Novice in dogodki

16.12.2015
Izšle so decembrske Rokodelske novice iz Srca Slovenije
Izšla je 16. številka Rokodelskih novic iz Srca Slovenije. Izpostavljamo še zadnje letošnje predavanje o davčnih blagajnah, ki bodo aktualne takoj po novem letu. Predstavljamo preteklo decembrsko dogajanje in vas vabimo na naši VEM točki za podjetnike v Mengeš in Litijo. Med obrazi naših rokodelcev izpostavljamo VDC Zagorje ob Savi. Vabljeni k branju!

15.12.2015
Le en transakcijski račun za s. p.
Z današnjim dnem bodo lahko imeli samostojni podjetniki le en transakcijski račun za s. p. Gre za novelo Zakona o davčnem postopku, ki naj bi zavezancem prinašala poenostavitev davčnih postopkov.

14.12.2015
Vabljeni na brezplačno delavnico o davčnih blagajnah
Razvojni center Srca Slovenije bo v Mengšu, skupaj z AIA - Mladinskim centrom Mengeš, izvedel brezplačno delavnico o davčnih blagajnah za vse, ki poslujejo z gotovino. 1. januarja 2016 bo namreč veljati Zakon o davčnem potrjevanju računov, po katerem bodo morali zavezanci izdajati gotovinske račune s pomočjo davčnih blagajn oz. potrditi izdane račune na FURS.

14.12.2015
Rokodelci iz Srca Slovenije na otvoritvenem vikendu Maxi snežne krogle v Ljubljani
16 rokodelcev z območja Srce Slovenije je od petka do nedelje, od 11. do 13. decembra, sodelovalo na otvoritvenem vikendu Maxi snežne krogle na Plečnikovem trgu v Ljubljani. Predstavili so se na prazničnih stojnicah z lesenimi izdelki, keramiko, polstenimi izdelki iz filca, unikatnimi izdelki iz tekstila, torbicami, copati, nakitom iz različnih materialov, unikatnimi voščilnicami in zeliščnimi izdelki.

11.12.2015
Davčne blagajne: obveznosti po točkah
Vsi, ki poslujete z gotovino, plačilnimi in kreditnimi karticami, boste morali od 2. januarja 2016 dalje račune potrjevati na Finančni upravi RS – uporabljati bodo morali davčne blagajne.

04.12.2015
Regresni zahtevek: ko zavarovalnica izstavi račun
Če se bo vaš delavec poškodoval na delovnem mestu, vam lahko Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) izstavi račun oziroma vam pošlje regresni zahtevek. To pomeni, da bodo od vas, kot delodajalca, zahtevali povrnitev stroškov, ki so nastali z zdravljenjem delavca.

27.11.2015
Pred vami so novembrske Rokodelske novice iz Srca Slovenije
Izšla je 15. številka Rokodelskih novic iz Srca Slovenije. Tokrat izpostavljamo rokodelski sejem Srca Slovenije, ki se bo odvijal 11. do 13. 12. pred Maxijem v Ljubljani, vas seznanjamo z ocenjevanjem kakovosti rokodelskih izdelkov Srca Slovenije, ponudimo informacije o osebnem dopolnilnem delu ter vabimo na številne decembrske dogodke po Sloveniji. Tokrat vam predstavljamo Polono Štolfa, lastnico trgovine Zlata ptička iz Kamnika. Vabljeni k branju!

23.11.2015
Priložnost za rokodelce: Zbiramo prijave za predpraznični rokodelski sejem pred Maxijem v Ljubljani
Srce Slovenije bo od petka do nedelje, od 11. do 13. decembra 2015 prisotno pri predprazničnem decembrskem dogajanju pred Maxijem v Ljubljani. Z rokodelskimi izdelki Srca Slovenije bomo na prazničnih stojnicah dopolnili siceršnje dogajanje ob Maxi snežni krogli. Rokodelce Srca Slovenije vabimo, da se nam pridružite.

