Novice

26.12.2013
Božični koncert v Litiji podprlo s svojo udeležbo kar 65 abrahamov
Izjemen božični koncert afroameriške duhovne glasbe, ki se je zgodil 25. decembra v cerkvi sv. Nikolaja v Litiji, je združil kar 65 abrahamov zadnjih petih generacij Abrahamovega ključa Srca Slovenije. Koncert je pripravil domači Zbor sv. Nikolaja, ki posega po najvišjih priznanjih v Sloveniji in tujini, skupaj z ameriškim dirigentom Andrejem J. Thomasom.

24.12.2013
Podeželje v prazničnem mestu v Litiji
Tradicionalna prireditev Podeželje v prazničnem mestu je 23. decembra 2013 popestrila predpraznično vzdušje v Litiji. 21 stojnic pred športno dvorano je bilo obloženih s prazničnimi dobrotami, ki so jih pripravile skrbne gospodinje. Pestra je bila tudi ponudba rokodelskih izdelkov lokalnih ponudnikov. Najmlajši so se tudi tokrat najbolj razveselili Dedka Mraza v spremstvu Pihalnega orkestra Litija.

24.12.2013
Voščilo Razvojnega centra Srca Slovenije


23.12.2013
Srce Slovenije nagrajuje: Osvojite zabojček z domačimi pridelki
S čim se ukvarja zadruga za razvoj podeželja Jarina? a) s povezovanjem ribičev b) z lokalno samooskrbo s hrano c) z organizacijo glasbenih koncertov Odgovor na nagradno vprašanje nam pošljite s povratnim e-mail sporočilom na info@razvoj.si do 15. januarja 2014. Med vsemi pravilnimi odgovori bomo izžrebali nagrajenca, ki bo prejel zabojček z domačimi pridelki zadruge Jarina.

23.12.2013
Prijavite se na natečaj za izbor spominkov z območja Srce Slovenije
Razvojni center Srca Slovenije razpisuje Javni natečaj za izbor najboljših spominkov na območju Srca Slovenije. Na natečaj se lahko prijavijo rokodelci in umetniki z izdelki, ki prepoznavno in izvirno predstavljajo kulturno in naravno dediščino ter sodobno ustvarjalnost območja Srca Slovenije ali značilnosti območja Srca Slovenije. Rok za prijavo je ponedeljek, 30. december 2013.

23.12.2013
Božično novoletni sejem na tržnici v Ivančni Gorici
Na tržnici v Ivančni Gorici je 21. decembra 2013 potekal Božično novoletni sejem. Vzdušje je bilo otroško razposajeno, saj so nastopili otroci, ki so tudi priklicali težko pričakovanega Božička. Ta jih je obdaril z medenimi dobrotami, otroci pa so mu zapeli in prišepnili, kakšnih daril si želijo pod smrečico. Obiskovalce je pozdravil tudi župan občine Ivančna Gorica Dušan Strnad, ki je vsem zaželel lepe praznike.

19.12.2013
Napoved: Božično novoletni sejem na tržnici v Ivančni Gorici
V soboto, 21. decembra 2013, bo med 8. in 14. uro v Ivančni Gorici, potekal Božično novoletni sejem. Na stojnicah boste lahko nakupili praznična darila, pa tudi raznovrstno zelenjavo in sadje, mesne in mlečne izdelke, med in medene izdelke, polže, zelišča in rokodelske izdelke.

18.12.2013
Napoved: Druženje abrahamov petih generacij na božičnem koncertu
Abrahame petih generacij, ki jih združuje projekt Abrahamov ključ Srca Slovenije, vabimo na skupno praznovanje z obiskom prav posebnega božičnega koncerta, ki bo v sredo, 25. decembra 2013, ob 20. uri v cerkvi sv. Nikolaja v Litiji.

17.12.2013
Decembrsko srečanje s turističnimi ponudniki Srca Slovenije
Skoraj 40 turističnih ponudnikov iz celotnega območja Srce Slovenije se je 16. decembra 2013 sestalo na srečanju v gostilni Pri Rozi v Jelši (Šmartno pri Litiji). Velika udeležba, zadovoljstvo nad realiziranimi projekti in velik interes za sodelovanje v prihodnje dokazujejo, da gre razvoj na področju turizma v Srcu Slovenije v pravo smer.

16.12.2013
Napovedujemo: Podeželje v prazničnem mestu v Litiji
Tudi letos bo v Litiji konec decembra potekala vrsta dogodkov, ki bodo popestrili praznične dni in prihod novega leta. Tradicionalna prireditev »Podeželje v prazničnem mestu«, ki na stojnicah ponuja pridelke in izdelke iz lokalnega okolja, bo potekala v ponedeljek, 23. decembra 10. ure dalje na ploščadi pred Športno dvorano in na ulici Mire Pregljeve. Ob 17. uri bo potekal sprevod Dedka Mraza, za prijetno vzdušje pa bo poskrbel Pihalni orkester Litija.

16.12.2013
Intervju: skupina Perkakšns
Bil je boben sredi Krakova, deset let kasneje, leta 2001, pa bobnarski uvod v Zarjavele trobente v Litiji. Tako je nastala skupina Perkakšns. V prihodnjih letih je delovanje uokvirila v Kulturno umetniško društvo HUD, člani so se začeli udeleževati glasbenih delavnic, vadili so vse resneje, širili repertoar in vse več nastopali. Med odmevnejšimi nastopi je nekaj Škisovih tržnic, MatKultra, Zasavje se predstavi v Cankarjevem domu v Ljubljani, Cvičkarija, Final Flash 2005 in 2006 , ter gostovanja v Bosni, Avstriji, Nemčiji in na Hrvaškem.

11.12.2013
Dan odprtih vrat Novega Paradoksa v Senožetih ponovno združil abrahame
V torek, 10. decembra 2013, so v stanovanjski skupini društva Novi Paradoks v Senožetih pripravili Dan odprtih vrat. Obiskovalcem, ki so se zvrstili čez cel dan, so predstavili način življenja in dela v stanovanjski skupini z osebami s težavami v duševnem zdravju. Ob tej priložnosti so povabili medse ponovno tudi abrahame, ki se združujejo pod okriljem Abrahamovega ključa Srca Slovenije.

09.12.2013
Prvo srečanje strokovnjakov za usmerjeno delo na področju starostnikov
V petek, 6. decembra 2013, so se v Litiji prvič sestali člani Eko-inovacijske pisarne za starejše, ki jo Razvojni center Srca Slovenije vzpostavlja z namenom usmerjanja razvoja produktov in storitev za starostnike v Srcu Slovenije. Srečanje je bilo namenjeno predvsem medsebojni seznanitvi posameznih članov, aktualne situacije na ravni države in Srca Slovenije in izmenjavi idej glede pilotnega projekta, ki ga bomo izvajali v Srcu Slovenije.

04.12.2013
Gozdni vrtci in šole vse bolj uveljavljeni v slovenskem prostoru
V torek, 3. decembra se je v Šmartnem pri Litiji zbralo 24 vzgojiteljev in podpornikov gozdnih vrtcev in šol. V vrtcu Ciciban v Šmartnem pri Litiji je namreč potekal Gozdni dan, del programa so spremljali tudi pedagoški delavci iz drugih vrtcev in šol in na ta način spoznavali dobro prakso. Otroci so goste pospremili na gozdno igrišče in pripravili gozdno predstavo, ki so ji poseben čar ob mraku dajale lučke.

03.12.2013
Srce Slovenije na Nacionalnem forumu socialnega podjetništva
Na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani je v ponedeljek, 2. decembra 2013, potekal Nacionalni forum socialnega podjetništva 2013 z naslovom Investirajmo v neizkoriščene potenciale Slovenije. Udeležilo se ga je okrog 300 udeležencev. Sodelovala je tudi Ana Savšek iz Razvojnega centra Srca Slovenije, ki je predstavila naše družbeno odgovorno delovanje.

02.12.2013
Jarina napoveduje: izobraževanja o trženju kmetijskih pridelkov in izdelkov
Vas zanima kako se lotiti trženja kmetijskih pridelkov in izdelkov ter ustvariti dodano vrednost? Udeležite se predavanj izkušenih svetovalcev, ki bodo potekala v torek, 17. decembra 2013 ob 9. uri v sejni sobi bistroja Valvazor v Litiji (Valvazorjev trg 3).

29.11.2013
Srce Slovenije na dobrodelnem dogodku na waldorfski šoli
Srce Slovenije se je 26. novembra 2013 kot ena izmed iniciativ, ki v slovenski prostor prinašajo pozitivne spremembe, predstavilo na dobrodelnem dogodku pletenja adventnih venčkov na waldorfski šoli v Ljubljani.

29.11.2013
Napovedujemo: Srce Slovenije na Inovacijskem forumu v Litvi
V Vilni, glavnem mestu Litve, bo 4. in 5. decembra 2013 potekal inovacijski forum Vilnius Innovation Forum 2013. V okviru dogodka bo potekal tudi mednarodni seminar evropskega projekta IN-EUR, ki se ukvarja z merjenjem inovativnosti na lokalni in regionalni ravni (NUTS III). Predstavljeni bodo delni rezultati projekta, potekala pa bo tudi okrogla miza, na kateri bodo sodelovali različni strokovnjaki s področja (merjenja) inovativnosti, med njimi tudi mag. Violeta Bulc iz podjetja Vibacom iz Slovenije.

29.11.2013
Napovedujemo: Srce Slovenije na Nacionalnem forumu socialnega podjetništva
Na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani bo v ponedeljek, 2. decembra 2013, ob 9. uri potekal Nacionalni forum socialnega podjetništva 2013 z naslovom Investirajmo v neizkoriščene potenciale Slovenije. Z uvodnim referatom bo sodelovala tudi direktorica Razvojnega centra Srca Slovenije Aleksandra Gradišek, ki bo predstavila Srce Slovenije kot primer sistemskega pristopa pri razvoju lokalnih skupnosti.

28.11.2013
Napoved: Druženje abrahamov generacije 1962 in 1963 s stanovalci Novega Paradoksa v Senožetih
Abrahami generacije 1962 in 1963 se bodo zbrali na srečanju ob Dnevu odprtih vrat Društva Novi Paradoks v Senožetih v torek, 10. decembra 2013, ob 16. uri.

