Novice

22.12.2014
Božične zgodbe z živimi jaslicami
Začelo se je s pospravilom pred hišo in prihodom berača. Po blagoslovitvi hiše, živine v hlevu in okolice je bila večerja pred polnočnico. Ko je mama pripovedovala otrokom božično zgodbo se je dogajanje v Bizjakovih dolinah pri termah v Snoviku preselilo v Betlehem, v čas pred dvema tisočletjema, kjer je potekal popis prebivalstva.

16.12.2014
Kamniški veseli konec leta s programom Kamnik. Decembra. Čas veselja
Kamnik je eno najlepših srednjeveških mest v Sloveniji, decembra pa je še posebej pravljičen, saj odet v tisoče lučk zaživi s programom prireditev, ki potekajo pod skupnim imenom Kamnik. Decembra. Čas veselja.

05.12.2014
Palčkova prireditev
V četrtek, 4. 12. 2014, je v Termah Snovik potekala Palčkova prireditev. Pravljično obarvano popoldne se je pričelo ob 16.30 v hišici Hrast, kjer so se zbrali vsi ljubitelji Palčka Snovička. Ta jim je pripravil kar nekaj presenečenj.

03.12.2014
[Srce Slovenije nagrajuje]: Podarjamo zabojček domačih pridelkov
Katero novost je v letošnjem letu uvedla Zadruga Jarina? a) spletno tržnico b) čipkarski sejem

28.11.2014
Izdelovanje jaslic na Turistični točki Srca Slovenije
Na Turistični točki Srca Slovenije nadaljujemo z ustvarjalnimi delavnicami in tokrat se bomo, času primerno, lotili izdelave jaslic. S prvo delavnico pričnemo že v soboto, 6. decembra ob 9. uri, nadaljujemo v sredo, 10. decembra in z izdelavo končamo v soboto 13. decembra.

24.11.2014
Napovedujemo: brezplačno predavanje »Primeri gradnje energijsko učinkovitih objektov«
predavanje bo potekalo v torek, 9. decembra 2014, ob 16. uri v Energetski pisarni Srca Slovenije v prostorih JUB Design Studia v Dolu pri Ljubljani. Pred približno 10 leti smo tudi pri nas začeli razmišljati o gradnji energijsko zelo varčnih objektov. Danes je pasivna gradnja enostanovanjskih hiš dobro znana in pogosta, zgrajenih je tudi nekaj večjih objektov (vrtcev, šol, poslovnih in stanovanjskih objektov).

21.11.2014
Narava in zdravje v domačih zabojčkih iz Srca Slovenije
Zabojček domačih pridelkov, primernih tudi za ozimnico, zabojček z zelenjavo za različne juhe, domači mlečni zabojček in biodinamični zabojček z izdelki znamke Demeter – to so novosti iz kmetij v Srcu Slovenije, ki so na voljo tudi prek spletne tržnice www.pridelano-doma.si. Zabojčki, ki jih naroča vse več iskalcev zdrave in lokalno pridelane hrane, so navdušili tudi obiskovalce sejma Narava-Zdravje, ki je bil novembra na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani.

04.11.2014
Napovedujemo: brezplačno predavanje »Izkušnje uporabnikov energijsko učinkovitih objektov«
Predavanje bo potekalo v torek,11. novembra 2014, ob 16. uri v Energetski pisarni Srca Slovenije v prostorih JUB Design Studia v Dolu pri Ljubljani. Uporabnikom običajnih, energetsko potratnih stavb, je pogosto težko pojasniti, da z učinkovito zaščito ovoja in zagotovljenim nadzorovanim energijsko učinkovitim prezračevanjem, dosežemo 10 x manjšo rabo energije za ogrevanje. Torej je običajen letni strošek ogrevanja med 100 in 300 € za enostanovanjsko hišo.

03.11.2014
[Srce Slovenije nagrajuje]: Podarjamo sladke dobrote
Nagradno vprašanje: kaj je prešca? a) enolončnica b) kruh s posebnim nadevom c) mesna jed

17.10.2014
Štirje predstavniki iz območja Srce Slovenije prejeli priznanje
V Portorožu so med 13. in 15. oktobrom potekali Dnevi slovenskega turizma (DST), ki predstavljajo osrednji strokovni dogodek v turizmu Slovenije kjer se zbere sam vrh turističnega gospodarstva. Dogodek je organiziran v skladu s strateško usmeritvijo krepitve povezovanja tako pri razvoju kakor tudi trženju slovenskega turizma z vsemi večjimi partnerskimi institucijami s področja turizma v Sloveniji. Poleg pestrega in zgoščenega programa so bile, v okviru t.i. Plenarnega dela DST, podeljene tudi nagrade. Turistična zveza Slovenije je na slovesni prireditvi podelila priznanja v 14 kategorijah, slednjega so prejeli štirje predstavniki iz območja Srce Slovenije.

06.10.2014
Jesenska avtodomarska karavana po Srcu Slovenije
Po Srcu Slovenije je prvi oktobrski vikend potekala jesenska avtodomarska karavana. Popotovanje posameznikov in družin iz Italije, Nemčije in Slovenije je bilo zaznamovano z aktivnimi doživetji v naravi ter s srečanji s kulturno in naravno dediščino, ki so jo odkrivali na poti po prvi slovenski avtodomarski destinaciji.

03.10.2014
Nov promocijski filmček za evropski projekt WIDER
Danes je bil objavljen kratek promocijski filmček za evropski projekt WIDER, ki spodbuja razvoj inovacij za mala in srednje velika podjetja po celotni dobavni verigi eko pametnih stanovanj za neodvisno življenje starostnikov. V filmčku je predstavljen tudi model bivanjske skupnosti Silver House.

01.10.2014
Napovedujemo: brezplačno predavanje o učinkoviti rabi energije v javnih ustanovah »Energijska učinkovitost javnih stavb – kakšen zgled nam daje država?«
Predavanje bo potekalo v torek, 21. oktobra 2014 ob 16. uri v Energetski pisarni Srca Slovenije v prostorih JUB Design Studia v Dolu pri Ljubljani. Varčevanje z energijo in njena učinkovita raba se pričneta z zavedanjem, da energija ni dana sama po sebi in da je ni na voljo v neomejenih količinah. Velika večina javnih stavb, predvsem starejših objektov, ima velik potencial za bolj učinkovito rabo energije.

30.09.2014
[Srce Slovenije nagrajuje]: Podarjamo keramični milnik
Kateri material je glavni v ustvarjanju Barbare Vrtačnik? a) keramika b) steklo

30.09.2014
Novo: Programi posebnih doživetij v Srcu Slovenije
Preverite nove programe za skupine in družine, za pare in posameznike, ki ponujajo drugačna doživetja posebnosti Srca Slovenije. Nekajurni, enodnevni in večdnevni programi, ki jih lahko rezervirate v TIC Kamnik in v Jarini, ponujajo nova športna in adrenalinska doživetja, popotovanja po znamenitostih območja, okušanja značilne kulinarike, srečanja z lokalnimi rokodelci in posebna romantična doživetja.

24.09.2014
Srce Slovenije na sejmu EXPO BICI v Padovi
Od 20. do 22. septembra 2014 je v Padovi v Italiji potekal sejem EXPO BICI, na katerem se je v okviru projekta Promocija turističnega območja Srce Slovenije predstavljala tudi destinacija Srce Slovenije. Skupno predstavitev na sejmu je organiziral slovenski predstavnik Sektor za turizem javne agencije SPIRIT Slovenija v Italiji.

21.09.2014
Mednarodni dan miru, Holistični center zdravja Tunjice
Poleti je bil na Škotskem svetovni kongres miru, kjer je angležinja Lorraine Veronica Watts za Holistični center zdravja naročila steber miru, z napisom: "Naj mir zavlada svetu, v štirih jezikih". Stebri miru so se na ta dan postavili po večih državah sveta in tako smo se združili z isto mislijo in željo, da mir zavlada svetu. Večja kot je kolektivna zavest zavedanja, večja je verjetnost da se določena stvar tudi zgodi. Z željo, da mir zavlada svetu smo z veseljem v Gaju sprejeli steber miru.