19.11.2015
Sodelujte v anketi na temo širokopasovne telekomunikacijske infrastrukture v občini Litija
Občina Litija želi vsem občanom omogočiti dostop do širokopasovnih priključkov visokih hitrosti za dostop do interneta in drugih širokopasovnih storitev.

17.11.2015
Za podjetnike: nova pomoč na VEM točkah
Na VEM točkah Srca Slovenije ste lahko odslej ustanovili podjetje in pridobili številne informacije. Zdaj vam podjetniški strokovnjaki tu pomagamo tudi pri pridobivanju kreditov za mala podjetja in obrtnike, pri vzpostavitvi lastnega računovodstva in vodenju poslovnih knjig ter pri mediaciji, ki lahko prepreči dolgotrajne sodne postopke.

05.11.2015
Vabljeni na 8. dneve podjetništva
V torek, 17. novembra 2015 in v sredo, 18. novembra 2015, boste lahko mladi, stari in bodoči podjetniki zasedli stole v Tehnološkem parku Ljubljana in prisluhnili dvanajstim brezplačnim predavanjem, se družili in izmenjali podjetniške izkušnje.

03.11.2015
Objavljeni odprti in načrtovani razpisi za podjetnike
Ministrstva razpisujejo namenska sredstva, ki jih je potrebno vložiti v vnaprej predpisane projekte. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je objavilo tabelo odprtih in načrtovanih razpisov za podjetnike.

02.11.2015
Pri vstopu v podjetništvo izkoristite moč druženja
Včlanitev v podjetniški klub ali društvo vam lahko pri vstopu v podjetništvo in tudi kasneje na podjetniški poti prinese številne prednosti. Društva in klubi z usposabljanjem podjetnikov in mreženjem pomagajo pri uresničevanju vizij podjetij.

30.10.2015
Izšle so nove Rokodelske novice iz Srca Slovenije
Izšla je 14. številka Rokodelskih novic iz Srca Slovenije. V njej boste našli prispevek o 1. Slovenskem rokodelskem festivalu, najavo ocenjevanja rokodelskih izdelkov v Srcu Slovenije, predlog skupnega rokodelskega projekta za LAS-e ter druge priložnosti in povabila. Tokrat vam predstavljamo Emo Jerman Zupančič, rokodelko iz Radomelj. Vabljeni k branju!

26.10.2015
Nova znanja na področju samozaposlitve za potencialne podjetnike v Mengšu
Razvojni center Srca Slovenije je konec oktobra skupaj z AIA - Mladinskim centrom Mengeš izvedel brezplačno delavnico za potencialne podjetnike v Mengšu.

23.10.2015
Vabljeni na največjo konferenco na področju trajnostne gradnje in nepremičnin - »Priložnosti v trajnostnem gradbeništvu«
Javna agencija SPIRIT Slovenija in Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo v sodelovanju z ODPRTIMI HIŠAMI SLOVENIJE organizirajo največjo konferenco na področju trajnostne gradnje in nepremičnin. Lokacija konference bo v Klubu Cankarjevega doma v Ljubljani.

16.10.2015
Še letos nove subvencije za investicije in zaposlovanje
Pregled slovenskih nacionalnih razpisov kaže na to, da se – kljub temu, da se leto že počasi nagiba h koncu – vseeno najdejo subvencije za investicije in zaposlovanje. V njih lahko priložnost najdejo podjetniki, ki bi radi investirali, bodisi v sredstva bodisi v človeške vire. Pred kratkim so se sicer zaprli še zadnji razpisi Slovenskega podjetniškega sklada, ki so bili namenjeni subvencioniranju obrestnih mer za investicijske projekte, pa tudi za financiranje obratnega kapitala podjetij. Če ste prijave zamudili, se lahko pripravite na nove roke v letu 2016, ki bodo – kot obljubljajo na Slovenskem podjetniškem skladu – že spomladi.

