moke, zato vsebujejo veliko beljakovin, vlaknin, vitaminov in mineralov. Testenine Mlinarjev sin pa so plod 150-letne tradicije mlinarstva in soustvarjanja generacij Rotarjevih na Moravškem. Izberite katerega koli, kakovost testenin je preverjena.

Ljubitelji domače zelenjave lahko izbirate med izvrstnimi pridelki Ekološke kmetije Pr' Rakari, kot so šparglji, mlada čebula, por, solata, korenje, krompirček. Obiščite jih v Šmartnem pri Litiji in se dogovorite za prevzem zelenih dobrot. Pr' Rakari v objemu narave ohranjajo ljubezen do zemlje in znanje, kako iz nje pridelati najboljše.

Če želite pričarati pestro kombinacijo okusov in navdušiti svoje goste, je dobra omaka za vaš piknik nepogrešljiva. Kaj pa če bi jo tokrat pripravili sami? Bio ovčji jogurt ali bio ovčja skuta iz Eko kmetije Vovše imata prijetno kremno strukturo in lahko v kombinaciji z različnimi začimbami sestavljata odlično žar omako. Različne omake postrezite v ročno izdelanih lončenih skledicah zakoncev Kraker, ki so vsestransko uporabne za juhe, omake ali slane prigrizke.

Za fantastičen zaključek vašega piknika bo poskrbela sladica. Lončen pekač za pito iz gline je izdelan ročno. V njem lahko spečete sadno pito ali katerokoli drugo sladico. Izdelek ima certifikat o neoporečnosti in primernosti za stik s hrano.

Privoščite sebi in svojim bližnjim le najboljše in izbirajte med številnimi prehranskimi in rokodelskimi izdelki iz Srca Slovenije!

Nazaj | Arhiv