28.11.2013
(Tudi) rastoča podjetja potrebujejo učinkovito podporo
V Evropi 2/3 delovnih mest in 2/3 BDP ustvarijo mala in srednja podjetja. S tem izhodiščem se je začela okrogla miza na temo podpornega okolja za podjetništvo v Sloveniji, ki je bila kot del Evropskega tedna podjetništva organizirana v sodelovanju med Razvojnim centrom Srca Slovenije in Območno obrtno – podjetniško zbornico iz Kamnika. Po uvodni predstavitvi dobrih praks iz držav, sodelujočih v evropskem projektu Young SMEs, so vabljeni govorci soočili svoje neposredne podjetniške izkušnje in vlogo različnih virov in institucij pri podpori podjetjem, ki vstopajo v obdobje delovanja na trgu med tretjim in petim letom. Okroglo mizo je vodila Ladeja Godina Košir.

27.11.2013
Inovacijski sejem v Barceloni združil podjetnike, raziskovalce, svetovalce in strokovnjake
Več kot 80 ljudi iz desetih evropskih držav se je udeležilo inovacijskega sejma, ki je 20. novembra 2013 potekal v Barceloni. Dogodka so se v sklopu evropskega projekta WIDER udeležili tudi predstavniki Razvojnega centra Srca Slovenije, na njihovo povabilo pa je bilo prisotnih še sedem podjetnikov, ki se ukvarjajo z razvojem inovacij za samostojnejše bivanje starejših.

26.11.2013
Regionalni razvojni strateg dr. Christian Krotscheck na obisku v Srcu Slovenije
V Srcu Slovenije, v Dolskem smo v ponedeljek, 25. novembra 2013 gostili edinstvenega avstrijskega strokovnjaka dr. Christiana Krotschecka. Dopoldan se je srečal z župani in drugimi lokalnimi koordinatorji, v popoldanskem času pa s sodelavci in partnerji Razvojnega centra Srca Slovenije. Udeležencem je predstavil zgodbo o uspehu regije Štajerski Vulkanland. Na sorodnih osnovah razvijamo tudi znamko Srce Slovenije, zato so znanja in izkušnje dr. Krotschecka toliko dragocenejša.

25.11.2013
V Energetski pisarni Srca Slovenije o učinkoviti rabi energije v javnih ustanovah
V Energetski pisarni Srca Slovenije v Dolu pri Ljubljani je 19. novembra 2013 potekalo predavanje o učinkoviti rabi energije v javnih ustanovah. Prisotnih je bilo 15 predstavnikov vrtcev in šol iz občin Kamnik, Domžale, Mengeš, Moravče, Litija, Šmartno pri Litiji, Ivančna Gorica in Grosuplje.

22.11.2013
Napovedujemo: Brezplačno predavanje z naslovom »Je za kakovostno bivanje bolj pomembna svetloba ali varčevanje energije?«
Brezplačno predavanje z naslovom »Je za kakovostno bivanje bolj pomembna svetloba ali varčevanje energije?« bo potekalo v torek, 3. decembra 2013, ob 16. uri v Energetski pisarni Srca Slovenije v prostorih JUB Design Studiu v Dolu pri Ljubljani.

20.11.2013
Napovedujemo: Okrogla miza na temo podpornega okolja za podjetništvo
V okviru evropskega tedna podjetništva vas vabimo na okroglo mizo na temo podpornega okolja za podjetništvo v Sloveniji, ki bo potekala v sredo, 27. novembra 2013 ob 13. uri na Območni obrtno-podjetniški zbornici Kamnik (Tomšičeva 11, Kamnik).

20.11.2013
Martinovanje v Ivančni Gorici
c.Občina Ivančna Gorica je skupaj z zadrugo Jarina, že drugič organizirala Martinovanje na tržnici v Ivančni Gorici. Letošnja ponudba je bila še posebej pestra, saj se je predstavljalo preko 30 ponudnikov.

20.11.2013
Napovedujemo: Srečanje z razvojnim strategom z globalno prepoznavno regionalno zgodbo o uspehu
V Slovenijo na povabilo Razvojnega centra Srca Slovenije prihaja edinstven avstrijski strokovnjak dr. Christian Krotscheck, ki je razvojni strateg z globalno prepoznavno regionalno zgodbo o uspehu – Steirisches Vulkanland. Gre za primer dobre prakse, kako se lahko majhne podeželske občine, ki so bile pred desetletjem opredeljene kot najmanj razvito in brezperspektivno območje v Avstriji, s premišljeno politiko razvoja povezujejo in razvijajo v prepoznavno in uspešno regijo. V ponedeljek, 25. novembra 2013, ob 17. uri se bo predstavil kot gost Srca Slovenije na Domačiji Pr' Krač v Dolskem.

19.11.2013
Nagradna igra: Osvojite kulinarično doživetje na Domačiji Paternoster
Po čem je znana Domačija Paternoster iz Tenetiš pri Litiji? a) po pršutu b) po odličnih sirih in mlečnih izdelkih c) po domači čokoladi. Odgovor na nagradno vprašanje nam pošljite s povratnim e-mail sporočilom na info@razvoj.si do 13. decembra 2013. Med vsemi pravilnimi odgovori bomo izžrebali nagrajenca, ki bo prejel darilni bon za dobrote Domačije Paternoster.

18.11.2013
V Termah Snovik je vedno pestro
To soboto so se v idiličnem sončnem vremenu vsi ljubitelji nordijske hoje zbrali v Termah Snovik. Potekal je dan nordijske hoje za vso družino po 4,3km dolgi gozdni poti. Pred pohodom je inštruktor INWA Primož Košak predstavil in opravil kratko šolo nordijske hoje, pohod pa se je zaključil z razvajanjem v termalnih bazenih Term Snovik.

13.11.2013
Srce Slovenije že drugič prejemnik naziva finalist Sejalec 2013
»Veseli me, da je karavaning po Srcu Slovenije prepoznan kot produkt, ki prispeva k večji prepoznavnosti turistične ponudbe v Sloveniji,« je ob prejemu naziva finalist Sejalec 2013 dejala direktorica Razvojnega centra Srca Slovenije Aleksandra Gradišek. Gre za priznanje za najbolj ustvarjalne in inovativne dosežke v slovenskem turizmu.

12.11.2013
Napovedujemo: Brezplačno predavanje o učinkoviti rabi energije v javnih ustanovah
Energetska pisarna Srca Slovenije za predstavnike vrtcev, šol, občin in ostalih javnih zavodov pripravlja brezplačno predavanje o učinkoviti rabi energije v javnih ustanovah, ki bo potekalo v torek, 19. novembra 2013, ob 10. uri v Energetski pisarni Srca Slovenije v prostorih JUB Design Studia v Dolu pri Ljubljani.

12.11.2013
Dobrote iz Srca Slovenije na martinovo soboto v Kamniku in Logatcu
Na martinovo soboto, 9. novembra 2013, se je z domačimi dobrotami in unikatnimi izdelki v Mercator centru v Logatcu in v Kamniku predstavilo 10 ponudnikov iz Srca Slovenije iz občin Lukovica, Dol pri Ljubljani, Ivančna Gorica, Mengeš in Domžale.

12.11.2013
Občina Ivančna Gorica podpira podjetništvo pri mladih
V soboto, 9. novembra 2013, je v Srednji šoli Josipa Jurčiča potekal dogodek Mladi in podjetništvo, ki je omogočila druženje mladih s podjetniki in njihovo izmenjavo mnenj, stališč ter pričakovanj. Na prireditvi se je predstavil tudi Razvojni center Srca Slovenije s svojimi aktivnostmi na področju podpornega okolja za podjetništvo, izvedli pa smo tudi delavnico z naslovom Inovacijsko podjetništvo, na kateri smo predstavili primere inovacij iz Srca Slovenije, Slovenije in tujine ter dodali nekaj lastnih idej za inovativne produkte in storitve. Dogodek je nastal na pobudo Podjetniškega kolegija župana Dušana Strnada in v sodelovanju z Mladinskim svetom občine Ivančna Gorica.

12.11.2013
Z rokodelstvom do novih delovnih mest
Poleg novih delovnih mest, ki jih lahko spodbujamo s podporo rokodelstvu, ima to področje izjemen pomen tudi za druženje in medgeneracijski prenos znanj in veščin med ljudmi ter posredno za višjo kakovost življenja. Razvojni center Srca Slovenije zato pripravlja načrt za ustanovitev Rokodelske mreže Srca Slovenije, ki bo predvidoma zaživela v naslednjem letu.

06.11.2013
Dobro izvedena dela so ključna za prihranke
Predavanje energetskega svetovalca Simona Brleka v Energetski pisarni Srca Slovenije v Dolu pri Ljubljani je 5. novembra 2013 pritegnilo številne ljudi, ki jih zanimajo podrobnosti in detajli pri gradnji ali obnovi stavbe. Naslednje predavanje z naslovom »Je za kakovostno bivanje bolj pomembna svetloba ali varčevanje energije?« bo potekalo v torek, 3. decembra 2013, ob 16. uri v Energetski pisarni Srca Slovenije v Dolu pri Ljubljani (prostori JUB Design Studia). Na predavanju bo sodelovala tudi Alenka Čibej iz podjetja Jelovica.

04.11.2013
Festival marmelade 2013 v Deželi kozolcev
V Deželi kozolcev v Šentrupertu na Dolenjskem je pretekla sobota potekala v znamenju marmelade. Zgodil se je Festival marmelade. Obiskalo ga je približno 1500 obiskovalcev iz vse Slovenije.

04.11.2013
Karavaning destinacija Srce Slovenije v oddaji Navigator karavaning
V sredo, 6. novembra 2013, ob 21. 40 bo na TV3 medias v televizijski oddaji Navigator karavaning predstavljena prva karavaning destinacija v Sloveniji – Srce Slovenije. Ekipa oddaje je obiskala Izletniško kmetijo Pr' Lavrič, Terme Snovik in Izletniški turizem Okorn. Predstavljena bo njihova turistična ponudba, kulturna dediščina, kulinarika in različne aktivnosti, ki so na voljo vsem avtodomarjem.

28.10.2013
Karavaning po Srcu Slovenije v polfinalu za nagrado Sejalec
Z veseljem sporočamo, da je bil turistični produkt »Karavaning po Srcu Slovenije« uvrščen v polfinalni izbor za nagrado Sejalec 2013 Javne agencije SPIRIT Slovenija. Sejalec je nagrada za ustvarjalne in inovativne dosežke v turizmu, ki prispevajo k večji prepoznavnosti turistične ponudbe Slovenije. Letos je na poziv prispelo 20 prijav, izmed katerih je strokovna komisija izbrala štiri polfinaliste.