12.10.2015
Vabljeni na predavanje in okroglo mizo z naslovom "Z oblikovanjem do višje dodane vrednosti v pohištveni industriji"
Javna agencija SPIRIT Slovenija v sodelovanju z Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo ter ostalimi partnerji vabi na predavanje in okroglo mizo z naslovom »Z oblikovanjem do višje dodane vrednosti v pohištveni industriji«. Dogodek bo potekal 22. oktobra 2015, od 16.00 do 18.30 ure v Mestu oblikovanja Slovenija, na Dunajski cesti 123 v Ljubljani (nekdanja tiskarna Mladinske knjige v Ljubljani).

08.10.2015
Vabljeni na tehnološko investicijsko konferenco COINVEST
18. in 19. novembra 2015 bo v Šempetru pri Gorici potekala že 4. COINVEST tehnološka investicijska konferenca, znana pod imenom 2015 Coinvest Venture Days.

08.10.2015
Davčne blagajne: ste med zavezanci?
S pomočjo zakonodaje in odgovorov na vprašanja, ki jih pripravljajo na Finančni upravi RS, je podjetje DATA d.o.o. pripravilo kratek uvod v pregled, kdo so zavezanci za davčno potrjevanje računov oziroma kdo bo moral uporabljati davčne blagajne.

05.10.2015
Dnevi za podjetne ob 10. obletnici državnega poslovnega portala e-Vem
Dneve za podjetne ob letošnji 10. obletnici delovanja e-Vem, državnega portala za podjetja in podjetnike, organizira Ministrstvo za javno upravo v sodelovanju z Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo, SPIRIT, GZS, OZS, AJPES, FURS, ZRSZ in ZZZS, upravnimi enotami in drugimi točkami Vem. Dnevi za podjetne bodo potekali v okviru kampanje Evropski teden podjetništva, ki pod okriljem Evropske komisije poteka 37-ih evropskih državah.

03.10.2015
1. Slovenski rokodelski festival s svojim obiskom podprl tudi predsednik Borut Pahor
Na ploščadi pred Slovenskim etnografskim muzejem se je v soboto, 3. oktobra 2015, zgodil 1. Slovenski rokodelski festival. Festival sta organizirala Slovenski etnografski muzej in Razvojni center Srca Slovenije, pobudnik in koordinator Konzorcija rokodelskih centrov v Sloveniji, ki združuje devet rokodelskih centrov iz različnih delov Slovenije. Dogodka, na katerem se je predstavilo skoraj 40 rokodelcev, se je udeležil tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

02.10.2015
Za zaposlovanje mladih še tri mesece
Delodajalci imate še tri mesece časa, da ob zaposlitvi osebe, mlajše od 30. let, uveljavite oprostitev plačila prispevkov delodajalca za dve leti.

01.10.2015
Brezplačna delavnica v Mengšu – "Kako se samozaposlim?"
Razvojni center Srca Slovenije bo konec oktobra, skupaj z AIA - Mladinskim centrom Mengeš, izvedlo brezplačno delavnico za potencialne podjetnike "Kako se samozaposlim?"

24.09.2015
Najavljamo: 1. Rokodelski festival Slovenije
Na pobudo Razvojnega centra Srca Slovenije, ki vodi Konzorcij rokodelskih centrov Slovenije, bo v soboto, 3. oktobra 2015 med 10. in 15. uro na ploščadi pred Slovenskim etnografskim muzejem na Metelkovi ulici v Ljubljani, potekal 1. Rokodelski festival Slovenije. Na njem se bo predstavljajo kar 35 rokodelcev iz vse Slovenije.

24.09.2015
Izšle so septembrske Rokodelske novice
Izšla je 13. številka Rokodelskih novic iz Srca Slovenije. V njej lahko preberete aktualne informacije za rokodelce, ki delujejo v Srcu Slovenije. Pišemo o različnih predstavitvah rokodelcev, 1. Rokodelskem festivalu Slovenije, novostih v zvezi s pripravo nove zakonodaje, vabimo k sodelovanju na slovenski razstavi jaslic, v rubriki Obrazi naših rokodelcev pa predstavljamo Miroslava Brinovca, oglarja iz Dol pri Litiji.