19.09.2014
Napovedujemo: Jesenska karavana po Srcu Slovenije
Podaljšajte si prvi oktobrski vikend s 3-dnevnim odkrivanjem Srca Slovenije! Letošnja Jesenska karavana po Srcu Slovenije bo od 3. do 5. oktobra 2014. Popotovanje posameznikov in družin, ki najlepše kotičke sveta odkrivajo z avtodomom, bo zaznamovano z aktivnimi doživetji v naravi ter s srečanji s samosvojo kulturno in naravno dediščino, ki jo bomo odkrivali po prvi slovenski avtodomarski destinaciji.

18.09.2014
V Srcu Slovenije na študijskem obisku skupina sadjarjev iz Kosova
Srce Slovenije je v sklopu 3 dnevnega študijskega obiska obiskala skupina sadjarjev iz srbskih občin severnega dela Kosova. V sklopu obiska so si sadjarji ogledali več primerov dobrih praks. V ponedeljek, 15. septembra, smo jim predstavili Razvojni center Srca Slovenije, znamko in Lokalno akcijsko skupino (LAS) Srce Slovenije. V Lukovici smo si ogledali poskusni sadovnjak v sklopu Kmetijskega inštituta in kasneje še družinsko kmetijo Erjavec v Ivančni Gorici, kjer je goste zanimala predvsem predelava jabolk v izdelke z visoko dodano vrednostjo.

15.09.2014
Prve tri slovenske občine skupno za večjo energetsko učinkovitost
Občine Dol pri Ljubljani, Litija in Šmartno pri Litiji so prve tri občine v Sloveniji, ki so podpisale dogovor o sodelovanju v projektu »100 % samozadostne skupnosti iz obnovljivih virov energije«. Slavnostni podpis dogovora je danes potekal danes na gradu Bogenšperk. Podpisali so ga župan občine Dol pri Ljubljani Primož Zupančič, župan občine Litija Franci Rokavec, župan občine Šmartno pri Litiji Milan Izlakar, direktorica Razvojnega centra Srca Slovenije Aleksandra Gradišek in predsednik Društva Slovenski E-forum Gorazd Marinček.

08.09.2014
Srce Slovenije na prireditvi Podeželje v mestu
V soboto, 6. septembra, zgodaj zjutraj so v stari Ljubljani na Pogačarjevem trgu na lične lesene stojnice svoje izdelke razstavili ponudniki domačih dobrot in izdelkov iz cele Slovenije. To je tradicionalen dogodek, ki ga organizatorji poimenujejo Podeželje v mestu. Pogačarjev trg je na ta dan zaživel že zelo zgodaj zjutraj in že pred osmo uro so stojnice zasijale v vsej svoji pestrosti.

06.09.2014
Napovedujemo: Prvo srečanje rokodelcev Srca Slovenije
Vabljeni v Dolsko na 1. srečanje rokodelcev Srca Slovenije. Območje Srca Slovenije tradicionalno slovi po spretnih in mojstrskih rokah. Omenjal jih je že znameniti Valvasor v Slavi vojvodine Kranjske, sedaj pa tod živi in ustvarja blizu 400 rokodelcev.

05.09.2014
Občina Kamnik dobitnica častnega naziva do turistov najbolj prijaznega kraja leta 2014
Včeraj so na Gospodarskem razstavišču, v dvorani Galerija, razglasili do turistov najbolj prijazne kraje, ki so v akciji Dnevnikova izvidnica po izboru bralcev časnika Dnevnik, poslušalcev Radia Veseljak in strokovne komisije prejeli najboljše ocene. Slavnostno razglasitev zmagovalcev so s svojimi nastopi popestrili Nuša Derenda in skupina 3čelos za veliko smeh pa je poskrbela igralka, stand up komičarka in improvizatorka Ana Marija Mitić.

04.09.2014
50-letniki v pripravah na pristno prekmursko trgatev
Vzdušje ob trgatvi je doživetje, ki ga mora vsaj enkrat v življenju izkusiti vsak Slovenec. Tako pravijo tudi letošnji 50-letniki, ki so v svojem jubilejnem letu opravili že tri dogodke, skupaj z društvom Karitas iz Občine Dol so izvedli humanitarni koncert ob materinskem dnevu, se udeležili pohoda na Pošniku od cerkvice do cerkvice in se preizkusili v nabiranju soli v Sečoveljskih solinah. V soboto, 27. septembra 2014, pa se bodo pri vinogradniku in lastniku vinotoča Zmagu Urisku v Strehovskih goricah v Prekmurju udeležili trgatve.

02.09.2014
Napovedujemo: brezplačno predavanje "Energetska izkaznica – kdo jo potrebuje?"
Vabimo vas na brezplačno predavanje »Energetska izkaznica – kdo jo potrebuje?«, ki bo potekalo v torek, 16. septembra 2014, ob 16. uri v Energetski pisarni Srca Slovenije v prostorih JUB Design Studia v Dolu pri Ljubljani.

01.09.2014
Prodajna razstava v Turistični točki Srca Slovenije
V Turistični točki si od 1. do 20. septembra lahko ogledate prodajno razstavo slik in plastik oblikovalca in aranžerja Jožeta Grilja. Jože Grilj je odličen portretist in kolorist, z izjemnim občutkom za prostor, barve in kompozicijo. Zlasti so mu ljube podobe Litije in okolice, ter dogodki, ki so jo močno zaznamovali. Njegovo prvo javno delo v Litiji je poslikava fasade rojstne hiše Metoda in Rudolfa Badjure ob otvoritvi spominske plošče na Valvasorjevem trgu leta 2005.

29.08.2014
Napovedujemo: Srce Slovenije na ljubljanski prireditvi Podeželje v mestu
Srce Slovenije se bo to soboto, 6. septembra med 8. in 14. uro, predstavljalo na Pogačarjevem trgu v Ljubljani na prireditvi Podeželje v mestu. Med tem ko bodo dopoldne številni Ljubljančani prihajali na osrednjo ljubljansko tržnico, se bodo lahko ustavili tudi na naših stojnicah, kjer bodo lahko ustvarjali skupaj z rokodelci.

29.08.2014
[Srce Slovenije nagrajuje]: Pridobite si posodico za oreščke
Iz kakšnega materiala ustvarja svoje izdelke rokodelec Karlo Podkrajšek iz Litije? a) iz drevesnih korenin b) iz gline

27.08.2014
In your pocket vodič za Srce Slovenije
Svetovno znani založnik turističnih vodičev INY – In your Pocket je objavil vodič za Srce Slovenije! Izčrpen turistični vodnik po območju Srce Slovenije, ki že prejema pozitivne odzive, lahko najdete tudi na njihovi internetni strani, kjer si ga lahko brezplačno prenesete in odkrivate navdihujoče kotičke Srca Slovenije. Vsekakor vredno ogleda.

22.08.2014
Okrogla miza: Termalna voda – vir življenja in razvoja v Termah Snovik
»Terme Snovik so jedro, ki lahko generira podjetniški razvoj turizma«. V Termah Snovik je danes potekala okrogla miza oziroma strokovno srečanje z naslovom Termalna voda – vir življenja in razvoja. Gostitelji - Terme Snovik – Kamnik, d.o.o., zanje direktor Ivan Hribar - so jo organizirali v okviru dogodkov ob slavnostni počastitvi ob 20-letnici prvega pilotnega bazena Term Snovik – Kamnik.

11.08.2014
Otroci Zveze prijateljev mladine na obisku Pustolovskega parka Geoss
Slivna, avgust 2014 – Prejšnji teden so se z ovirami med drevesnimi krošnjami v Pustolovskem parku Geoss spopadli otroci Zveze prijateljev mladine Maribor. Prvi so se na drevesa povzpeli najbolj razdovedni, hitro pa so jim sledili še vsi ostali. Razporedili so se po različnih trasah glede na svojo starost in velikost. Med sprehodom so si med seboj pomagali in se spodbujali, predvsem pa se zabavali, pri čemer jih ni zmotilo niti nekaj dežnih kaplj, ki niso manjkale niti na ta dan. Park so zapustili nasmejani in z obljubo, da se vrnejo naslednje leto. V Pustolovskem parku Geoss pa z veseljem pričakujemo še otroke, ki letujejo z Zvezo prijateljev mladine Moste Polje in nas bodo obiskali konec meseca.