22.10.2013
Srce Slovenije navdušilo na sejmu Kamping & Karavaning
Območje Srce Slovenije se je kot prva karavaning destinacija v Sloveniji od 17. do 20. oktobra 2013 predstavilo na sejmu Kamping & Karavaning, ki je potekal istočasno s sejmom Narava – zdravje na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. V mrežo je trenutno vključenih že 18 karavaningu prijaznih gostiteljev iz Srca Slovenije, ki imajo urejena postajališča za avtodome. Turistični produkt Srce Slovenije – prijazna destinacije za avtodomarje je bil uvrščen v polfinalni izbor poziva Sejalec 2013.

16.10.2013
Srce Slovenije nagrajuje: Osvojite doživetje v Deželi kozolcev
Koliko kozolcev oz. sušilnih naprav se nahaja v muzeju na prostem Dežela kozolcev v Šentrupertu? a) 7 b) 13 c) 19

16.10.2013
109 novo ustanovljenih podjetij preko VEM točk Srca Slovenije
V letošnjem letu je Razvojni center Srca Slovenije preko točk VEM (Vse na Enem Mestu) Litija in Mengeš registriral že 87 samostojnih podjetnikov in 22 družb z omejeno odgovornostjo ter opravil 377 postopkov povezanih s poslovanjem in 500 individualnih svetovanj. V sodelovanju z Zavodom za zaposlovanje Domžale Obrtnima zbornicama Domžale in Kamnik, Mladinskim centrom Mengeš in Občino Litija je bilo izvedenih tudi 29 izobraževanj za podjetnike s 330 udeleženci.

15.10.2013
Srce Slovenije na sejmu Kamping & Karavaning
Območje Srce Slovenije se bo kot prva karavaning destinacija v Sloveniji od 17. do 20. oktobra 2013 predstavilo na sejmu Kamping & Karavaning, ki bo na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani potekal istočasno s sejmom Narava – zdravje. V mrežo karavaningu prijaznih gostiteljev iz Srca Slovenije je trenutno vključenih že 18 točk, ki imajo urejena postajališča za avtodome. Turistični produkt Srce Slovenije – prijazna destinacije za avtodomarje je bil uvrščen v polfinalni izbor poziva Sejalec 2013.

15.10.2013
Ste že obiskali Energetsko pisarno Srca Slovenije?
Od letošnjega junija je vsak torek od 15. do 18. ure v prostorih JUB Design Studia v Dolu pri Ljubljani na voljo energetski svetovalec z brezplačnimi nasveti o načinih gradnje, obnovljivih virih in učinkoviti rabi energije. Prebivalci občin Srca Slovenije imajo tudi 30% gotovinski popust pri nakupu JUB-ovih izdelkov za ureditev fasad. V Energetski pisarni Srca Slovenije bo v torek, 5. novembra, ob 16. uri potekalo brezplačno predavanje o pomenu detajlov pri energetsko varčni gradnji. Vabljeni!

14.10.2013
Napovedujemo: Brezplačno predavanje o pomenu izvedbe detajlov pri energetsko varčni gradnji
Brezplačno predavanje o pomenu izvedbe detajlov pri energetsko varčni gradnji bo potekalo v torek, 5. novembra 2013, ob 16. uri v prostorih Energetske pisarne Srca Slovenije v JUB Design Studiu v Dolu pri Ljubljani.

14.10.2013
Namenite 0,5 % dohodnine razvoju znamke Srce Slovenije
Davčna zakonodaja omogoča fizičnim osebam (zavezancem) razporeditev 0,5 % svoje dohodnine v splošno koristen namen. Zato vas Razvojni center Srca Slovenije, d. o. o. v sodelovanje s Skladom 05 – ustanovo za družbene naložbe vabi k namenitvi dohodnine za splošno koristen namen, in sicer »Razvoj znamke Srce Slovenije«.

14.10.2013
Veliko zanimanja za toplotne črpalke v Energetski pisarni Srca Slovenije
Predavanje energetskega svetovalca Simona Brleka v Energetski pisarni Srca Slovenije v Dolu pri Ljubljani je 8. oktobra 2013 pritegnilo številne ljudi, ki jih zanimajo toplotne črpalke. Te postajajo vedno bolj zanimive za vgradnjo zaradi številnih prednosti, ki jih imajo, predvsem pa posledično zaradi nižjih stroškov ogrevanja. Na trgu deluje precej ponudnikov, obiskovalcem pa se je predstavila največja slovenska energetska družba Petrol d. d. Obiskovalce so zanimala vprašanja v povezavi s stroški zamenjave vira ogrevanja in vgradnje toplotne črpalke ter kasnejšimi obratovalnimi stroški. Pri tem so zelo pomembni tudi mikro pogoji, ki so različni pri posameznih stavbah. Od tega je odviseno tudi kakšen tip ogrevanja je sploh primeren za posamezen stanovanjski objekt.

10.10.2013
Napovedujemo: Usposabljanje o HACCP za vse, ki delajo z živili
Pripravljate hrano za druge ljudi? Prodajate svoje prehrambene izdelke doma ali na prireditvah pa nimate zagotovljenih minimalnih higienskih zahtev? Veste, da bi morali pri pripravi hrane upoštevati načela HACCP, a jih ne poznate? Morda vas loči le korak do ustrezne priglasitve dejavnosti. Spodbujamo vas, da ga naredite!

10.10.2013
Zbor sv. Nikolaja Litija absolutni zmagovalec mednarodnega zborovskega tekmovanja v flandrijskem Maasmechelnu 2013
Zbor sv. Nikolaja Litija je pod vodstvom Helene Fojkar Zupančič v soboto 5. in nedeljo 6. oktobra 2013 nastopil na mednarodnem tekmovanju v flandrijskem Maasmechelnu. Tekmovanje, na katerem so izmed več kot 100 prijavljenih zborov sprejeli le 12 odličnih, je Sloveniji prinesel zmago v kategoriji mešanih zborov, osvojeno posebno priznanje za najboljšo izvedbo obvezne skladbe in osvojeno absolutno prvo mesto z najvišjim številom točk tekmovanja.

08.10.2013
Gozdovi, polni gob in kostanja, navdušili udeležence Jesenske karavane po Srcu Slovenije
Pretekli vikend je Razvojni center Srca Slovenije organiziral že četrto promocijsko karavano po Srcu Slovenije. V mesecu septembru je namreč izdal novo zgibanko Karavaning po Srcu Slovenije v treh tujih jezikih. Pripravlja pa tudi prenovljeno slovensko verzijo. Srce Slovenije je namreč območje, ki je prijazno avtodomom.

30.09.2013
Napovedujemo: Domača Anduht na domačiji Paternoster
V idiličnem okolju domačije Paternoster na Bregu pri Litiji bo v nedeljo, 6. oktobra 2013 od 12. ure dalje potekalo prav posebno druženje ob glasbeno-kulinarični izkušnji. To bo prava Domača Anduht! Organizatorji dogodka (Pridelano doma, Mladinski center Litija in Razvojni center Srca Slovenije) pripravljajo pogostitev z avtohtonimi slovenskimi dobrotami, za popoln zaključek nedelje pa vam bo pod kozolcem zaigrala in zapela zasavska skupina Orlek.

25.09.2013
Vabilo na predavanje: Izkoristite toploto iz okolja in privarčujte
V torek, 8. oktobra 2013, ob 16. uri Energetska pisarna Srca Slovenije vabi na brezplačno predavanje o toplotnih črpalkah. Izkušen energetski svetovalec bo predaval v prostorih JUB Design Studia v Dolu pri Ljubljani.

23.09.2013
Nova mobilna aplikacija za sodobno načrtovanje izletov po slovenski Istri in Srcu Slovenije
Prebivalcem in obiskovalcem Slovenske Istre in Srca Slovenije je od septembra na voljo nova mobilna aplikacija e-Turist. Ta uporabniku na podlagi njegovih zanimanj pripravi prilagojen program z vključeno kulinarično ponudbo, zabavo, kulturnimi in naravnimi znamenitostmi ter ponudbo aktivnega turizma. Nova mobilna aplikacija je bila prvič uradno predstavljena v sredo, 18. septembra 2013, na sejmu Bonaca 2013, mednarodnem sejmu navtike, karavaninga in zelene energije v Portorožu.

23.09.2013
Srce Slovenije navdušilo na Primorskem
Območje Srce Slovenije se je kot prva karavaning destinacija v Sloveniji od 18. do 22. septembra 2013 predstavilo na mednarodnem sejmu Bonaca 2013, salonu navtike, karavaninga & kampinga, zelene energije in turizma v Portorožu. V »Deželi doživetij« smo se pet dni predstavljali s štirimi ključnimi vsebinami, in sicer s karavaningom, kolesarjenjem, lokalno hrano in novo aplikacijo za mobilne telefone e-turist.

23.09.2013
Sodelovanje Jarine in S projekta
Zavod za ustvarjanje priložnosti za mlade S in Jarina, Zadruga za razvoj podeželja z.o.o., sta septembra združili moči pri projektu lokalne trajnostne oskrbe s hrano.

22.09.2013
Jesenski Dan kolesarjenja po Srcu Slovenije
Z rekreativno prireditvijo Jesenski Dan kolesarjenja po Srcu Slovenije, katere se je v soboto, 21. septembra 2013, udeležilo 80 kolesarjev, se je zaključila kolesarska sezona Srcu Slovenije. Kolesarski izleti so potekali po štirih krožnih trasah različnih težavnostnih stopenj, s startom in zaključkom v Dolskem. Kolesarji so v lepotah podeželja uživali na družinski, treking, cestni in gorski trasi.

20.09.2013
Nova zloženka Karavaning po Srcu Slovenije
Razvojni center Srca Slovenije je v lanskem letu razvil nov turistični produkt karavaning po Srcu Slovenije. Letos smo ponudbo nadgradili in v septembru izdali novo brezplačno zloženko ponudbe za avtodomarje za tuje trge v angleščini, nemščini in italijanščini. V mrežo je trenutno vključenih 16 karavaningu prijaznih gostiteljev, ki imajo urejena postajališča za avtodome iz območja občin Dol pri Ljubljani, Kamnik, Litija, Lukovica, Ivančna Gorica, Šentrupert in Šmartno pri Litiji.