23.09.2015
Srečanje rokodelskih centrov Slovenije tokrat v Slovenj Gradcu
V sredo, 23. septembra 2015, je v Slovenj Gradcu potekalo redno srečanje Konzorcija rokodelskih centrov Slovenije. V ospredju je bil 1. Rokodelski festival Slovenije, načrtovanje skupnih projektov, tudi napredovanje pri razgovorih na področju zakonodaje.

23.09.2015
Dobra praksa iz Srca Slovenije v Bruslju
Kako je Srcu Slovenije uspelo trdneje povezati občine in druge partnerje, so v torek, 22. septembra 2015, v Bruslju spoznavali udeleženci konference o teritorialnem povezovanju interskupine RUMRA. Ta v okviru Evropskega parlamenta povezuje podeželska, gorska in odmaknjena območja.

22.09.2015
SPIRIT Slovenija vabi k prijavi inovacij za 10. Slovenski forum inovacij
Javna agencija SPIRIT Slovenija vabi vse inovativne posameznike in podjetja, ki želijo s svojo inovacijo sodelovati na jubilejnem 10. Slovenskem forumu inovacij, k oddaji prijave do 4. oktobra 2015. Osrednja nacionalna prireditev inovativnosti bo letos 17. in 18. novembra 2015 v Športnem centru HIT v Šempetru pri Gorici.

18.09.2015
Obvezna usposabljanja kmetov, ki so vstopili v Ukrep EKOLOŠKO KMETOVANJE iz PRP 2014-2020
Inštitut za trajnostni razvoj in FKBV bosta v 12 regijah izvedla 41 usposabljanj, na katera bodo sprejemali prijave do zapolnitve mest. Usposabljanja bodo potekala od 15.9.2015 do 30.10.2015. Eno izmed usposabljanj bo organizirano tudi v Litiji.

09.09.2015
Vabilo na sejemsko prireditev za mlade podjetnike "Junior Expo"
Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je objavilo depešo v kateri so osnovne informacije in priloženi obrazci ter vabilo Sloveniji za udeležbo na sejmu "Junior Expo za mlade podjetnike".

04.09.2015
Nova znanja so ključna za podjetniško rast
V avgustu je Razvojni center Srca Slovenije izvedel pet brezplačnih tematskih delavnic s področja podjetništva v Litiji, Škofljici, Dobrepolju, Brezovici pri Ljubljani in Vrhniki. Izobraževanja so bila namenjena mikro, malim in srednje velikim podjetjem ter potencialnim podjetnikom.

02.09.2015
Novosti na področju dela in zaposlovanja tujcev v Republiki Sloveniji
1.9.2015 se je začel uporabljati novi Zakon o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev in s tem se je uvedlo enotno dovoljenje za bivanje in delo, ki je nadomestilo dovoljenje za bivanje iz razloga zaposlitve. Med drugim se z novim zakonom spreminjajo tudi pogoji za delo in zaposlitev tujcev, ki so zastopniki v svojih podjetjih v Sloveniji ali se zaposlujejo s kontrolo trga dela pri slovenskem delodajalcu.

01.09.2015
Vabljeni na POSLOVNI DAN v okviru 48. mednarodnega obrtnega sejma v Celju
Vljudno vas vabim, da se v okviru 48. Mednarodnega obrtnega sejma v Celju udeležite Poslovnega dne, ki ga organizirata SPIRIT Slovenija, javna agencija in Ministrstvo RS za gospodarski razvoj in tehnologijo.

21.08.2015
Avgustovska brezplačna izobraževanja za podjetnike
Postopki samozaposlitve, medgeneracijske kooperative kot poslovna priložnost za socialno podjetništvo in za pridobitev evropskih sredstev, prehod v zeleno gospodarstvo in podjetniške priložnosti na podeželju – to so nekatere teme brezplačnih delavnic za mikro, mala in srednja podjetja in potencialne podjetnike posameznike, ki potekajo konec avgusta na različnih točkah po Srcu Slovenije.