06.08.2014
Abrahami so se preizkusili v nabiranju soli v Sečoveljskih solinah
Abrahami so 2. avgusta skupaj s prijatelji preživeli čudovit dan v Sečoveljskih solinah. Pred vstopom v park jih je sprejel gospod Andrej Sovinc, vodja parka ( kot zanimivost naj povem, da je tudi gospod Sovinc letošnji abraham ) in jih seznanil na kratko s položajem in statusom solin v Sečovljah.

29.07.2014
Srce Slovenje z Mengšani na slovenskem dnevu v Beljaku
Vsako leto se v Beljaku odvija tradicionalen teden imenovan Kirchtage, ki je vsako leto na zadnji teden v juliju in prve dni avgusta. Na slovenskem dnevu se je predstavilo pet slovenskih občin, in sicer Brda, Kranj, Bled, Slovenske Konjice in Mengeš.

21.07.2014
Miss in Mister Term Snovik
V nedeljo, 20. julija 2014 se je odvijalo tekmovanje za miss in mistra Term Snovik. Prijavilo se je sedem deklet in trije moški, ki so se sprehodili na snoviški modni brvi. Tako dekleta kot fantje so svoja brhka telesca predstavili tričlanski žiriji, ki so jo sestavljali: Klara Krošelj – miss športa 2013, Tilen Leskovec – mister Term Snovik 2012 in Claudi Sovre Markelj – fotomodel ter novinar in reporter pri reviji Lady. Dogodek je povezovala Nina Igrutinovič.

15.07.2014
Napovedujemo: Abrahami se bodo preizkusili v nabiranju soli v Sečoveljskih solinah
15. julij 2014 - Letošnji abrahami bodo v soboto, 2. avgusta 2014, dan preživeli v Sečoveljskih solinah in izkusili kako so nekoč živeli solinarji. Seznanili se bodo s 700 let staro tradicijo nabiranja soli ter se v tem tudi sami preizkusili. Privoščili si bodo pravo solinarsko kosilo in se družili ob prijetnem okolju Krajinskega parka Sečoveljske soline, ki predstavlja simbiozo med človeškim delom in naravnim okoljem.

11.07.2014
Nova razstava v Turistični točki Srca Slovenije
Tokrat v Turistični točki Srca Slovenije razstavlja Vera Menart. Na ogled so unikatni izdelki, kjer prepoznamo domiselnost, prikupnost in izjemno natančnost pri sami izvedbi. Razstava je usmerjena predvsem v otroški program, kjer prevladujejo tekstilne igrače. Ljubki ptički in sovice, zajček, žabica … nam v hipu vzbudijo občutke domačnosti, mehkobe in očarljivosti pravljičnega sveta.

11.07.2014
Srce Slovenije na posvetu o novi kmetijski politiki
Srce Slovenije je bilo kot primer dobre slovenske prakse predstavljeno na posvetu o novi kmetijski politiki 10. julija 2014 na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede v Hočah pri Mariboru. Na posvetu so sodelovali strokovnjaki, ki so pripravljali novo Skupno kmetijsko politiko ter strokovnjaki, ki so soustvarjali uvedbo neobvezne navedbe kakovosti za »Gorski proizvod«.

10.07.2014
Nov promocijski videoposnetek »The Heart of Slovenia – Where ideas become reality«
Razvojni center Srca Slovenije je objavil nov promocijski videoposnetek za destinacijo Srce Slovenije z naslovom »The Heart of Slovenia – Where ideas become reality«. Videoposnetek prikazuje odgovorne inovacije v Srcu Slovenije v tehnoloških procesih, pa tudi v turizmu ter pri skrbi za okolje in širšo družbo. Povezava: https://www.youtube.com/watch?v=7hfXGaX4Djo

07.07.2014
12. tekmovanje v pripravi postrvi
V Snoviku je bilo preteklo soboto, 5. julija, zelo pestro in veselo. Dišalo je po novih receptih, dišalo po novih jedeh iz postrvi, po novih kombinacijah in ustvarjalnosti. Potekalo je namreč že 12.tradicionalno tekmovanje v pripravi postrvi, ki sta ga soorganizirala Terme Snovik in podjetje Racoon.

07.07.2014
Srce Slovenije na LAG Summer Festivalu v Biogradu na Moru
V Biogradu na Moru na Hrvaškem je od 4. do 6. julija 2014 potekala mednarodna prireditev LAG Summer Festival, na kateri so se predstavile hrvaške lokalne akcijske skupine. Kot edini slovenski LAS je na prireditvi sodelovala Lokalna akcijska skupina Srce Slovenije.

30.06.2014
[Srce Slovenije nagrajuje]: Pridobite si naravno mazilo iz zelišč
Odgovor na nagradno vprašanje nam pošljite s povratnim e-mail sporočilom na info@razvoj.si do 28. julija 2014. Med vsemi pravilnimi odgovori bomo izžrebali nagrajenca, ki bo prejel Jernejevo mazilo, ki ga med drugim izdelujejo na domačiji Pivec. Po nagrado pridete na domačijo.

27.06.2014
V Bruslju o modernih tehnologijah za promocijo turistične ponudbe
V Bruslju je 25. junija 2014 potekala konferenca projekta DANTE na temo uporabe sodobnih informacijsko-komunikacijskih tehnologij v turizmu. Kot primer dobre prakse s področja uporabe IKT v turizmu je bila predstavljena tudi mobilna aplikacija E-turist, ki je bila razvita v Srcu Slovenije.

23.06.2014
Razvojni center Srca Slovenije izdelal študijo Trajnostna mobilnost na avtocestah
Razvojni center Srca Slovenije je v okviru evropskega projekta RITS-net izdelal študijo Trajnostna mobilnost na avtocestah. Rast motornega cestnega prometa in s tem povezani problemi, ki jih poznamo pod pojmi »zastoji-stroški-nevarnost-ogljični odtis«, so posledica gospodarskega razvoja in vse večje želje ljudi po mobilnosti. Pomembno vlogo pri reševanju tovrstne problematike imajo inteligentni transportni sistemi (ITS) in storitve. Skupinski prevoz oziroma carpooling je eden izmed načinov za optimizacijo kapacitete prevoznih sredstev. S tem lahko izboljšamo prometni nivo uslug, pripomoremo k večji varnosti, zmanjšamo porabo goriva itd.

23.06.2014
Marketinška orodja za promocijo lokalne hrane
Predstavniki Razvojnega centra Srca Slovenije so se 19. In 20. junija 2014 v okviru evropskega projekta LOCFOOD udeležili srečanja v Sofiji v Bolgariji s poudarkom na modernih marketinških orodjih za pomoč in podporo pri delovanju malih in mikro podjetij v prehranskem sektorju. V okolici Sofije so potekali tudi ogledi dobrih praks s področja malih in srednje velikih podjetij z dejavnostjo predelave mlečnih izdelkov, proizvodnje kruha in pekovskih izdelkov ter gojenja rastlin, rib in sira.

19.06.2014
Domača zelenjava na Vrtovih Srca Slovenije
Na gredicah vrtičkarjev, ki pridelujejo na Vrtovih Srca Slovenije v Osredkah pri Dolu pri Ljubljani, uspešno raste raznovrstna zelenjava. Trud vrtičkarjev je poplačan, ko iz svojih gredic poberejo sveže in kvalitetne pridelke. Na lepo urejenih gredicah so rastline zasajene po načelih trajnostnega kmetovanja, in sicer z upoštevanjem "dobrih in slabih sosedov". Medsebojno razumevanje pa ni prisotno le med rastlinami, temveč tudi med vrtičkarji, kar je ključnega pomena za (uspešno) skupno druženje.

18.06.2014
Partnerji podjetniškega projekta Young SMEs v Srcu Slovenije
V Kamniku je Razvojni center Srca Slovenije 16. in 17. junija 2014 gostil partnerje evropskega projekta YOUNG SMEs. Na delovnem srečanju so izkušnje s področja podpornih programov za mlada mikro, mala in srednje velika podjetja izmenjevali partnerji iz Slovenije, Španije, Irske, Velike Britanije, Nemčije, Poljske, Litve, Madžarske, Grčije in Malte.

