Novice in dogodki

18.12.2013
Obvestite DURS o spremembi vodenja poslovnih knjig do konca leta
V letu 2013 je Slovenija tudi za samostojne podjetnike in d.o.o. uvedla možnost uveljavljanja davčne osnove na podlagi uveljavljanja normiranih stroškov v višini 70% prihodkov.

13.12.2013
Avtorska pogodba 2013 in 2014 - primerjava obdavčitve.
Z letom 2014 bo avtorska pogodba dražja. Avtorji bodo morali dodatno plačevati prispevek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje 15,5 % od bruto dohodka ter prispevek za zdravstveno zavarovanje 6,36 % od bruto dohodka. Delodajalci bodo morali plačevati še prispevek za zdravstveno zavarovanje, tj. 0,53 % bruto dohodka.

13.12.2013
ZAKON O DAVKU NA NEPREMIČNINE (ZdavNepr)- veljavnost od 1.1.2014 dalje
Predstavljamo novosti zakona o davku na nepremičnine, veljavnost od 1.1.2014 dalje.

13.12.2013
DAVČNE OLAJŠAVE V LETU 2013
Predstavljamo vam davčne olajšave za leto 2013.

06.12.2013
Koledar obveznosti podjetnikov do konca leta
V mesecu decembru 2013 ne smete spregledati naslednjih pomembnih rokov, zato smo za objavljamo koledar poročanja o obveznostih za podjetja in podjetnike (vir: DATA, d.o.o.).

06.12.2013
Si sami vodite računovodstvo? Obveznosti na eDavki.si
Ravnokar ste prvič odprli novo podjetje in si zaradi manjših stroškov želite sami voditi računovodstvo. Se zavedate, da morate redno plačevati prispevke, oddajati obrazce na DURS preko sisteama eDavki in spremljati novosti na davčnem področju?

28.11.2013
(Tudi) rastoča podjetja potrebujejo učinkovito podporo
V Evropi 2/3 delovnih mest in 2/3 BDP ustvarijo mala in srednja podjetja. S tem izhodiščem se je začela okrogla miza na temo podpornega okolja za podjetništvo v Sloveniji, ki je bila kot del Evropskega tedna podjetništva organizirana v sodelovanju med Razvojnim centrom Srca Slovenije in Območno obrtno – podjetniško zbornico iz Kamnika. Po uvodni predstavitvi dobrih praks iz držav, sodelujočih v evropskem projektu Young SMEs, so vabljeni govorci soočili svoje neposredne podjetniške izkušnje in vlogo različnih virov in institucij pri podpori podjetjem, ki vstopajo v obdobje delovanja na trgu med tretjim in petim letom. Okroglo mizo je vodila Ladeja Godina Košir.

20.11.2013
Napovedujemo: Okrogla miza na temo podpornega okolja za podjetništvo
V okviru evropskega tedna podjetništva vas vabimo na okroglo mizo na temo podpornega okolja za podjetništvo v Sloveniji, ki bo potekala v sredo, 27. novembra 2013 ob 13. uri na Območni obrtno-podjetniški zbornici Kamnik (Tomšičeva 11, Kamnik).

04.11.2013
Napovedujemo: Vabljeni k oblikovanju programa Mrežnega rokodelskega centra Srca Slovenije
V Srcu Slovenije živi veliko rokodelcev, ki delujejo samostojno ali pa se povezujejo v posamezna društva. Vedno znova ugotavljamo, da obstajata velik potencial in potreba po usmerjenem delu in povezovanju na tem področju. S tem namenom želimo na širšem območju Srca Slovenije vzpostaviti mrežni rokodelski center. Vse, ki se vidite pri skupnem snovanju te zgodbe, vabimo na delavnico, ki bo potekala v ponedeljek, 11. novembra 2013, od 16.00 do 19.00 na Jurčičevi domačiji na Muljavi.

04.11.2013
S tematiko starostnikov povezali 25 podjetij
Konec oktobra se je s šesto delavnico zapovrstjo zaključilo usposabljanje za podjetnike, ki prepoznavajo nove tržne priložnosti v segmentu starostnikov. Zaradi hitro naraščajočega števila le-teh postaja to vse bolj zanimiva tematika za vsa tista podjetja, ki želijo biti v koraku s časom. Na delavnicah, na katerih so gostovali priznani predavatelji, so se stkale nove poslovne priložnosti med 25 podjetji in drugimi organizacijami.

30.10.2013
Postanite mednarodni WIDER svetovalec v segmentu starostnikov
Razvojni center Srca Slovenije kot slovenski partner projekta WIDER objavlja Poziv k vpisu v mednarodni seznam svetovalcev. Cilj poziva je izbrati primerne svetovalce, ki bodo pomagali malim in srednje velikim podjetjem pri razvoju njihovih inovativnih izdelkov in storitev za starostnike in jim hkrati pomagali pri vstopu na nove trge. Na poziv se lahko prijavijo svetovalci iz podjetij in drugih organizacij iz celotnega območja Slovenije. Za uspešno prijavo morajo izpolniti vse obrazce v slovenskem in angleškem jeziku. Zadnji rok za oddajo vlog je 30. april 2014 do 18. ure.