19.09.2013
Srce Slovenije nagrajuje: Osvojite edinstveno sprostitev v zdravilnem gaju
Naravni zdravilni gaj Tunjice je edino znanstveno priznano območje zdravilnih energij v Evropi. Gre za edinstveni prostor, ki se razvija v holistični center zdravja in je namenjen zdravljenju in samozdravljenju na centrih moči. Naravni zdravilni gaj Tunjice je tudi prvi razvojni partner znamke Srce Slovenije. Več na www.zdravilnigaj.si

18.09.2013
Srce Slovenije na sejmu Bonaca 2013 v Portorožu
Območje Srce Slovenije se kot prva karavaning destinacija v Sloveniji od 18. do 22. septembra 2013 predstavlja na mednarodnem sejmu Bonaca 2013, salonu navtike, karavaninga & kampinga, zelene energije in turizma v Portorožu. S partnerji smo na Bonaci prvič predstavili novo mobilno aplikacijo e-Turist, ki omogoča sodobno načrtovanje izletov po Srcu Slovenije in slovenski Istri.

18.09.2013
Prvi praznik krompirja v Ivančni Gorici
Lokalna tržnica v Ivančni Gorici, na kateri se preko celega leta predstavlja več kot 60 različnih ponudnikov, je primer dobre prakse butične podeželske tržnice. V soboto, 14. septembra 2013, je na tržnici potekal prvi praznik krompirja, na katerem so obiskovalci lahko poskusili pražen krompir in obiskali 26 stojnic s ponudbo ostalih jesenskih dobrot. Potekalo je tudi tekmovanje v pripravi praženega krompirja in ocenjevanje domačih marmelad.

16.09.2013
Izdelke in storitve Naravnega zdravilnega gaja Tunjice koristijo tudi slovenski »orli«
V Naravnem zdravilnem gaju Tunjice, edinem znanstveno priznanem območju zdravilnih energij v Evropi, so v soboto, 14. septembra 2013, praznovali 15 let uspešnega delovanja. Ob dnevu odprtih vrat so se lahko obiskovalci v edinstvenem okolju, namenjenem zdravljenju in samozdravljenju, brezplačno udeležili zdravilnih terapij in meditacij, s pomočjo katerih odpravljajo blokade in bolečine, neplodnost, razstrupljajo, krepijo imunski sistem, revitalizirajo in sproščajo.

16.09.2013
Ljubljančani navdušeni nad domačimi dobrotami iz Srca Slovenije
Lokalni ponudniki iz območja Srca Slovenije so se od 12. do 14. septembra 2013 predstavili v Mercator centru Šiška v Ljubljani. Ljubljančani so bili navdušeni nad lesenimi izdelki domače umetnostne obrti, pecivom, ekološko moko, zelišči in ponudbo suhega sadja in sokov iz Srca Slovenije. V treh dneh se je na desetih stojnicah predstavilo 14 ponudnikov iz Srca Slovenije.

12.09.2013
Prvi praznik krompirja na kmečki tržnici v Ivančni Gorici
Občina Ivančna Gorica s partnerji: Društvom podeželskih žena Ivanjščice, Kmetijsko svetovalno službo Ivančna Gorica, Kmetijsko zadrugo Stična in Zadrugo Jarina v soboto, 14. septembra, od 8. do 12. ure na Tržnici Ivančna Gorica organizira 1. Praznik krompirja v Občini Ivančna Gorica.

10.09.2013
Napovedujemo: Brezplačno usposabljanje Z idejo do zaslužka
Z namenom, da bi vas seznanili z različnimi možnostmi, ki obstajajo za začetek vaše podjetniške poti, smo za vas pripravili brezplačno usposabljanje Z idejo do zaslužka. Začnite z majhnimi koraki in se udeležite usposabljanja. Izvedeli boste, da začetek ni tako težak, kot se pogosto zdi.

09.09.2013
Napovedujemo: Jesenska karavana avtodomov po Srcu Slovenije
Po območju Srce Slovenije bo prvi oktobrski vikend (od petka, 4. do nedelje 6. oktobra) potekala jesenska karavana za avtodome. Udeleženci bodo med drugim obiskali Domačijo Paternoster, Mestno kopališče Višnja Gora, Jurčičevo domačijo na Muljavi in reko Krko. Poudarek bo na aktivnem turizmu, predvsem pohodništvu in kolesarjenju ter zdravi prehrani.

05.09.2013
Dan odprtih vrat v prvem in edinem znanstveno priznanem območju zdravilnih energij v Evropi
Zdravilne terapije, meditacije, lokalni ekološki pridelki in izdelki, fosili najstarejših morskih konjičkov na svetu, kultura in zabava – vse to se bo dogajalo na dnevu odprtih vrat v energijsko nabitem okolju Naravnega zdravilnega gaja Tunjice v soboto, 14. septembra 2013, od 10. do 18. ure.

04.09.2013
Športno-kulturni dogodek v podporo košarkarju Anžetu Kosu
Anže Kos je kot prvi občan občine Litija navdušil košarkarske trenerje v ZDA in si prislužil štipendijo na Webber International University za štiriletni študij športnega managementa. Ker pa štipendija ne vključuje ostalih stroškov, se Anže trudi pridobiti finančna sredstva, ki bodo zadostovala za dostojno bivanje preko luže. Tako sta si s sestro Špelo v začetku poletja zamislila projekt, skozi katerega so ljudje spoznali pogum, delavnost in vztrajnost mladega športnika. Projekt sta poimenovala KOŠARKA-DOBRODELNOST-KULTURA.

04.09.2013
Napovedujemo: Srce Slovenije s ponudbo domačih dobrot v Mercator centru Šiška v Ljubljani
Leseni izdelki domače umetnostne obrti (pletarstvo, slamnikarstvo, polstenje), domače pecivo, ekološka moka, zelišča in ponudba suhega sadja in sokov iz Srca Slovenije bodo na voljo obiskovalcem Mercator centra Šiška od 12. do 14. septembra 2013 v Ljubljani.

04.09.2013
Harmonikarji vabljeni na Festival harmonikarjev v Mengeš
V nedeljo, 22. septembra bo v Mengšu potekal tradicionalen Mihaelov sejem. Novost sejma je Festival harmonikarjev Srca Slovenije, ki bo potekal med 10.30 in 12.30 s povorko izpred cerkve sv. Mihaela do glavnega odra na prireditvenem prostoru, kjer se bodo harmonikarske skupine in posamezniki predstavili. Vabimo vas, da ta dan obiščete glasbeno mesto Mengeš.

03.09.2013
Obiranje ajde in druženje na Vrtu Srca Slovenije
V Osredkah pri Dolu pri Ljubljani so se lahko v petek, 30. avgusta 2013, obiskovalci družili z vrtičkarji, ki pridelujejo na skupnih vrtovih, poskusili domače zelenjavne namaze in se sprehodili skozi vrt zdravilnih rastlin. Na zemljišču, ki ga je spomladi ponudil v najem pobudnik projekta Marko Vode, danes prideluje že 14 vrtičkarjev. Ob dnevu odprtih vrat so v svojo sredino povabili tudi druge družine in posameznike, ki si želijo pridelovati svoje pridelke v prijetni podeželski okolici v bližini glavnega mesta.

02.09.2013
Vas zanima kako prihraniti pri stroških ogrevanja ali učinkovito obnoviti fasado?
Fasadni izolacijski sistem je eden pomembnejših elementov vsake zgradbe, saj jo ščiti pred vplivi iz okolja in hiši daje estetski videz.

02.09.2013
Srečanje Mreže gozdnih vrtcev in šol v Motniku
V četrtek, 29. avgusta, je v Motniku potekal zadnji, tretji dan seminarja Gozdni vrtec, gozdna šola, ki se je nadaljeval s srečanjem Mreže gozdnih vrtcev in šol Slovenije. Seminar in srečanje je potekalo v okviru projekta Srce narave nas povezuje in v organizaciji Inštituta za gozdno pedagogiko. Projekt sofinancira Evropski sklad za razvoj podeželja in poteka preko LAS Srce Slovenije.

29.08.2013
Srce Slovenije nagrajuje: Osvojite pustolovsko dogodivščino med krošnjami dreves!
Enkratni skupni spust po novem orjaškem flying fox-u v Pustolovskem parku Geoss je dolg: a) 215 metrov b) 490 metrov c) 915 metrov Odgovor na nagradno vprašanje nam pošljite s povratnim e-mail sporočilom na info@razvoj.si do 20. septembra 2013. Med vsemi pravilnimi odgovori bomo izžrebali dva nagrajenca. Prva nagrada je spust po orjaškem flying fox-u z vključenim obiskom Pustolovskega parka Geoss za dve osebi, drugi nagrajenec pa prejme dve vstopnici za Pustolovski park Geoss.

28.08.2013
Po Srcu Slovenije kmalu na sodoben način
Moderne informacijsko-komunikacijske tehnologije pridobivajo vse večjo vlogo pri promociji turističnih destinacij. Ljudje se namreč vse pogosteje odločamo za uporabo pametnih telefonov in socialnih omrežij tudi, ko izbiramo izlete in potovanja. V Srcu Slovenije smo vzpostavili skupni turistični portal za ponudnike, v zaključni fazi pa je tudi priprava aplikacije za mobilne telefone, ki bo obiskovalcem ponujala informacije o turistični ponudbi območja. Aplikacija bo uradno predstavljena na sejmu Bonaca, ki bo potekal v septembru v Portorožu.

27.08.2013
Dan odprtih vrat na Vrtu Srca Slovenije
Vrt Srca Slovenije v Osredkah pri Dolu pri Ljubljani v petek, 30. avgusta 2013, od 15. do 20. ure odpira vrata vsem obiskovalcem, ki jih zanima najem vrtička za pridelovanje lastnih pridelkov. »Na voljo je še dovolj prostora za nove vrtičkarje, ki si želijo pridelovati svojo zelenjavo v prijetni podeželski okolici v bližini glavnega mesta«, pravi pobudnik Marko Vode. Svojo hektar veliko zemljišče je spomladi ponudil v najem družinam in posameznikom. Zaenkrat na skupnem Vrtu Srca Slovenije svojo zelenjavo prideluje že 14 vrtičkarjev. Na lokaciji je pred kratkim lokalna zeliščarka Sabina Grošelj vzpostavila tudi vrt zdravilnih rastlin, kjer med drugim goji ajdo, lan, baziliko in ognjič.