17.06.2014
Srce Slovenije na posvetu o integralni ekonomiji v Ljubljani
Na povabilo dr. Darje Piciga je Srce Slovenije 16. junija 2014 sodelovalo na posvetu o integralni ekonomiji, ki je potekal na Biotehniški fakulteti v Ljubljani. Na posvetu so bili predstavljeni prebojni slovenski primeri podjetniških in inovativnih praks, med njimi tudi Srce Slovenije. Kot posebna gosta sta bila na dogodku prisotna avtorja koncepta integralne ekonomije profesorja Ronnie Lessem in Alexander Schieffer iz Švice.

16.06.2014
Uspešna kolesarska karavana po Srcu Slovenije
V okviru Dneva kolesarjenja po Srcu Slovenije je 15. junija 2014 potekalo 19. popotovanje po rimski poti. Udeležilo se ga je okoli 100 kolesarjev, ki so prekolesarili skoraj 25 km dolgo pot od Ivančne Gorice do Dvora pri Žužemberku. Gre za tematsko kolesarsko pot, ki kolesarja pelje po nekdanji rimski poti, danes pa po kolovozih, gozdnih poteh, čez travnike in pašnike, skoraj po brezpotjih, ki pričarajo posebno doživetje.

16.06.2014
MTB Terme Snovik - Velika planina
V nedeljo, 15.06.2014 je potekal že IX gorski kolesarski vzpon Snovik – Velika planina ki ga skupaj organizirajo TD Tuhinjska Dolina, Terme Snovik in Velika planina. V lepem sončnem dnevu sej je zbralo 56 kolesarjev, ki so se pomerili na 3 različnih progah s startom v Termah Snovik.

16.06.2014
Dobre prakse s področja lokalne hrane iz Srca Slovenije na Severnem Irskem
V mestu Ballynahinch na Severnem Irskem je 13. junija 2014 potekala konferenca z naslovom »Making Small Producers part of the Big Picture«. Na povabilo organizatorja Down District, je predstavnica Razvojnega centra Srca Slovenije dr. Monika Cvetkov predstavila dobre prakse s področja lokalne hrane iz Srca Slovenije, in sicer Tradicionalni slovenski zajtrk, lokalno tržnico v Ivančni Gorici in mrežo za lokalno samooskrbo s hrano zadruge Jarina.

16.06.2014
Napovedujemo: Konferenca o uporabi sodobnih informacijsko-komunikacijskih tehnologij v Bruslju
V Bruslju bo v sredo, 25. junija 2014, potekala konferenca z naslovom »How to reinforce ICT and tourism strategies in rural and mountain areas?«. Razvojni center Srca Slovenije bo na dogodku sodeloval preko evropskega projekta DANTE, ki se ukvarja s pozitivnimi vplivi, ki jih imajo sodobne informacijsko-komunikacijske tehnologije na razvoj turizma na podeželskih območjih.

15.06.2014
Izobraževanje o grozdih za kvalitetno bivanje starostnikov
Partnerji evropskega projekta INNOVAge so na delovnem srečanju na Češkem sredi junija obravnavali možnosti za vzpostavitev grozdov, ki vodijo do inovativnih produktov in storitev za starostnike. Razvojni center Srca Slovenije, ki sodeluje v projektu, v Srcu Slovenije spodbuja razvoj eko-inovacij za pametne domove za čim bolj neodvisno in kakovostno življenje starostnikov na njihovih domovih.

13.06.2014
InCo konferenca 2014 – nova netehnološka inovacija?
13. junij 2014 - V Ljubljani je 12. junija potekala InCo konferenca – izkustvena konferenca, katere namen je bil izvesti edinstveno izkušnjo sistemskega doživljanja (celostnega) inovacijskega procesa skozi 12 različnih tehnik. Mojca Štepic iz Razvojnega centra Srca Slovenije je sodelovala kot izvajalka tehnike Segmentacije strank in je udeležencem predstavila tudi glavne cilje ter rezultate evropskega projekta IN-EUR. Konference se je udeležilo okrog 100 udeležencev.

09.06.2014
Slovenski podjetniki na Inovacijskem sejmu v Anconi
V mestu Civitanova Marche v bližini Ancone v Italiji je med 6. in 8. junijem 2014 potekal inovacijski sejem z naslovom »Innovactors: New challenges and opportunities from Europe«. Razvojni center Srca Slovenije se je dogodka udeležil kot partner pri evropskem projektu WIDER, sodelovalo pa je tudi pet slovenskih podjetij, ki se ukvarjajo z razvojem novih izdelkov in storitev za starostnike.

05.06.2014
Napovedujemo: Dan kolesarjenja Po Srcu Slovenije - 19. Popotovanje po rimski cesti
Spoznajte Srce Slovenije s postanki na ponekod še vidni pradavni rimski cesti, po kateri je stoletja kasneje vodila cesarska trgovska pot, danes pa po njeni trasi vodi ena lepših kolesarskih poti s številnimi naravnimi in kulturnimi znamenitostmi. Ob poti nas na Dan kolesarjenja po Srcu Slovenije pričakujejo gostoljubni domačini s svojimi pridelki, z etnološkimi posebnostmi, z zgodbami o vitezih, z dediščino železarstva in številnimi drugimi utrinki iz različnih časov. Vmes nas čaka okrepčilo, na koncu malica in ljudske pesmi. Poučno in zabavno, zanimivo in družabno bo!

03.06.2014
Itf futures open 2014
Ta teden v teniskem klubu As Litija poteka Itf futures open 2014, včeraj so se zakljucili kvalifikacijske tekme, danes pa se je zacel glavni turnir. Nastopil bo 16-letni domacin in veckratni drazvni prvak Grega Kokalj, njegov nasprotnik bo tretji nosilec turnirja italijan Crepaldi.

02.06.2014
Napovedujemo: Integralna ekonomija - družbene inovacije za trajnostno, na znanju temelječe podjetništvo
Vabimo vas na posvet z avtorjema Integralne ekonomije, profesorjema Ronniejem Lessemom in Alexandrom Schiefferjem. Posvet bo potekal v Ljubljani, točneje v ponedeljek, 16. junija v prostorih Biotehniške fakultete (sprememba lokacije!). S posvetom želimo v Sloveniji spodbuditi družbeno inoviranje v podporo trajnostnemu, na znanju temelječemu podjetništvu, hkrati pa prispevati k širši uveljavitvi že uspešnih domačih primerov te perspektivne razvojne usmeritve.

02.06.2014
Abrahami generacije 1964 udeležili 18. pohoda 'Od cerkvice do cerkvice'
V nedeljo, 1. junija 2014, smo se Abrahami udeležili 18. pohoda 'Od cerkvice do cerkvice' na Polšniku. Prireditev je bila kljub nekaj kapljam dežja številčno obiskana, dobrodelno naravnana in prijetna. Na Ostrežu se nam je predstavil harmonikar Nejc Grm, svetovni prvak v kategoriji solistov na harmoniki v Sidenyu 2012. Na Stranskem Vrhu so nas razveselili Skavti iz Dola pri Ljubljani z zanimivimi športno zabavnimi igrami. Predstavili so nam svoje delo in poslanstvo.

29.05.2014
V Srcu Slovenije inovacije za starostnike
Nekateri starostniki v Srcu Slovenije bodo v juniju testirali posebno napravo, ki jim bo pomagala ohranjati pravi ritem vsakdanjih opravil (npr. jemanje zdravil), omogočala branje novic na televizijskem ekranu, računalniku ali dlančniku in ponujala lažji dostop do raznih storitev. Socialno-komunikacijska naprava, namenjena tudi glasovni in slikovni povezavi s svetom, je plod sodelovanja različnih strokovnjakov v okviru projekta INNOVAge.

29.05.2014
[Srce Slovenije nagrajuje]: Pridobite si glineni kozarec in oglje za žar
Kako se imenuje pot, ki vodi mimo domačije Brinovec na Dolah pri Litiji? a) Ognjena pot, b) Oglarska pot.