28.10.2013
VEČ ZNANJA, VEČ POSLA - izobraževanja
V septembru in oktobru je Razvojni center Srca Slovenije izvedel več brezplačnih izobraževanj za podjetnike, kmete in turistične ponudnike. Skupno je bilo izvedenih 27 izobraževanj na različne teme za spodbujanje razvoja podjetništva in informiranje o začetnih korakih ter pogojih za vstop v svet podjetništva v Srcu Slovenije.

Spodaj si lahko pogledate vsebine izvedenih izobraževanj. Vljudno vabljeni, da redno spremljate podjetniško spletno stran, kjer bomo vsa izobraževanja najavili tudi v bodoče!

01.10.2013
Za pol milijarde ugodnih posojil
Oktobra bodo po napovedih objavljeni prvi razpisi, prek katerih bodo mikro, malim in srednjim podjetjem (MSP) na voljo posojila iz novega, pol milijarde evrov vrednega posojilnega sklada pri državni SID banki. Katere pogoje bodo morala izpolnjevati podjetja?

25.09.2013
Delo slovenskih podjetij v Avstriji
Prejšnji teden je bil v Delu objavljen naslednji članek o delu slovenskih podjetij v Avstriji. Razvojni center Srca Slovenije skupaj z območnimi obrtnimi zbornicami Kamnik in Domžale 16. 10. 2013 ob 14.00 na v prostorih OZ Kamnik organiziran brezplačno predavanje o postopkih za pričetek poslovanja slovenskih podjetij v Avstriji, Nemčiji in na Hrvaškem. Vabljeni.

17.09.2013
Z lokalnimi jedmi do večje prepoznavnosti Srca Slovenije
V začetku septembra smo na Razvojnem centru Srca Slovenije uspešno izvedli še tretje usposabljanje za spodbujanje podjetništva v Srcu Slovenije, tokrat s področja lokalne kulinarike. Priznani slovenski etnolog, prof. dr. Janez Bogataj, je navdušil skoraj 70 gostilncev, kmetov in predstavnikov različnih podeželskih društev.

16.09.2013
Individualno svetovanje za nadaljnji razvoj podjetniških idej
Po seriji usposabljanj za razvoj podjetništva na našem podeželju lahko posamezni rokodelci, kmetje, nosilci dopolnilne dejavnosti na kmetiji, kandidati za osebno dopolnilno delo in društva oz. vsi, ki se ukvarjate s tradicionalnimi dejavnostmi, koristite možnost našega individualnega svetovanja. Verjamemo, da smo na na usposabljanjih mnoge spodbudili k resnemu razmišljanju o lastni podjetniški poti. Želimo vam pomagati, da dosežete svoj cilj.

16.09.2013
Napovedujemo: Izobraževanje za podjetnike v segmentu starostnikov
Prehitite ostale in izkoristite nove poslovne priložnosti v segmentu starostnikov! Nadgradite svoja znanja, razvijte svoje ideje, razširite poslovne stike in postanite del mednarodne zgodbe. Vabimo vas, da se nam pridružite na edinstvenem izobraževalnem ciklusu s priznanimi predavatelji, ki bo potekal od 24. septembra do 29. oktobra 2013, šest zaporednih torkov, vsakokrat z začetkom ob 14. uri. Po zaključku izobraževanja boste lahko kandidirali za pridobitev sofinanciranja za uresničitev vaše poslovne rešitve.

09.09.2013
Študentski s.p. in nova pokojninska zakonodaja
Novi Zakon RS o pokojninskem in invalidskem zavarovanju je s 1. januarjem 2013 ukinil možnost odprtja t. i. študentskega s.p. Študentje in dijaki, ki ste že pred tem datumom poslovali na ta način, pa lahko ugodnost nižjega plačevanja prispevkov ohranite še do konca tega koledarskega leta!

06.09.2013
Čas za odprto in sodelovalno podjetniško kulturo
SPIRIT Slovenija s finančno pomočjo Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo organizira posvet na temo:
“Čas za odprto in sodelovalno podjetniško kulturo”

Posvet bo v sklopu dogajanja na 46. MOS v Celju in sicer 16.9.2013 v Modri dvorani in bo trajal od 10h do 13h.

27.08.2013
VEČ ZNANJA, VEČ POSLA - članek
Velikokrat se od podjetnikov sliši: »samo pri miru naj me pustijo, da delam«, vendar ob tem včasih pozabijo, da so z odločitvijo za samostojno podjetniško pot prevzeli tudi aktivnosti, obveznosti in odgovornosti za opravljanje dejavnosti v skladu z vsemi predpisi in zakoni ter odgovornost za uspešno poslovanje.

31.07.2013
Pridružite se korporativnemu prostovoljstvu
Korporativno prostovoljstvo ponuja vsem vključenim pozitivne koristi in predstavlja eno izmed sodobnih oblik družbene odgovornosti podjetij. V razvitem svetu ima že dolgo tradicijo, saj zagotavlja trdne vezi podjetja z lokalno skupnostjo in prinaša koristi vsem stranem: zaposlenim, podjetju, neprofitnim prostovoljskim organizacijam in lokalni skupnosti.