23.08.2013
Napovedujemo: Usposabljanje na temo lokalne kulinarike
Lokalna kulinarika predstavlja odlično priložnost za razvoj ponudbe Srca Slovenije. Vse več je ljudi, ki želijo okusiti pristno lokalno hrano. Verjamemo, da lahko svojo edinstveno zgodbo razvijete tudi vi! Skupaj s prof. dr. Janezom Bogatajem, priznanim slovenskim etnologom, smo pripravili usposabljanje z vsebinami, ki vas bodo opogumile za nadaljnji razvoj na tem področju. Pridružite se nam lahko že 3. septembra 2013.

19.08.2013
Košarkarsko-kulturni spektakel v Litiji
V Športni dvorani Litija bo v četrtek, 22. avgusta 2013, ob 20. uri potekal poseben sportno-kulturni dogodek, na katerem se bodo zbrale slovenske košarkarske legende Matjaž Smodiš, Slavko Duščak in Dušan Hauptman. Svoje akrobacije bo v Litiji prvič prikazala akrobatsko-zabijaška skupina Dunking Devils, poleg njih pa bo publiko zabaval tudi Lipko, maskota Eurobasketa in plesna skupina NLP. Nastopila bo tudi rock skupina Bohem, harmonikarski virtuoz Nejc Grm ter Ženska vokalna skupina Lipa in Moški pevski zbor Polšnik.

12.08.2013
Napovedujemo: Jesenski dan kolesarjenja po Srcu Slovenije
V soboto, 21. septembra 2013, bodo po Srcu Slovenije potekali organizirani kolesarski izleti po štirih krožnih poteh različnih težavnostnih stopenj, s startom in zaključkom v Dolskem. Poti so prilagojene za družinske, gorske, treking in cestne kolesarje. Kolesarjenje se bo zaključilo do 15.30 ure s skupnim druženjem na prireditvi Jesenski sejem v Dolskem.

09.08.2013
Pestro poletno dogajanje na Turistični točki Srca Slovenije
Lokacijo Turistične točke Srca Slovenije v Litiji prepoznate po rdeči tabli z znakom Srce Slovenije, z znakom, ki ponazarja tradicionalno hišno trkalo. Z njim vas vabimo, da vstopite v prostor številnih informacij o turistični ponudbi občine Litija in drugih občin Srca Slovenije.

09.08.2013
Oblikujte svojo zgodbo o uspehu
Pri vstopu na trg in razvoju poslovanja je pomembno, da svoj izdelek ali storitev naredimo prepoznaven, ločljiv od ostalih, z ustrezno podobo in izvirnim sporočilom. Na Razvojem centru Srca Slovenije vam stojimo ob strani pri snovanju vaše edinstvene zgodbe s celovito komunikacijsko podporo ter celovito ponudbo drugih storitev, s katerimi boste uspešnejši pri trženju svoje ponudbe.

06.08.2013
Srce Slovenije - prejemnik nagrade za izjemne dosežke
Razvojni center Srca Slovenije se je julija v Baden-Badnu v Nemčiji udeležil 25. mednarodne konference InterSymp 2013. Na 5-dnevnem srečanju s profesorji in raziskovalci iz Evrope, Amerike ter Azije smo imeli priložnost kar dvakrat predstaviti zgodbo Srca Slovenije kot sistemskega in trajnostnega pristopa pri razvoju podeželja s posameznimi primeri dobrih praks na območju. Zaradi inovativnega pristopa pri razvoju znamke, doseženih rezultatov in vpetosti številnih predstavnikov v razvojne aktivnosti smo prejeli priznanje za izjemne dosežke.

03.08.2013
Ultramaratonec Hilarij prekolesaril vse slovenske občine
V Zagorju ob Savi je danes popoldne ultramaratonec Radovan Skubic Hilarij uspešno zaključil svoj podvig »211 lipovih listov za zeleno Slovenijo«, v okviru katerega je s kolesom obiskal vseh 211 slovenskih občin. S kolesarjenjem je pričel v torek, 23. julija 2013, v Cerknem, in sicer na točki, kjer se mu je lansko leto med kolesarjenjem pripetila nesreča, zaradi česar je takrat moral projekt po štirih dneh prekiniti. Skupno je prekolesaril približno 2.800 kilometrov. Hilarij, ki je letos praznoval svoj 60. rojstni dan, je projekt izvedel po načrtih, kljub izredno visokim poletnim temperaturam, ki so ga spremljale preteklih 12 dni.

01.08.2013
V devetih dneh je ultramaratonec Hilarij prekolesaril že 120 občin
Slovenski ultramaratonec Radovan Skubic Hilarij, ki je letos praznoval svoj 60. rojstni dan, nadaljuje svoj podvig, v okviru katerega bo prekolesaril vse slovenske občine. V devetih dneh je obiskal že 120 občin in prevozil okrog 1.600 kilometrov. S kolesarjenjem je pričel v torek, 23. julija 2013, v Cerknem, in sicer na točki, kjer se mu je lansko leto med kolesarjenjem pripetila nesreča. Takrat je moral projekt prekiniti, obiskal pa je četrtino vseh slovenskih občin.

26.07.2013
Z ultramaratoncem Hilarijem na kolo tudi župani
Radovan Skubic Hilarij nadaljuje svoj edinstven podvig, v okviru katerega bo v vse slovenske občine s kolesom ponesel zeleno sporočilo in osveščal o pomenu povezovanja in varovanja okolja. Do sedaj je obiskal že 37 občin od skupno 159, kolikor mu jih je še ostalo od lanske prekinitve projekta zaradi padca pri Cerknem. V 12 dneh bo prekolesaril 2.200 kilometrov, zadnja dva dneva se mu bo na kolesu pridružil tudi župan Občine Mengeš Franc Jerič.

12.07.2013
Prva zelenjava in zelišča iz Vrta Srca Slovenije
Na skupnem Vrtu Srca Slovenije, na katerem svoje pridelke prideluje že 14 vrtičkarjev, so obrodili prvi pridelki. Podjetnik Marko Vode iz Osredk pri Dolu pri Ljubljani je svojo hektar veliko zemljišče spomladi ponudil v najem družinam in posameznikom, ki že pridelujejo svojo zelenjavo, po novem pa tudi zelišča. Ob strokovni podpori Razvojnega centra Srca Slovenije, ki spodbuja samooskrbo in pridelavo lokalne hrane, med vrtičkarji poteka aktivna izmenjava znanj in izkušenj.

10.07.2013
Združite prijetno s koristnim na vrtu zdravilnih rastlin
Razvojni center Srca Slovenije je spomladi podprl pobudo za vzpostavitev Vrt Srca Slovenije v občini Dol pri Ljubljani, s katerim spodbujamo pridelavo domače in sveže zelenjave ter izmenjavo znanja in izkušenj med vrtičkarji. Vse ljubitelje vrtnarskih opravil vabimo, da se nam v soboto, 13. julija 2013, ob 9. uri pridružite pri urejanju vrta zdravilnih rastlin na naslovu Osredke 45, 1262 Dol pri Ljubljani. Vsakega čaka posebno presenečenje iz zdravilnega vrta: čaji in mila iz naravnih rastlin. Dobra družba zagotovljena!

03.07.2013
Kolesarski navdušenci: zagotovite si svoj izvod novega vodiča
Pred kratkim je bila ponatisnjena slovenska izdaja kolesarskega vodiča »S kolesi po Srcu Slovenije«, ki poleg zemljevida z 32 potmi vsebuje kartonček za zbiranje nalepk pri turističnih ponudnikih za poletno kolesarsko akcijo. Vodič je na voljo na petih prodajnih mestih v Srcu Slovenije, in sicer na Turistični točki Srca Slovenije v Litiji, v Deželi kozolcev v Šentrupertu, Turizmu Ljubljana, Termah Snovik in na premičnih tržnicah Jarine. Cena je 4 EUR, prodaja je mogoča tudi preko spleta.

28.06.2013
Energetska pisarna Srca Slovenije nagrajuje: okolju prijazna Jupol Junior barva je lahko vaša!
JUB velja za najstarejšega proizvajalca zidnih barv v Sloveniji. V letu 2010 je JUB praznoval: a) 5 let obstoja b) 35 let obstoja c) 135 let obstoja Odgovor na nagradno vprašanje nam pošljite na info@razvoj.si. Med vsemi pravilnimi odgovori bomo izžrebali dva nagrajenca, ki bosta prejela po eno barvo JUPOL Junior.

28.06.2013
Ugodnosti pri izdelkih za ureditev fasad za prebivalce občin Srca Slovenije
Junija se je v prostorih JUB-a v Dolu pri Ljubljani odprla prva Energetska pisarna Srca Slovenije. Nastala je kot plod partnerskega sodelovanja Razvojnega centra Srca Slovenije, Občine Dol pri Ljubljani in družbe JUB. Na voljo je brezplačno energetsko svetovanje o načinih gradenj in prenovi objektov, obnovljivih virih in učinkoviti rabi energije. Izvedeli boste lahko katere gradbene materiale izbrati za gradnjo energetsko varčnih hiš, kako objekte izolirati in namestiti okna, vgraditi primerno toplotno črpalko ter kako pridobiti subvencije, ki jih razpisuje država. Energetska pisarna bo organizirala tudi izobraževanja in delavnice ter praktične prikaze, ki bodo občanom še v dodatno podporo in pomoč.

27.06.2013
Mladi spoznavajo kmetijstvo in podjetništvo v praksi
Osveščanje mladih je ključnega pomena pri razvoju družbe, zato Razvojni center Srca Slovenije v vrtcih in šolah v Srcu Slovenije izvaja različna izobraževanja in delavnice. 473 mladih je v tem šolskem letu na skupno 23 delavnicah prepoznavalo podjetniške priložnosti na podeželju.