26.05.2014
Spomladanska avtodomarska karavana po Srcu Slovenije
Z avtodomarsko karavano se je pretekli vikend odprla avtodomarska sezona v Srcu Slovenije. Udeleženci so doživeli nepozaben konec tedna in obiskali Turistično kmetijo Grofija, tržnico v Občina Ivančna Gorica, Litijski muzej, Izletniško kmetijo Pr Lavrič, Pustolovski park Geoss, Domačijo Paternoster in grad Bogenšperk. Udeležili so se pohoda na Gradišče nad Stično in pohoda po Valvasorjevi poti ter uživali ob domačih dobrotah na prireditvi Dan jagod in špargljev na Bregu pri Litiji.

23.05.2014
Napovedujemo: Pohod 'Od cerkvice do cerkvice na Plošnik'
Zbor pohodnikov bo potekal od 8. do 9. ure pri župnišču na Polšniku, kjer bo za vse udeležence pripravljena tudi jutranja pogostitev. Pot ni zahtevna in je primerna za vse generacije, dolga je približno 12 km. Priporočamo dobro obutev. Letos pomagamo otrokom z Madagaskarja.

22.05.2014
Napovedujemo: Naše kulturno bogastvo na tržnici v Ivančni Gorici
Vabimo k ogledu našega kulturnega bogastva na tržnico v Ivančni Gorici, kjer bo na sobotni dan, 24. maja, že od 8. ure dalje živahno dogajanje. Poleg neposrednega prikaza rokodelskih veščin, pestre ponudbe domačih pridelkov ter izdelkov, je v okviru zabavnega programa poskrbljeno tudi za raznoliko glasbeno in plesno dogajanje.

22.05.2014
Srce Slovenije na Dnevih slovenskega turizma v Zagrebu
V Zagrebu so 20. in 21. maja 2014 potekali Dnevi slovenskega turizma. Na dogodku se je predstavilo čez 20 slovenskih turističnih podjetij in destinacij (slovenske terme in zdravilišča, turistične kmetije, mesta in drugi ponudniki), med njimi tudi območje Srce Slovenije.

20.05.2014
Javni poziv za izbor upravičencev do sofinanciranja promocije in oglaševanja turističnih produktov
Zavod za turizem in šport v občini Kamnik, Glavni trg 2, 1241 Kamnik, je v okviru projekta »Promocija turističnega območja Srce Slovenije« dne 19. maja 2014 objavil javni poziv za izbor upravičencev do sofinanciranja promocije in oglaševanja turističnih produktov na območju Srca Slovenije na tujih trgih v letu 2014.

19.05.2014
7. Dan druženja in gibanja vseh generacij
V soboto, 17.5.2014 je že tretje leto zapored v Termah Snovik potekal projekt Dan druženja in gibanja vseh generacij. Prireditve se je kljub nekoliko slabšem vremenu udeležilo preko 60 otrok in odraslih, ki so uživali v dejavnostih na temo zelišča. Po uvodnem delu so se pohodniki pod vodstvom učiteljic Lučke Drganc, Polone Ravnikar in Brigite Aleš podali na pohod do izvira termalne vode.

19.05.2014
Srce Slovenije na Slovenski turistični borzi
V Novi Gorici je od 15. do 17. maja potekala 17. Slovenska turistična borza (Slovenian Incoming Workshop, SIW), največji poslovni dogodek slovenskega turizma, ki ga je organizirala javna agencija SPIRIT. Območje Srce Slovenije sta na skupni mizi zastopala Razvojni center Srca Slovenije in Zavod za turizem in šport v občini Kamnik.

19.05.2014
Izobraževanje za turistične ponudnike o komunikaciji in odnosu do gosta
V Vegovem hramu v Dolskem je 15. in 16. maja 2014 potekalo tretje v seriji spomladanskih izobraževanj za turistične ponudnike v okviru projekta Promocija turističnega območja Srca Slovenije. Šlo je za dvodnevni seminar v podporo izboljšanju komuniciranja z gostom in razvijanja odnosa do gosta, ki ga je vodila dr. Aleksandra Brezovec iz Fakultete za turistične študije – Turistica. Udeležilo se ga je 21 ponudnikov.

12.05.2014
Večer prižiganja luči v temi
Na domačiji Rus so s prijetnim večerom prižgali luč v temi slepim, slabovidnim in gluhoslepim.Društvo za ohranjanje in oživljanje kulturne dediščine Skrinjca je 9. maja 2014 na domačiji Rus pripravila poseben dogodek “Večer prižiganja luči v temi”, ki je privabil številne obiskovalce. Večer je bil namenjen slepim, slabovidnim in gluhoslepim, ki so s pomočjo znanih osebnosti predstavili modna oblačila. Dogodka so se udeležili evropska poslanka mag. Tanja Fajon in minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Jernej Pikalo ter župani različnih slovenskih občin. Poleg njih so bili še predstavniki drugih organizacij.

09.05.2014
Napovedujemo: Brezplačno predavanje »Strojne inštalacije v sodobni stanovanjski hiši«
Vabimo vas na brezplačno predavanje »Strojne inštalacije v sodobni stanovanjski hiši«, ki bo potekalo v torek, 20. maja 2014, ob 16. uri v Energetski pisarni Srca Slovenije, prostorih v JUB Design Studia v Dolu pri Ljubljani.

05.05.2014
Napovedujemo: Predavanje za turistične ponudnike o komunikaciji in odnosu do gosta
Komuniciranje z gosti, še posebej če so težavni, zna biti naporno, zato je dobro poznati trike in zapovedi komuniciranja v turizmu. O tem bo dva dni nazorno predavala dr. Aleksandra Brezovec iz Fakultete za turistične študije – Turistica. Izobraževanji bosta potekali v okviru projekta Promocija turističnega območja Srca Slovenije v četrtek in petek, 15. in 16. maja 2014, od 9. do 16. ure v gostilni Vegov hram v Dolskem.

05.05.2014
Srce Slovenije med tulipani v Arboretumu Volčji Potok
Med 1. in 3. majem 2014 je v okviru spomladanske razstave tulipanov v Arboretumu Volčji Potok predstavilo območje Srce Slovenije v okviru projekta Promocija turističnega območja Srca Slovenije. V treh dneh se je na razstavnem prostoru Srca Slovenije ob glavni sprehajalni poti zvrstilo preko 150 nastopajočih. Dogajanje so popestrile glasbene skupine, s prikazom svojih spretnosti pa so se predstavljali tudi rokodelci z območja.

28.04.2014
Uspešno zaključen prvi Zeleni teden v Srcu Slovenije
"Glede obnovljivih virov energije lahko rečem, da je trenutno trend v toplotne črpalke in lesno biomaso, ker je letos lesa veliko in si ga lahko marsikdo zagotovi", je o tem, kaj se splača od obnovljivih virov in na temo o varčevanju z energijo dejal energetski svetovalec Simon Brlek, ki je svetoval v Energetski pisarni Srca Slovenije. V sklopu Zelenega tedna Srca Slovenije so namreč potekale številne aktivnosti od izobraževanj do delavnic na temo učinkovita raba energije in obnovljivi viri energije.

25.04.2014
Ustanovljena Mreža rokodelcev Srca Slovenije
Na Geometričnem središču Slovenije je bila v četrtek, 24. aprila, ustanovljena Mreža rokodelcev Srca Slovenije, ki jo koordinira Razvojni center Srca Slovenije. Mreža bo povezovala tradicionalna rokodelska znanja s sodobnimi podjetniškimi pristopi. Hkrati bo spodbujala k večji kakovosti rokodelskih izdelkov in njihovi širši promociji, prenosu znanj na mlajše generacije in k učinkovitejšemu skupnemu trženju doma in po svetu.

25.04.2014
Napovedujemo: Občine v Arboretumu Volčji Potok
Med 1. in 3. majem 2014 se bo v okviru pomladnega dogajanja v Arboretumu Volčji Potok skupaj z občinami predstavilo tudi območje Srce Slovenije. Prijetno dogajanje bodo popestrile glasbene skupine iz Srca Slovenije, ob glavni sprehajalni poti, kjer bomo locirani, pa se bodo predstavljali naši rokodelci s prikazom svojih spretnosti in izdelkov. Vabljeni vsak dan med 8. in 20. uro.