22.06.2013
Z usposabljanji do novih podjetniških zgodb na podeželju
Kar 120 kmetov in rokodelcev se je v maju in juniju udeležilo usposabljanj o dopolnilnih dejavnosti na kmetijah in rokodelstvu. Na predavanjih in strokovnih ekskurzijah so udeleženci spoznali osnove za registracijo dejavnosti pa tudi zgodbe posameznikov, ki so že uspešno razvili samostojno podjetniško pot.

31.05.2013
Napoved: Brezplačno izobraževanje o računovodstvu v Ivančni Gorici
Vse potencialne podjetnike in podjetnike na začetku svoje poti, ki si sami vodite računovodstvo, vabimo k udeležbi na brezplačnem izobraževanju Vodenje računovodstva za s.p.

08.05.2013
V Litiji so se predstavili novi podjetniki s svežimi produkti, storitvami in idejami
»Preko programa Podjetništvo v Srcu so se mi odprle nove priložnosti, pridobila pa sem tudi koristna znanja, kako ljudem približati svojo storitev,« je ob zaključku usposabljanja bodočih podjetnikov povedala ena izmed udeleženk. Na zaključni prireditvi, ki jo je v Kulturnem centru Litija povezoval improvizator Juš Milčinski, so bile v torek, 7. maja 2013, predstavljene izbrane podjetniške zgodbe. Program podjetniškega usposabljanja so pripravile tri partnerske organizacije: Mladinski center Litija, Mladinski center Kotlovnica Kamnik in Razvojni center Srca Slovenije. Organizatorji želijo tudi v prihodnje lansirati tovrstne podjetniške programe, ki prinašajo veter v jadra inovativnim idejam in rešitvam ter krepijo podjetniško miselnost.

07.05.2013
PODIM KONFERENCA 2013
Edinstvena intenzivna dvodnevna podjetniška izkušnja z uglednimi mednarodnimi strokovnjaki

30.04.2013
BREZPLAČNA IZOBRAŽEVANJA ZA PODJETNIKE
Preko vstopnih točk VEM Razvojnega centra Srca Slovenije bo v maju organiziranih več brezplačnih izobraževanj za podjetnike, namenjene bodočim podjetnikom, ki imajo podjetniško idejo, a še nimajo uradno registrirane dejavnosti, podjetjem na začetku poslovne poti (0-3 leta) in rastočim podjetjem (več 3 leta delovanja). V času krize brezplačno pridobivanje znanja pomeni še toliko večji plus za podjetje.

29.04.2013
Najenostavnejše preoblikovanje espeja
SPIRIT Slovenija, javna agencija se s svojimi storitvami za slovenske podjetnike in izvoznike predstavlja na Finančnem sejmu Kapital 2013

25.04.2013
Odbor DZ podprl novelo o pomoči podjetjem v težavah
Odbor DZ za gospodarstvo je 23. aprila 2013 brez glasu proti potrdil predlog novele zakona o pomoči za reševanje in prestrukturiranje gospodarskih družb v težavah, ki bi k možnostim pomoči dodala kapitalsko naložbo. Odbor je predlog dopolnil na podlagi opozoril zakonodajno-pravne službe DZ, nekaterih pripomb te službe pa ni upošteval.

25.04.2013
Spoznajte bodoče podjetniške zvezde
Zaključna prireditev programa Podjetništvo v Srcu bo potekala v torek, 7. maja 2013, ob 18. uri v veliki dvorani Kulturnega centra Litija. Predstavili se bodo novi podjetniki s svežimi produkti, storitvami in idejami. Prireditev bo povezoval Juš Milčinski, za kulturni predah pa bodo poskrbeli Improvizatorji in Vroča župa.

11.04.2013
Podjetniške delavnice v Litiji
Razvojni center Srca Slovenije v okviru delovanja VEM točke v Litiji v majur organizira dve delavnici. Delavnice so BREZPLAČNE. Podjeniki, vabljeni!!

20.03.2013
Stičišče podjetniških idej na novi točki VEM v Mengšu
V Mengšu na Slovenski cesti 28 je 20. marca 2013 vrata odprla podjetniška vstopna točka VEM - »Vse na enem mestu«. Potencialni in že delujoči podjetniki lahko na enem mestu preprosto registrirajo svoje podjetje ter pridobijo koristne nasvete in informacije o delovanju podjetja, aktualnih razpisih, sredstvih in izobraževanjih za podjetnike.

18.03.2013
Od marca v Mengšu podjetniška točka VEM
14. marec 2013 - V Mengšu se bo v sredo, 20. marca 2013, odprla podjetniška vstopna točka VEM (»Vse na enem mestu«). Potencialni in že delujoči podjetniki bodo lahko na enem mestu preprosto registrirali svoje podjetje in pridobili koristne nasvete in informacije o aktualnih razpisih, sredstvih in izobraževanjih. Točke VEM so stalno stičišče podjetniškega sveta, saj s svojimi dejavnostmi zagotavljajo podporo podjetnikom pri njihovi dejavnosti.