21.06.2013
Poletno kolesarjenje po Srcu Slovenije
Z rekreativno prireditvijo Dan kolesarjenja po Srcu Slovenije, katere se je v soboto, 15. junija 2013, udeležilo 50 kolesarjev, se je tudi uradno pričela kolesarska sezona po območju Srce Slovenije. Med poletjem lahko kolesarji zbirajo nalepke pri turističnih ponudnikih na treh izbranih trasah različnih težavnostnih stopenj. Cestni kolesarji se bodo podali iz Dežele kozolcev v Deželo desetega brata, gorski bodo preizkusili pustolovske vzpone v središču Slovenije, družinski pa bodo spoznavali podeželje na manj zahtevni poti. Vsi, ki bodo za posamezno traso zbrali vse nalepke, bodo tudi nagrajeni, in sicer na zaključku akcije na prireditvi Jesenski sejem v Dolskem. Kolesarska akcija bo trajala do 20. septembra.

19.06.2013
Dobili smo prvo Energetsko pisarno Srca Slovenije
Dobili smo prvo Energetsko pisarno Srca Slovenije, ki je nastala kot plod partnerskega sodelovanja Razvojnega centra Srca Slovenije, Občine Dol pri Ljubljani in družbe JUB. Energetska pisarna se nahaja v prostorih JUB Design Studia v Dolu pri Ljubljani in bo odprta vsak torek med 15. in 18. uro. Občanom šestih občin v območju Srca Slovenije bo tako ponujala brezplačno energetsko svetovanje pri načinih gradenj in prenovi objektov, učinkoviti rabi ter obnovljivih virih energije in jih seznanjala o aktualnih razpisih za sofinanciranje investicij.

19.06.2013
Poletna glasbena ulica v starem mestnem jedru Litije
Sredi junija se je v starem mestnem jedru Litije pred Turistično točko Srca Slovenije predstavilo kar 29 mladih glasbenikov iz Glasbene šole Litija-Šmartno. Z glasbeno ulico so zaključili šolsko leto in predstavili česa so se naučili. Izpod prstov mladih talentov so zazvenele domače in tuje melodije in vsaj za kratek čas obudile zaspano mestno jedro.

18.06.2013
Jarina na pikniku z namenom
V ponedeljek, 17.6.2013, je v organizaciji Zavoda Viva, na posestvu Grm Novo mesto – center biotehnike in turizma, potekal Piknik z namenom. Namen Vivinih dogodkov »z namenom« je oblikovanje platforme, ki bo omogočala povezovanje primerov dobrih praks iniciativ civilne družbe, ki temeljijo na vrednotah socialnega podjetništva, z družbeno odgovornim gospodarstvom za doseganje ciljev trajnostnega razvoja, spodbujanja nastanka trajnostnih delovnih mest in krepitev tistih panog gospodarstva, ki lahko Sloveniji pomagajo, da okrepi svoje notranje resurse.

15.06.2013
Napoved: Prva Energetska pisarna Srca Slovenije bo zaživela v JUB Design Studiu v Dolu pri Ljubljani s Petro Majdič
Ali veste kako graditi in ogrevati objekte, da boste privarčevali? Znate pridobiti subvencije za zmanjšanje rabe energije in izkoriščanje obnovljivih virov energije? Vsi prebivalci, vključeni v Srce Slovenije, bodo deležni brezplačnega svetovanja o načinih gradnje, ogrevalnih sistemih, ventilaciji, klimatizaciji, električnih porabnikih in ovojih za stavbe.

07.06.2013
Srce Slovenije na otvoritvi poletne sezone v Biogradu na moru
V Biogradu na moru se je v petek, 31. maja 2013, v sklopu festivala kulinarike Gastro stol predstavila ponudba Srca Slovenije, s predstavniki iz litijske in mengeške občine. Obiskovalci so bili navdušeni nad domačimi dobrotami in medeno penino iz Mengša ter nad sladkovodnimi ribami, cvičkom in raftingom iz Litije.

07.06.2013
Prvi muzej kozolcev na prostem na svetu odprl svoja vrata
V četrtek, 6. junija 2013, je v Šentrupertu na Dolenjskem svoja vrata odprla Dežela kozolcev, pri vzpostavitvi katere je sodeloval tudi Razvojni center Srca Slovenije.

05.06.2013
V Šentrupertu bo zaživel Center za ohranjanje kulturne dediščine
Šentrupert te dni praznuje svoj občinski praznik, ki bo letos še posebej bogato zaznamovan. V sklopu številnih prireditev bosta uradno odprti dve veliki pridobitvi za Šentrupert: prvi muzej na prostem s kozolci Dežela kozolcev in Center za ohranjanje kulturne dediščine. Slednji se nahaja v neposredni bližini muzeja Dežela kozolcev in predstavlja enega od treh sklopov muzeja (poleg samega muzeja s kozolci in mreže na mestu ohranjenih objektov).

05.06.2013
V Pustolovskem parku Geoss odprli najdaljši spust po jekleni žici v Sloveniji
Obiskovalci Pustolovskega parka Geoss bodo v soboto, 8. junija 2013, v Srcu Slovenije lahko brezplačno prvič preizkusili najdaljši enkratni spust po jekleni žici v Sloveniji, imenovani »flying fox« ali »zip-line«. Gre za edinstveno doživetje, saj hitrost pri spustu doseže 60 km/h na višini 25 m nad tlemi. Pri tem se odpirajo razgledi na okoliške vasi in hribe, pa tudi na Kamniške Alpe v daljavi. Poleg občutka letenja med krošnjami dreves spust omogoča tudi čisto drugačen pogled na okolico.

05.06.2013
Napoved: Dan kolesarjenja po Srcu Slovenije
Na pragu Ljubljane, v Srcu Slovenije, bo v soboto, 15. junija 2013, potekala rekreativna prireditev Dan kolesarjenja po Srcu Slovenije, ki je bila konec maja prestavljena zaradi slabega vremena. Kolesarjenje bo potekalo po treh trasah, prilagojenih za družinsko, cestno in gorsko kolesarjenje. Registracija udeležencev bo ob 8. uri pri Tenis klubu AS v Litiji. Kolesarjenje se bo zaključilo v Cerovici s prijetnim druženjem in podelitvijo nagrad za najstarejšega in najmlajšega udeleženca ter najštevilčnejšo družino. S tem se bo pričela kolesarska sezona, ki bo z zbiranjem nalepk na kolesarskih točkah pri turističnih ponudnikih po Srcu Slovenije po območju potekala do septembra z zaključkom akcije na prireditvi v Dolskem na Jesenskem sejmu.

31.05.2013
Srce Slovenije na konferenci Energetsko učinkovite lokalne skupnosti
Med kozolci v Šentrupertu je v ponedeljek, 27. maja 2013, potekala Konferenca o energetsko učinkovitih lokalnih skupnostih. Svoje načrte o energetskih projektih, ki jih načrtujemo v prihodnjem razvojnem obdobju, je predstavil tudi Razvojni center Srca Slovenije.

29.05.2013
Utrip mladosti v Termah Snovik
V soboto 25.05.2013 je bilo v Eko Termah Snovik čutiti pravi „UTRIP MLADOSTI“.Za gurmanske navdušence je bilo poskrbljeno z vrhunskim kulinaričnim menijem poimenovanim „OKUSI KAMNIKA“. Novi vodja kuhinje (Iztok Gumzej) je poskrbel za resnično razvajanje brbončic s pripravo izvrstnih lokalnih tradicionalnih jedi. Za popolno vzdušje pa je bilo poskrbljeno s prijetnimi melodijami, ki jih je na citre v živo odigrala Martina Močnik.

24.05.2013
Prireditev Dan kolesarjenja po Srcu Slovenije prestavljena
Zaradi slabe vremenske napovedi prireditev Dan kolesarjenja po Srcu Slovenije prestavljamo na soboto, 15. junija 2013. Odpovedujemo tudi 3-dnevno Spomladansko karavano po Srcu Slovenije.

21.05.2013
RTV Slovenija na snemanju v Srcu Slovenije
RTV Slovenija pripravlja za jesenski čas niz oddaj o posebej uspešnih projektih, ki so se izvajali v okviru lokalnih akcijskih skupin Slovenije. V sklopu oddaje o LAS Srce Slovenije bo predstavila projekta Odprto učno okolje v gozdu in Oglarjenje v Oglarski deželi, ki sta bila izvedena s sredstvi LEADER za razvoj podeželja.

14.05.2013
Na Gimnaziji Litija s pomočjo Razvojnega centra Srca Slovenije zasadili cvetlična korita
14. maj 2013 - Razvojni center Srca Slovenije je podprl pobudo Gimnazije Litija za zasaditev cvetličnih korit pred vhodom šole in pomagal pridobiti donacijska sredstva s strani lokalnih podjetij. Ena izmed naših pomembnih usmeritev je lokalna samooskrba, pri čemer je osveščanje mladih ključnega pomena.

13.05.2013
Napoved: Spomladanska karavana avtodomov
Pred vrati je nova sezona za avtodomarje in v Srcu Slovenijo jo pričenjamo že naslednji vikend. Od petka, 24. maja do nedelje, 26. maja bo potekala karavana avtodomov s kolesarjenjem, pohodništvom in kulinaričnimi doživetji. Obeta se pester vikend z udeležbo na Dnevu kolesarjenja po Srcu Slovenije in obiskom prireditve Dan jagod in špargljev na Bregu pri Litiji.

13.05.2013
Seminar Gozdni vrtec, gozdna šola v Veliki Kostrevnici
8. maja je v Veliki Kostrevnici, v lepo urejeni dvorani PGD Kostrevnica, potekal drugi dan seminarja Gozdni vrtec, gozdna šola. Udeležilo se ga je kar 50 učiteljev in vzgojiteljev iz šol in vrtcev znotraj območja LAS Srce Slovenije in tudi iz širše Slovenije.

09.05.2013
Dr. Janez Bogataj navdušil rokodelce Srca Slovenije
Konec aprila in v začetku maja je Razvojni center Srca Slovenije uspešno izvedel prvi del usposabljanja za rokodelce in vse, ki ustvarjajo. Na srečanjih so bili predstavljeni sodobni vidiki rokodelstva pa tudi osebne zgodbe posameznikov, ki se s pomočjo svojih rokodelskih veščin vsaj delom tudi preživljajo.