25.04.2014
[Srce Slovenije nagrajuje]: Osvojite terapevtsko blazinico iz pirinih luščin
Kje se nahaja Vrt zdravilnih rastlin Sabine Grošelj? a) v občini Dol pri Ljubljani b) v Šentrupertu Odgovor na nagradno vprašanje nam pošljite s povratnim e-mail sporočilom na info@razvoj.si do 26. maja 2014. Med vsemi pravilnimi odgovori bomo izžrebali nagrajenca, ki bo prejel terapevtsko blazino iz pirinih luščin, ki jih med drugim izdeluje Sabina Grošelj. Pravila in pogoji sodelovanja v nagradni igri.

23.04.2014
Odgovorno inoviranje v transportu
Slovenske železnice so v Litiji ob 15. letnici avtobusne povezave Litija-Šmartno pri Litiji uradno predale namenu novi avtobus, ki povezuje oba kraja. Poleg predstavnikov Slovenskih železnic so se dogodka udeležili tudi župan občine Litija, Franci Rokavec, župan občine Šmartno pri Litiji, Milan Izlakar in direktorica Razvojnega centra Srca Slovenije, Aleksandra Gradišek. Med prvimi so se z novim avtobusom popeljali osnovnošolci iz Osnovne šole Šmartno.

22.04.2014
Barvno pravljični dan v Energetski pisarni Srca Slovenije
V okviru petdnevnega promocijskega tedna »Zeleni teden v Srcu Slovenije«, smo v Energetski pisarni Srca Slovenije v prostorih JUB Design Studia v Dolu pri Ljubljani organizirali barvno pravljični dan za najmlajše. Delavnice so se udeležile tri skupine otrok iz območja Srca Slovenije, in sicer dva prva razreda in ena skupina iz vrtca.

18.04.2014
Napovedujemo: Ustanovni dan mreže rokodelcev
V četrtek, 24. aprila, vabimo vse rokodelce in njihova društva na GEOSS. V gostilni Vrabec bo namreč potekal ustanovni dan Mreže rokodelcev Srca Slovenije.Dogodek se začne ob 13. uri. Vabljeni!

18.04.2014
Nova naprava za lažja vsakdanja opravila starostnikov
Skupaj s strokovnjaki v Srcu Slovenije razvijamo novo socialno - komunikacijsko napravo za starostnike. Uporabnike bo opozarjala kdaj je čas za vsakodnevna opravila, omogočala bo tudi branje novic preko različnih komunikacijskih naprav (TV, računalnik, dlančnik) in dostop do storitev kot je na primer naročanje hrane. Naprava bo starostnikom omogočala tudi zvočno in video povezavo na daljavo s sorodniki ali lokalnim centrom. V praksi jo bodo v svojih domovih v prihodnjih mesecih testirali sami starostniki.

18.04.2014
Partnerji iz tujine na študijskem obisku v Srcu Slovenije
Območje Srce Slovenije so 16. aprila 2014 obiskali partnerji evropskega projekta DANTE iz Nizozemske, Poljske in Italije. Obiskali so Geometrično središče Slovenije, Domačijo Paternoster na Bregu pri Litiji, grad Bogenšperk in Deželo kozolcev, prvi muzej na prostem s kozolci na svetu.

17.04.2014
Razpis za sodelovanje na Litijskem teku
Litijski tek 2014 bo potekal 14.6.2014 s startom na Valvazorjevem trgu v Litiji. Vsi teki bodo potekali v smeri Litija – Podšentjur – Pogonik in nazaj po isti trasi. Vse Občane obveščamo, da bo na dan prireditve, 14.6.2014 od 08.30 do 12.00 zaprta cesta Litija (Centromerkur) – Podšentjur – Pogonik. Prosimo za potrpežljivost in razumevanje ter vabimo k obisku prireditve.

16.04.2014
Napovedujemo: Zeleni teden v Srcu Slovenije
Ukrepe za učinkovito rabo energije (energetsko učinkovitost) in povečanje rabe obnovljivih virov energije bomo predstavili na Zelenem tednu v Srcu Slovenije, od 22. 4. do 26. 4., saj jih želimo približati čim širši javnosti. V okviru Energetske pisarne Srca Slovenije bomo v počastitev dneva Zemlje organizirali petdnevni promocijski teden z naslovom »Zeleni teden v Srcu Slovenije«. Namenjen je različnim ciljnim skupinam: otrokom, učencem, starejšim in mladim družinam. V petih dnevih bomo organizirali okroglo mizo, barvno pravljični dan za najmlajše, učencem 8. razredov predstavili ukrepe, ki jih za nižjo porabo energije lahko izvedejo doma ter poklice prihodnosti. Zadnja dva dneva sta namenjena širši javnosti. Organizirali bomo predavanje o energetski učinkovitosti, predstavili lokalno hrano in izvedli delavnice za najmlajše z animacijskim programom.

14.04.2014
Odvijal se je 7. tradicionalni Ivankin sejem
V soboto 12. aprila se je v središču Ivančne Gorice, na Sokolski ulici odvil že 7. tradicionalni Ivankin sejem. Tržnico so prebudili takti Godbe Stična, ki so zakorakali izpred železniške postaje mimo stojnic, ki so bile že navsezgodaj bogato naložene z raznovrstno zelenjavo, pecivom, mesninami, mlečnimi izdelki, rokodelskimi in drugimi izdelki. Za Godbo Stična so v sprevodu člani TD Ivančna Gorica, pokazali in razložili balo neveste Ivanke.

14.04.2014
Srce Slovenije na sejmu Freizeitmesse und Auto&Bike v Celovcu
Od 11. do 13. aprila 2014 je v Celovcu potekal sejem Freizeitmesse und Auto&Bike, na katerem se je predstavilo tudi območje Srce Slovenije v okviru projekta Promocija turističnega območja Srca Slovenije. Avstrijska Koroška za slovenski turizem zaradi bližine predstavlja velik potencial, predvsem na področju enodnevnih izletov, pri čemer lahko veliko ponudi tudi Srce Slovenije.

10.04.2014
Napovedujemo: Delavnica za seznanitev s sistemom podeljevanja pravice do uporabe znamke Srce Slovenije
Strategija tržnih znamk je nedvomno konkurenčna prednost, ki prinaša korist proizvajalcem in potrošnikom. Slednji v množici podobnih produktov začnejo segati po točno določenih znamkah, ker so vizualno prepoznavne in ugledne. Bi želeli biti del tega? Vas zanima, kako pridobiti pravico do uporabe tržne znamke Srce Slovenije za svoje pridelke in izdelke?

08.04.2014
Izobraževanje za turistične ponudnike v Termah Snovik
V Termah Snovik je 7. aprila 2014 potekalo prvo v seriji spomladanskih izobraževanj za turistične ponudnike območja Srce Slovenije v okviru projekta Promocija turističnega območja Srca Slovenije. Enodnevni seminar za oblikovanje vizije, poslanstva, ciljev in koncepta tržnega pozicioniranja je vodila dr. Tadeja Jere Jakulin, prorektorica Univerze na Primorskem. Udeležilo se ga je 30 ponudnikov.

02.04.2014
Napovedujemo: Izobraževanja za turistične ponudnike Srca Slovenije
Če ste turistični ponudnik na območju Srca Slovenije, lahko zdaj povečate svoje možnosti za uspeh z znanji, ki jih boste pridobili na seminarjih s priznanimi strokovnjaki s področja turizma. V aprilu in maju bodo potekala izobraževanja za turistične ponudnike iz občin Dol pri Ljubljani, Domžale, Kamnik, Litija, Lukovica, Mengeš in Trzin.

31.03.2014
Tržnica v Ivančni Gorici - uspešen primer razvoja podeželja
V ljubljanskem Antiq hotelu se je 28. marca izvedlo zaključno srečanje Sklada za NVO in Sklada za male projekte v okviru programa Švicarski prispevek. Razvojni center Srca Slovenije je v letih 2012-2013 uspešno izvedel projekt Lokalni produkti, v okviru katerega se je nadgradila lokalna tržnica v Ivančni Gorici.

