Voda, voda, voda in še enkrat voda

02.08.2022

Kako zelo široko življenjsko pomembna je voda, zadnje tedne od blizu opazujemo ne samo na Krasu, temveč po celem svetu. Ko nam umanjka, jo še bolj cenimo. Ko je imamo na pretek, nam postane (preveč) samoumevna. Ne postanimo brezbrižni; spoštujmo, varujmo in cenimo naš zaklad!

Priložnosti za tihi razmislek o vodi imamo v Srcu Slovenije veliko. Tokrat se odpravimo peš po  Kamniku, k izviru ene najčistejših slovenskih rek – Kamniške Bistrice.

V bližini Doma v Kamniški Bistrici najdete čudovit kraški izvir v obliki manjšega jezera, ki je le eden od glavnih izvirov Kamniške Bistrice. Izvir sodi med zelo kvalitetne alpske vode po izmerjenih fizikalno-kemijskih lastnosti vode in med mikrobiološko zelo čiste vode.

Drugi stalni izvir se nahaja pod cesto, malce nižje od glavnega. Gre za Mali izvirek, ki se po 400 m z brzicami izlije v Kamniško Bistrico na vhodu v sotesko Predaselj. Tudi ta izvir je znan po izjemno čisti vodi in mikrobiološko najčistejšimi vodami v Kamniško Savinskih Alpah. Če ga obiščete, pozor! saj gre za izjemno občutljivo območje.

Še na enem izviru Kamniške Bistrice se pohodniki lahko brezskrbno odžejate, saj so večkratne strokovne analize Jamarskega društva Kamnik pokazale na visoko čistost in kakovost vode – na izviru Kraljevega studenca, v katerem voda sicer zelo niha.

Na treh omenjenih izvirih poiščite v skalo trajno pritrjeno skodelico Jamarskega društva Kamnik, ki vam je na voljo za pitje in je jamstvo za kakovostno vodo.

Slab kilometer od izvira navzdol se reka zaje v okoli 100 m široko dno ledeniško preoblikovane doline, v katero je izjedla do 30 m globoka korita Malega in Velikega Predaslja  z navpičnimi apnenčastimi stenami nad hitro tekočo reko. V soteski Veliki in Mali Predaselj lahko reko občudujete v kristalni zelenomodri barvi.

Kamnik je izjemno povezan z vodo. Poleg Kamniške Bistrice v Kamniku lahko obiščite še Tuhinjsko dolino s Termami Snovik, najvišje ležeče terme v Sloveniji. Voda, bogata z mineralnimi snovmi, predvsem z magnezijem in s kalcijem, bo blagodejno vplivala na vaše kosti, kožo in prebavo.

V zelenem koščku raja v Tunjicah pa najdete izvir Žive vode. Certificirana Živa voda čisti telo strupov in ga polni z energijo, krepi imunski sistem in pomaga pri samozdravljenju organizma. Privoščite si jo v  Zdravilnem gaju Tunjice.

Z naravno pitno vodo vam postrežejo tudi v Gostilni Repnik, kjer lahko zaključite vaše popotovanje po vodnih poteh Kamnika.

Nazaj | Arhiv