07.05.2013
Mreža gozdnih vrtcev in šol Slovenije ima novo spletno stran
Na območju LAS Srce Slovenije se je vzpostavila iniciativna Mreža gozdnih vrtcev in šol Slovenije. Vse se je začelo s projektoma Povabilo v gozd, ki sta ga sofinancirala Občina Kamnik in dynAlp–climate, ter Odprto učno okolje, ki ga je sofinanciral Evropski sklad za razvoj podeželja in je potekal preko Razvojne fundacije Pogum. Sedanje delo se nadaljuje v okviru projekta Srce narave nas povezuje, katerega nosilec je Inštitut za gozdno pedagogiko in ga prav tako sofinancira Evropski sklad za razvoj podeželja.

23.04.2013
Nagrajenci gibanja Kultura-Natura Slovenija tudi iz Srca Slovenije
Gibanje za ohranjanje in uveljavljanje slovenske kulturne in naravne dediščine Kultura-Natura Slovenija je v okviru Ljubljanskega Obrtno-podjetniškega sejma na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani že četrtič podelilo priznanja za zgledne dosežke pri ohranjanju naravne in kulturne dediščine. Med nagrajenimi sta bila tudi Kmetija Pr' Krač in Ida Dolšek iz območja Srca Slovenije.

23.04.2013
Plamenke zelo uspešne na državnih razstavah in ocenjevanjih
Ponosni smo na članice Aktiva žena Plamen Dolsko, ki so se predstavile na državni razstavi in ocenjevanju ter ponovno osvojile priznanja. Skupina pod vodstvom Dore Škafar predstavlja primer dobre prakse, kjer se posamezniki družijo, obenem pa naredijo tudi nekaj dobrega zase in za skupnost.

18.04.2013
V Litiji odprli Turistično točko Srca Slovenije
V starem mestnem jedru Litije, na Valvazorjevem trgu 10, je vrata odprla prva Turistična točka Srca Slovenije. Namenjena bo informiranju obiskovalcev in promociji lokalnih litijskih ponudnikov, pa tudi turističnih atrakcij širšega območja Srce Slovenije. Na novi turistični točki bodo obiskovalcem na voljo kolesarski vodiči, zgibanke o postajališčih za avtodome in ostali promocijski materiali, v posebnem domačem kotičku pa tudi lokalni produkti z območja.

18.04.2013
Nov zagon za dopolnilne dejavnosti na kmetijah
V aprilu je Razvojni center Srca Slovenije uspešno izvedel prvi del usposabljanja o dopolnilnih dejavnostih na kmetiji. Na prvih dveh srečanjih so bile predstavljene osnove za registracijo dejavnosti, pa tudi zgodbe posameznikov, ki so s pomočjo registrirane dopolnilne dejavnosti uspešno razvili samostojno podjetniško pot (peka kruha, zeliščarstvo ter predelava sadja in zelja).

17.04.2013
Mladi v akciji za čisto okolje in trajnost naravnih virov
Mladinski center Litija je v letu 2012 s pomočjo Razvojnega centra Srca Slovenije začel sodelovati z Društvom za zaščito okolja Hippocampus iz Biograda na Moru. Na zadnjem prijavnem roku programa Mladi v akciji so bili uspešni na kar treh projektih.

16.04.2013
Najbolj cenjeni zdravniki leta iz Srca Slovenije
Vedno znova se potrjuje, da v Srcu Slovenije delujejo plemeniti ljudje. Trije zdravniki, ki delujejo v Ivančni Gorici in v Litiji, so v nacionalni akciji Moj zdravnik 2013 prejeli priznanja za najbolj cenjene zdravnike leta.

15.04.2013
Srce Slovenije v Biogradu na Moru
Predstavniki Razvojnega centra Srca Slovenije smo se 11. in 12. aprila 2013 udeležili mednarodne konference SLOVECRO, ki je potekala v Biogradu na Moru. Konferenca je bila namenjena predstavitvi primerov dobrih praks črpanja evropskih sredstev na področjih turizma, zaposlovanja, gospodarstva, socialnega podjetništva, komunalne infrastrukture, okolja, športa, izobraževanja, energetike, kulture, kmetijstva in mladih v finančni perspektivi 2007 – 2014 v Sloveniji.

15.04.2013
Napoved: Usposabljanje za rokodelce, obrtnike in vse, ki ustvarjajo
15. april 2013 - Znate plesti košare, kvačkate, se ukvarjate z oblikovanjem keramike ali nakita, izdelujete lesene izdelke ali kaj drugega? Četudi se s tem ukvarjate le ljubiteljsko in se želite znanj še priučiti, vabljeni na usposabljanje z vsebinami, ki vam bodo dale navdih za vaše nadaljnje delo. Srečali se bomo trikrat, prvič v četrtek, 24. aprila 2013, ob 16. uri s prof. dr. Janezem Bogatajem v Temenici (Ivančna Gorica).

12.04.2013
Napoved: Usposabljanje za dopolnilne dejavnosti na kmetijah - 2. del
Tradicionalna znanja, povezana s pridelavo hrane in drugimi kmečkimi deli, so odlična priložnost za razvoj podjetniških zgodb na podeželju. Zato smo za kmete in vse, ki želijo postati nosilci dopolnilnih dejavnosti, pripravili usposabljanje za začetek samostojne poti do uspeha. Usposabljanje poteka v treh sklopih, pridružite se nam lahko na drugemu srečanju, v sredo, 17. aprila 2013, med 15.00 in 17.30 v Jelši (Šmartno pri Litiji).

11.04.2013
V Litiji se bo odprla Turistična točka Srca Slovenije
V starem mestnem jedru Litije na Valvazorjevem trgu 10 bo v sredo, 17. aprila 2013, ob 16. uri vrata odprla Turistična točka Srca Slovenije. Namenjena bo informiranju obiskovalcev in promociji lokalnih ponudnikov in turistične ponudbe širšega območja Srce Slovenije. Razvojni center Srca Slovenije je pridobil evropska sredstva za vzpostavitev točke, Občina Litija pa bo zagotovila pogoje za njeno delovanje.

10.04.2013
Zelenjavni vrtovi v Srcu Slovenije
Pridelava lastne zelenjave je priljubljena tradicija slovenskih vrtičkarjev, saj mnogim pomeni hobi, rekreacijo in vir osnovnih živil. V Sloveniji se zadnja leta širi tudi trend skupnih vrtov, na katerih lahko zelenjavo pridelujejo tudi tisti, ki nimajo možnosti za lasten vrt.

10.04.2013
Dan kolesarjenja po Srcu Slovenije
Na pragu Ljubljane, v Srcu Slovenije, bo v soboto, 25. maja 2013, prvič potekala rekreativna prireditev Dan kolesarjenja po Srcu Slovenije. Kolesarjenje bo potekalo po treh trasah, prilagojenih za družinsko, cestno in gorsko kolesarjenje. Registracija udeležencev bo ob 9. uri pri Tenis klubu AS v Litiji. Kolesarjenje se bo zaključilo z golažijado v Cerovici s prijetnim druženjem in podelitvijo nagrad za najstarejšega in najmlajšega udeleženca ter najštevilčnejšo družino. S tem se bo pričela kolesarska sezona, ki bo z zbiranjem nalepk na kolesarskih točkah pri turističnih ponudnikih po Srcu Slovenije po območju potekala do septembra z zaključkom akcije na prireditvi v Dolskem na Jesenskem sejmu.

08.04.2013
50-letniki izročili predsedniku Borutu Pahorju srce kot simbol prijateljstva
Letošnji 50-letniki so nedeljo, 7. aprila 2013, preživeli na prav poseben način. V Geometričnem središču Slovenije na Spodnji Slivni so se srečali s predsednikom Republike Slovenije, Borutom Pahorjem, ki tudi sam letos praznuje 50. rojstni dan. Do tja so se podali peš, in sicer iz Vač.

05.04.2013
Napoved: Usposabljanje za dopolnilne dejavnosti na kmetijah
Tradicionalna znanja, povezana s pridelavo hrane in drugimi kmečkimi deli, so odlična priložnost za razvoj podjetniških zgodb na podeželju. Zato smo za kmete in vse, ki želijo postati nosilci dopolnilnih dejavnosti, pripravili usposabljanje za začetek samostojne poti do uspeha. Usposabljanje bo potekalo v treh sklopih, prvo srečanje bo v četrtek, 11. aprila 2013, v Ivančni Gorici.

03.04.2013
Srce Slovenije navdušilo Ljubljančane
Srce Slovenije se v letošnjem letu s svojo prepoznavno ponudbo pojavlja tudi v prestolnici. Ponudniki območja Srce Slovenije so se v sodelovanju s podjetjem Taideja v marcu in aprilu predstavili na treh lokacijah, in sicer v pasaži Maximarketa, nakupovalnem centru Supernova Rudnik in Mercator centru Šiška. Tako ponudniki kot tudi obiskovalci stojnic so bili zelo zadovoljni.

02.04.2013
Jarina kot primer dobre prakse predstavljena tudi v Postojni
V Postojni je 28. marca potekala konferenca »Uveljavitev načela kratkih verig v sistemu javnega naročanja hrane in živil v javnih zavodih«. Organizatorji konference Ministrstvo za kmetijstvo in okolje RS, RRA Notranjsko-kraške regije, Občina Postojna, LAS Društvo za razvoj podeželja med Snežnikom in Nanosom so k sodelovanju povabili tudi Zadrugo Jarina, kot primer dobre prakse pri zagotavljanju lokalne trajnostne oskrbe v javnih zavodih na območju Srca Slovenije.

02.04.2013
Kamnik bus z novim voznim redom tudi do Arboretuma
Projekt vzpostavitve mestnega turističnega avtobusa Kamnik bus, ki vozi od lanskega poletja, je naletel na izredno dober odziv. Zato so se na Občini Kamnik, Zavodu za turizem in šport v občini Kamnik in podjetju Kam-Bus d.d. odločili, da projekt nadgradijo. Od ponedeljka, 8. aprila 2013, tako velja nov vozni red, ki med drugim vključuje tudi novo linijo do Arboretuma Volčji Potok.

27.03.2013
Srce Slovenije z velikonočno ponudbo v Ljubljani
Bliža se velika noč, eden izmed najbolj prepoznavnih in priljubljenih slovenskih praznikov. Srce Slovenije se bo s svojimi ponudniki predstavilo kar na treh lokacijah v Ljubljani, in sicer, v četrtek, 28. marca, v pasaži Maksimarket, v petek, 29. marca, v nakupovalnem centru Supernova Rudnik in v soboto, 30. marca, v Mercator centru Šiška ter nakupovalnem centru Supernova.