28.03.2014
Mreža gozdnih vrtcev in šol se uspešno razvija
V četrtek, 27. marca 2014, je na Gozdarskem inštitutu Slovenije potekal seminar »Gremo v gozd«. Pri organizaciji seminarja sta tesno sodelovala Gozdarski inštitut Slovenije in Inštitut za gozdno pedagogiko. Seminar je nadgradnja aktivnosti, ki potekajo v okviru Mreže gozdnih vrtcev in šol Slovenije in se je vzpostavila prav s podporo LAS Srce Slovenije. Seminarja se je udeležilo skupno 91 udeležencev, od tega kar 30 pedagoških strokovnih delavcev iz vrtcev in šol znotraj območja Srca Slovenije, kar dokazuje, da smo delo na tem področju dobro zastavili. Na področju delovanja gozdnih šol in vrtcev znotraj območja LAS Srca Slovenije so cilji razvojno naravnani, prav tako pa se Mreža gozdnih vrtcev in šol s sodelovanjem javnih ustanov, nevladnih organizacij in lokalnih skupnosti uspešno širi tudi v druge dele Slovenije.

28.03.2014
Abrahami generacije 1964 organizirali dobrodelni koncert
Abrahami generacije 1964 so v soboto 22. 3. 2014, ob materinskem dnevu v Kulturnem domu Dolsko organizirali dobrodelni koncert.Pred polno dvorano so se predstavili , vokalisti: Julija Kramar, Nataša Madjar in Peter Vode, pianist Jure Hudoklin, violinistka Eva Dukarič in harfistka Erika Gričar, Mešani pevski zbor Sv. Helene, Ženska vokalna skupina Lipa in Tamburaši iz Senožet.

26.03.2014
[Srce Slovenije nagrajuje]: Osvojite domače kosilo na Turistični kmetiji Grofiji
Katero novost so na Turistični kmetiji Grofija iz Vira pri Stični uvedli v lanskem letu?

19.03.2014
Srce Slovenije na okrogli mizi o zeleni integralni ekonomiji
V Celju je v petek, 14. marca 2014, potekala okrogla miza z naslovom »Integralna ekonomija – z zelenimi delovnimi mesti do pravične družbe«. Kot dobra praksa s tega področja je bilo predstavljeno tudi Srce Slovenije.

18.03.2014
Trnič na vsako mizo - praznik trniča na tržnici Okusi Kamnika
Ob pričetku projekta ‘Trnič na vsako mizo’ bo v soboto, 29. marca, na tržnici Okusi Kamnika – Podeželje in Eko prvič ‘uradno’ predstavljen tudi velikoplaninski sir trnič, ki ga Zavod za turizem in šport v občini Kamnik s podporo strokovnjakov in lokalnih gostincev znova obuja kot živilo in ne zgolj spominek. Praznik trniča se bo nato s ponudbo jedi z velikoplaninskim sirom pri kamniških gostincih nadaljeval do vključno 13. aprila.

17.03.2014
Sodelujte: Merjenje inovativnosti v podjetjih
Vabimo vas, da izpolnite vprašalnik, s katerim zbiramo podatke o inovacijah in inovacijskih aktivnostih v podjetjih na območju Srce Slovenije. Vprašalnik je del evropskega projekta »IN EUR - Merjenje inovativnosti v evropskih regijah«, katerega cilj in glavni rezultat bo oblikovano orodje za merjenje inovativnosti, imenovan model »ALBI - Advanced Local Balance of Innovation«. Dostop: https://www.1ka.si/a/37120

16.03.2014
Rokodelsko ustvarjanje v Turistični točki Srca Slovenije
Turistična točka Srca Slovenije, ki deluje v starem mestnem jedru Litije, od začetka letošnjega leta svojo dejavnost širi tudi na področje rokodelstva. Kot ena izmed točk mreže rokodelcev Srca Slovenije mesečno gosti razstave lokalnih rokodelcev.

14.03.2014
Ivančna Gorica četrta najbolj razvojno prodorna občina v Sloveniji
V Ljubljani je 13. marca 2014 v sklopu 8. dneva občin in srečanja županov potekala konferenca Zlati kamen 2014, na kateri je bilo podeljena letošnja nagrada Zlati kamen za razvojno najbolj prodorno občino.

14.03.2014
Srce Slovenije kot dobra praksa na konferenci Zlati kamen
V Ljubljani je v četrtek, 13. marca 2014, v sklopu dneva občin in srečanja županov potekala konferenca Zlati kamen 2014, na kateri je bila podeljena letošnja nagrada Zlati kamen za razvojno najbolj prodorno občino. Kot dobra praksa v slovenskem prostoru na področju razvoja lokalne skupnosti je bilo v programu konference predstavljeno tudi Srce Slovenije.

12.03.2014
Napovedujemo: Dobrodelni koncert abrahamov ob materinskem dnevu
50-letniki iz Srca Slovenije pripravljajo v soboto, 22. marca 2014, ob 19. uri v Kulturnem domu Dolsko dobrodelni koncert ob materinskem dnevu. Na koncertu bodo med drugimi nastopili Julija Kramar, Peter Vode in Nataša Madjar. Zbrana sredstva bodo namenili preko Župnijske Karitas Dol pri Ljubljani dvema družinama v finančni stiski.

12.03.2014
Napovedujemo: Zaključna konferenca na temo nesnovne dediščine v Avstriji
Naslednji četrtek in petek (20. in 21. marec 2014) bo potekala v mestecu Straden v Štajerskem Vulkanlandu v Avstriji zaključna konferenca projekta Cultural Capital Counts, na katerem bo predstavljal svoje dobre prakse iz Srca Slovenije tudi Razvojni center Srca Slovenije. Vse ljubitelje nesnovne dediščine in snovalce razvoja vabimo, da se nam pridružite. Za udeležence smo pripravili veliko zanimivih vsebin, s predavanji in praktičnimi ogledi.

10.03.2014
S kuharji in organizatorji šolske prehrane o pomeni lokalne hrane v vrtcih in šolah
V sredo, 5. marca 2014 so se v Ivančni Gorici že drugič srečali organizatorji šolske prehrane in kuharji iz širšega območja Srce Slovenije. Srečanje je organiziral Razvojni center Srca Slovenije v sodelovanju z go. Emilijo PavličJarino, strokovnjakinjo z dolgoletnimi kuharskimi izkušnjami, in zadrugo Jarina, ki uspešno oskrbuje več kot 60 vrtcev in šol z lokalno pridelano hrano.

01.03.2014
Napovedujemo: Subvencije Eko sklada - kako nas država nagradi za varčevanje energije?
V Energetski pisarni Srca Slovenije v prostorih JUB Design Studiu v Dolu pri Ljubljani bo v torek, 18. marca 2014, ob 16. uri potekalo brezplačno predavanje z naslovom »Subvencije Eko sklada – kako nas država nagradi za varčevanje energije«.

28.02.2014
Mednarodna delavnica: Rural Youth Unite Europe
Od 25. februarja do 5. marca 2014 poteka mednarodna delavnica z naslovom Rural Youth Unite Evrope za mladinske delavce. Predstavniki 14. Evropskih držav se usposabljajo za delo z mladimi in vključevanje mladih v razvoj lokalne skupnosti.

27.02.2014
[Srce Slovenije nagrajuje]: Osvojite domače kosilo v Gostilni Berdajs
Kaj v Gostilni Berdajs na Savi pri Litiji ponudijo z lovsko omako in brusnicami? a) divjačino b) postrvi Odgovor na nagradno vprašanje nam pošljite s povratnim e-mail sporočilom na info@razvoj.si do 21. marca 2014. Med vsemi pravilnimi odgovori bomo izžrebali nagrajenca, ki bo prejel domače kosilo v Gostilni Berdajs. Pravila in pogoji sodelovanja v nagradni igri

27.02.2014
Podjetno: dobre prakse na družbenih omrežjih
S pomočjo družbenih omrežij, kakršno je npr. Facebook, ste lahko pravočasno seznanjeni z dogodki, ki vas zanimajo, hkrati pa so ta omrežja lahko tudi vaše orodje za trženje lastne blagovne znamke, za utrjevanje odnosov s strankami in z lokalno skupnostjo. Kako?

27.02.2014
'Serata Slovena' v znamenju okusov Kamnika
25. februarja je SPIRIT Slovenija, Predstavništvo v Italiji v sodelovanju z Zavodom za turizem in šport v občini Kamnik uspešno izpeljalo slovenski večer, z uradnim imenom »Serata Slovena 2014«.

26.02.2014
Izšel je koledarček prireditev za leto 2014
Izšla je priročna knjižica s koledarjem prireditev, ki kaže, da se bo v Srcu Slovenije letos zvrstilo več kot 300 dogodkov! Pripravili smo jo za vas, ki se radi družite in spoznavate nove ljudi ter se v prostem času radi udeležujete dogodkov v vašem domačem ali sosednjem kraju.

21.02.2014
Srce Slovenije na Srečanju kulturne dediščine Slovenije 2014
Na Ptujskem gradu je potekalo v četrtek, 20. februarja 2014, 3. Srečanje kulturne dediščine, kjer se je predstavljalo Srce Slovenije s svojimi izkušnjami in razvojnimi idejami na področju nesnovne kulturne dediščine. Tokratna osrednja tema dogodka je bila Vloga kulturne dediščine v razvoju krajev in pokrajin.

19.02.2014
Sodelujte na mednarodnem tekmovanju in osvojite izlet v Estonijo
Srednješolci, študentje, društva in drugi zainteresirani posamezniki vabljeni k sodelovanju na mednarodnem E-CLIC krajinskem tekmovanju, namenjenemu izboru najboljših projektnih idej, ki temeljijo na uporabi informacijskih in komunikacijskih tehnologij pri načrtovanju krajinskih rešitev. Rok za prijavo je 31. maj 2014.

18.02.2014
Napovedujemo: Pustovanje v Litiji
Pridružite se nam na Pustovanju v Litiji, ki bo osvežujoče drugačno! Že v četrtek, 27. februarja 2014, bo v Litiji med 10:45 in 11:45 v starem mestnem jedru oblast prevzela (proti)korupcijska vlada, česar nikakor ne kaže zamuditi. Istočasno bo potekala pustna tržnica s pustnimi dobrotami lokalnih ponudnikov na stojnicah, obiskali pa nas bodo tudi kurenti, orači in pokači. Osrednji del litijskega pustovanja bo znameniti litijski pustni karneval, ki spada med najstarejše na Slovenskem in bo potekal v soboto, 1. marca 2014. Svetovni in domači politični dogodki so bili rdeča nit vseh karnevalov. Tudi letos bo tako, posebni gost letošnjega karnevala bo igralec Boris Kobal.

17.02.2014
Novi trendi v grškem turizmu: lokalni produkti in doživetja v naravi
V mestu Heraklion na Kreti je 12. In 13. februarja 2014 v okviru evropskega projekta Dante potekal študijski obisk na temo uporabe sodobnih komunikacijskih kanalov za promocijo turizma. Kreta je priljubljena turistična poletna destinacija, ki pa razvija tudi druge oblike turizma, predvsem s poudarkom na lokalnih produktih in drugačnih doživetjih v naravi.

03.02.2014
Napovedujemo: Na kaj moramo biti pozorni pri prenovi mansarde?
V Energetski pisarni Srca Slovenije v prostorih JUB Design Studiu v Dolu pri Ljubljani bo v torek, 18. februarja 2014, ob 16. uri potekalo brezplačno predavanje z naslovom »Prenova mansarde – na kaj moramo biti pozorni«.

24.01.2014
[Srce Slovenije nagrajuje]: Osvojite paketek domačih mesnih izdelkov
Na kakšen način izdelujejo mesnine v Mesariji Frtica iz Litije? a) po tradicionalnih slovenskih recepturah b) industrijsko Odgovor na nagradno vprašanje nam pošljite s povratnim e-mail sporočilom na info@razvoj.si do 21. februarja 2014. Med vsemi pravilnimi odgovori bomo izžrebali nagrajenca, ki bo prejel paketek domačih mesnin iz mesarije Frtica.

24.01.2014
Spominki na ogled v Turistični točki Srca Slovenije v Litiji
Na Turistični točki Srca Slovenije v starem mestnem jedru Litije bodo do 6. februarja 2014 na ogled spominki, ki so decembra prispeli na natečaj za izbor najboljših spominkov na območju Srca Slovenije. K sodelovanju so bili povabljeni rokodelci in umetniki z izdelki, ki prepoznavno in izvirno predstavljajo kulturno in naravno dediščino ter sodobno ustvarjalnost območja Srca Slovenije ali značilnosti območja Srca Slovenije.

23.01.2014
Zdrava hrana iz lokalnih kmetij v vrtce in šole
Razvojni center Srca Slovenije je v sredo, 22. januarja 2013, na Domačiji Paternoster na Bregu pri Litiji organiziral prvo srečanje za vodje šolske prehrane in kuharje. Izpostavljeno je bilo, da je ključnega pomena osveščenost vzgojiteljev in učiteljev v vrtcih in šolah o pomenu zdrave, lokalno pridelane hrane.

21.01.2014
Promocija območja Srce Slovenije na največjem turističnem sejmu v državah Beneluksa
Od 14. do 19. januarja 2014 je v Utrechtu na Nizozemskem potekal sejem Vakantiebeurs, največji turistični sejem v državah Beneluksa. Na slovenski stojnici se je s svojo turistično ponudbo predstavilo tudi Srce Slovenije. Promocija turističnega območja Srce Slovenije je potekala v okviru istoimenskega projekta, ki ga vodi Zavod za turizem in šport v občini Kamnik in v katerem sodelujejo občine Kamnik, Litija, Dol pri Ljubljani, Lukovica, Trzin, Domžale in Mengeš. Projekt delno financira Evropski sklad za regionalni razvoj.

10.01.2014
V Srcu Slovenije razvijamo edinstveno napravo za starostnike
Projekcije prebivalstva kažejo, da bo leta 2060 že vsak tretji prebivalec Slovenije starejši od 65 let, skoraj vsak osmi pa starejši od 80. S tem izzivom se sooča ves razviti svet, posebno pozornost pa temu področju namenjamo tudi v Srcu Slovenije. Skupaj s podjetji želimo razvijati nove izdelke in storitve za starostnike, spodbujamo občine, da postanejo starostnikom prijazne in v prostor prenašamo dobre prakse iz tujine.

09.01.2014
Napovedujemo: Srečanje za vodje šolske prehrane in kuharje
Razvojni center Srca Slovenije v sodelovanju z Zadrugo za razvoj podeželja Jarina že vrsto let razvija področje lokalne samooskrbe s hrano. Zavzemamo se za dostop do zdrave lokalno pridelane hrane za vse prebivalce. Še poseben poudarek namenjamo mladim, zato smo vzpostavili povezave med lokalnimi kmeti ter šolami in vrtci, katerim dobavljamo pridelke in izdelke. V sredo, 22. januarja 2014 bo ob 12. uri na Domačiji Paternoster na Bregu pri Litiji potekalo srečanje za vodje šolske prehrane in kuharje.

06.01.2014
Abrahamov ključ Srca Slovenije bo povezoval tudi v letu 2014
Abrahami generacije 1963 so s simbolično predajo Abrahamovega ključa naslednji generaciji 1964 v soboto, 4. januarja 2014, v Polšniku zaključili skupno praznovanje. Kulturni dogodek s predajo abrahamovega ključa so pripravili v Kulturnem društvu Pavle Voje iz Polšnika, kjer se je zamisel o skupnem praznovanju 50. rojstnega dne pred šestimi leti tudi rodila.

02.01.2014
Javni poziv za izbor upravičencev do sofinanciranja promocije in oglaševanja turističnih produktov na območju Srca Slovenije na tujih trgih v letu 2014
Predmet javnega poziva je sofinanciranje promocije in oglaševanja turističnih produktov zainteresiranih subjektov turizma na območju Srca Slovenije, ki vključuje občine Kamnik, Domžale, Dol pri Ljubljani, Lukovica, Litija, Mengeš in Trzin.