22.03.2013
Nagrajeni najbolj inovativni projekti v lokalnih skupnostih
Na Krki pri Ivančni Gorici so bila danes podeljena priznanja za najbolj inovativne projekte v lokalnih skupnostih. Priznanja so bila podeljena v okviru Konference o inovativnih lokalnih skupnostih, ki so jo v Družbenem centru Krka organizirali Razvojni center Srca Slovenije, Občina Ivančna Gorica in Vibacom, moderirala pa jo je mag. Violeta Bulc.

22.03.2013
50-letniki začeli s skupnim praznovanjem abrahama
50-letniki, ki se povezujejo preko projekta Abrahamov ključ Srca Slovenije, so v četrtek, 21. marca 2013, ob 14. uri ob hiši stanovanjske skupnosti Novi paradoks v Senožetih zasadili sadno drevje in tako začeli s skupnim praznovanjem svojega 50. rojstnega dne.

18.03.2013
Srce Slovenije želi postati starostnikom prijazno območje
Razvojni center Srca Slovenije je 6. marca 2013 v Medgeneracijskem centru Bistrica v Domžalah organiziral dogodek na temo aktivnega staranja in medgeneracijskega sodelovanja. Na njem so udeleženci izmenjali ideje za razvoj tega pomembnega področja na našem območju v prihodnosti.

18.03.2013
Napoved: Konferenca o inovativnih lokalnih skupnostih
Razvojni center Srca Slovenije letos že tretjič zapored organizira Konferenco o inovativnih lokalnih skupnostih, in sicer v četrtek, 21. marca 2013, ob 12. uri v Družbenem centru Krka, v bližini Ivančne Gorice. Poleg tehnoloških inovacij so za lokalne skupnosti pomembne tudi inovacije v storitvah in poslovnih modelih. V Srcu Slovenije, območju v središču države, se že nekaj let razvija koncept inovativne lokalne skupnosti. Gre za prostor, ki spodbuja povezovanje podjetnikov, javne sfere, organizacij, mladih in vseh, ki aktivno soustvarjajo prostor, v katerem živijo.

18.03.2013
50-letniki vabljeni k skupnemu praznovanju
50-letniki, ki se povezujejo preko projekta Abrahamov ključ Srca Slovenije, bodo tudi letos na edinstven način skupaj praznovali svoj okrogli jubilej. Preko dogodkov, ki jih bodo spremljali celo leto, bodo poskušali združiti prijetno s koristnim. V svojo sredino vabijo letošnje 50-letnike iz cele Slovenije, ki želijo praznovati na edinstven način, pa tudi druge somišljenike, ki podpirajo tovrstno družbeno udejstvovanje. Za četrtek, 21. marca 2013, ob 14. uri pripravljajo prvo skupno akcijo. Ob hiši stanovanjske skupnosti Novi Paradoks v Senožetih bodo zasadili sadno drevje in se tako prvič simbolično povezali.

14.03.2013
Jarina nosilka dobre prakse pri zniževanju CO2
Umanotera, Slovenska fundacija za trajnostni razvoj, je v torek, 5. marca, v Ljubljani predstavila 20 primerov dobrih praks projekta Slovenija znižuje CO2, med katere je bila uvrščena tudi Jarina.

25.02.2013
Izšel je koledarček prireditev v Srcu Slovenije za leto 2013
Za vse, ki se radi družite in spoznavate nove ljudi ter se v prostem času radi udeležujete dogodkov v vašem domačem ali sosednjem kraju, smo pripravili knjižico Utrip prireditev v Srcu Slovenije 2013. V njej boste našli skoraj 400 špotnih dogodkov, plesnih in glasbenih prireditev, festivalov, sejmov, razstav, gledaliških zstvarjanj in folklornih prireditev, ki se bodo v letu 2013 zgodili v Srcu Slovenije.

22.02.2013
Vse o malih komunalnih čistilnih napravah
Ste vedeli, da je država predpisala zakonske roke in načine čiščenja komunalnih odpadnih voda iz gospodinjstev in da se roki za postavitev malih čistilnih naprav za vse individualne uporabnike, ki ne bodo priključeni na centralno čistilno napravo, iztečejo konec leta 2017? V ponedeljek, 4. marca 2013, bo Center za razvoj Litija v Litiji organiziral brezplačno predavanje »Vse o malih komunalnih čistilnih napravah«.

19.02.2013
Kako na trg z eko pridelki
Ekološko pridelana hrana v zadnjih letih pridobiva na pomenu, saj se ljudje vedno bolj zavedamo vpliva hrane na naše zdravje. Z namenom osveščanja in spodbujanja ekološkega kmetovanja je Center za razvoj Litija pričel z izobraževanjem kmetov, pa tudi mladih, študentov in brezposelnih, ki svoje podjetniške izzive prepoznavajo prav na področju zelenega kmetijstva.

19.02.2013
Sodelujte na natečaju za podelitev priznanj inovativnim projektom
Na konferenci o inovativnih lokalnih skupnostih, ki bo potekala v četrtek, 21. marca 2013, v Družbenem centru Krka v kraju Krka (občina Ivančna Gorica), bodo podeljena priznanja inovativnim projektom na nivoju lokalnih skupnosti za obdobje 2012/2013.

14.02.2013
Pridobivanje novih znanj v turizmu
Center za razvoj Litija je v januarju in februarju za turistične ponudnike območja Srce Slovenije pripravil izobraževanja o ključnih temah za kakovosten razvoj turističnih dejavnosti. Predavanj, ki so jih vodili priznani slovenski strokovnjaki s področja turizma, se je udeležilo kar 80 turističnih ponudnikov z območja.

07.02.2013
Digitalizacija Srca Slovenije
Moderne informacijsko-komunikacijske tehnologije pridobivajo vse večjo vlogo pri promociji turističnih destinacij. Ljudje se namreč vse pogosteje odločamo za uporabo pametnih telefonov in socialnih omrežij tudi, ko izbiramo izlete in potovanja. V Srcu Slovenije smo vzpostavili skupni turistični portal za ponudnike, razvijamo pa tudi aplikacijo za mobilne telefone, ki bo obiskovalcem ponujala informacije o turistični ponudbi območja.

04.02.2013
Hrvaški in srbski vzgojitelji navdušeni nad gozdnim vrtcem na Vačah
V soboto, 2. februarja 2013, smo na Vačah, v Srcu Slovenije gostili vzgojitelje iz Hrvaške in Srbije, ki so si prišli ogledat naše dosedanje dosežke v smeri vzpostavitve gozdnega vrtca in šole. Nad novimi pristopi k učenju v gozdu in naravi na splošno, so bili navdušeni.

01.02.2013
Eko kmetijstvo – priložnost za vsakogar
Za mlade, študente, brezposelne in vse tiste, ki svoje podjetniške izzive prepoznavajo na področju zelenega kmetijstva, Center za razvoj Litija v februarju pripravlja brezplačno predavanje »Uspešna ekološka pridelava za trg: možnosti, napotki in dobre prakse«.

01.02.2013
Napoved: Pustna Litija 2013
V Litiji bodo v pustnem času potekal pester pustni program vse od debelega četrtka (7. februar) pa do pepelnične srede (13. februar) s pokopom pusta. Osrednji del pustovanja bo tradicionalni Litijski karneval 2013, ki bo potekal v soboto, 9. februarja od 15. ure dalje.

30.01.2013
Prihaja nova generacija abrahamov s svežimi idejami
Abrahami generacije 1962 so uspešno zaključili skupno praznovanje svoje 50-letnice, ki jih je v letu 2012 na prav poseben način združila in povezala. Po skupni zasaditvi drevoreda, udeležbi na kolesarskem maratonu, vzponu na Triglav in organizaciji dobrodelnega koncerta za Društvo Novi paradoks, so se odpravili v začetku januarja še na izlet po Srcu Slovenije, ki so ga zaključili s predajo ključa naslednji generaciji 1963 na Polšniku, kjer se je ideja Abrahamovega ključa rodila.

22.01.2013
Napoved: Vabilo k sodelovanju na Pustni tržnici 2013
Zadruga Jarina bo v četrtek, 7. februarja 2013, v Litiji organizirala pustno tržnico, ki bo delovala v sklopu prireditve Pustovanje v Litiji. K sodelovanju vabi ponudnike domačih izdelkov in pridelkov. Rok za prijavo je do četrtka, 31. januarja 2013.

18.01.2013
Srce Slovenije kot obetavna turistična destinacija na Conventi
Na mednarodni poslovni borzi Conventa 2013, ki je potekala 16. in 17. januarja 2013 v Ljubljani na Gospodarskem razstavišču, se je prvič kot obetavna turistična destinacija predstavilo tudi območje Srce Slovenije. Poslovni obiskovalci iz vse Evrope so vizijo Srca Slovenije in Jarine pozdravili in podprli razvoj podeželja in incentive programov v Srcu Slovenije. Kot »blue ideas for incentive travel« so Srce Slovenije predstavili tudi organizatorji v uradni Conventini publikaciji Daily 2.

14.01.2013
Napoved: Izobraževanje za turistične pobudnike Srca Slovenije
14. januar 2013 - Pridobivanje novih znanj je ključnega pomena za razvoj, zato smo za turistične ponudnike območja Srce Slovenije pripravili edinstveno izobraževanje s priznanimi strokovnjaki s področja turizma. Izobraževanje bo potekalo v štirih sklopih, ob ponedeljkih v januarju in februarju, v sejni sobi Občine Dol pri Ljubljani (Dol pri Ljubljani 1).

14.01.2013
Generacija 1962 predala Abrahamov ključ
V soboto, 12. januarja 2013, so se abrahami generacije 1962 še zadnjič zbrali ob skupnem praznovanju svoje 50-letnice. Odpravili so se na izlet po Srcu Slovenije, po njegovem južnem delu, na koncu pa so na Polšniku, kjer se je ideja Abrahamovega ključa pred štirimi leti rodila, predali ključ naslednji generaciji 1963. Ob tej priložnosti do domačini predvajali premiero filma Abrahamov ključ Srca Slovenije na Polšniku.

10.01.2013
Napoved: Podeželje in kulturna dediščina z roko v roki na Conventi
Na mednarodni poslovni borzi Conventa 2013, ki bo potekala 16. in 17. januarja v Ljubljani na Gospodarskem razstavišču, se bo prvič kot obetavna turistična destinacija predstavilo tudi območje Srce Slovenije.