13.08.2015
Novosti za samostojne podjetnike, ki jih prinaša novela Zakona o gospodarskih družbah
S 8.8.2015 so začele veljati spremembe, ki jih za samostojne podjetnike prinaša novela Zakona o gospodarskih družbah:

10.07.2015
Nove olajšave za zaposlitev brezposelnih mladih
Zavod RS za zaposlovanje ponuja delodajalcev dvoletno oprostitev plačila prispevkov za zaposlitev mladega iskalca zaposlitve v starosti do 30 let. Pogodba o zaposlitvi mora biti sklenjena od 1. 11. 2013 do 31. 12. 2015 in sicer za nedoločen čas.

08.07.2015
Brezplačna izobraževanja za podjetnike v juliju in avgustu
Razvojni center Srca Slovenije skupaj s podjetjem Data d.o.o. zagotavlja podporno okolje za podjetništvo v Osrednjeslovenski regiji v okviru mreže Javne agencije SPIRIT. Postopki registracij in osnovno svetovanje za podjetnike se izvajajo na VEM točkah v Litiji, Mengšu in v Ljubljani. V poletnih mesecih pričenjamo z izvajanjem brezplačnih tematskih delavnic za potencialne podjetnike ter mikro, mala in srednja (MSP) podjetja s področja ustanavljanja podjetij, oblikovanja poslovne ideje, izvajanja poslovnih procesov, pridobivanja razvojnih sredstev in drugih aktualnih vsebin. Prav tako bomo izvedli delavnice na temo socialnega podjetništva za potencialne ustanovitelje socialnih podjetij.

12.06.2015
KIK Štarter zagnal tudi Klub kamniških podjetnikov
V kamniški podjetniški valilnici KIK Štarter, se že lep čas odvija vrsta zanimivih stvari, v KIK Štarterju je svoje prostore našlo tudi že nekaj podjetniških »stanovalcev«, ob uradnem odprtju sopodjetniškega centra, pa je dobil zagon tudi Podjetniški klub Kamnik.

27.05.2015
Zagotavljamo podporno okolje za podjetnike v Osrednjeslovenski regiji
Razvojni center Srca Slovenije skupaj s podjetjem Data d.o.o. zagotavlja podporno okolje za podjetništvo v Osrednjeslovenski regiji v okviru mreže Javne agencije SPIRIT. Postopki registracij in osnovno svetovanje za podjetnike se izvajajo na VEM točkah v Litiji, Mengšu in v Ljubljani.

14.04.2015
KIKŠtarter – kamniški soposlovni oz. coworking center pričenja s svojim delom
Pod okriljem Mladinskega centra Kotlovnica nastaja prvi kamniški center sodela oz. tako imenovani »coworking center«. V njem lahko svojo priložnost dobite vsi, ki imate konkretno poslovno idejo in bi se radi preizkusili v podjetništvu.

31.03.2015
Ping pong Kreativni center Trzin - coworking
Obveščamo vas, da imate v Ping Pong Kreativnem centru Trzin na voljo prostor sodela, ki deluje po metodi t.i.coworkinga – poleg uporabe prostora za delo kreativnim posameznikom ponujajo možnosti formalnega in neformalnega sodelovanja in povezovanja. Tu ideje šibajo kot ping pong žogice, tu se povezujejo »isti ptiči« in si izmenjujejo prodajne kontakte.

20.03.2015
Srce Slovenije na IRDO konferenci 2015: Družbena odgovornost in izzivi časa
Na Univerzi v Mariboru je 18. in 19. marca 2015 potekala mednarodna konferenca z naslovom »Družbena odgovornost in izzivi časa: Načrtovanje in poročanje o družbeni odgovornosti«, ki jo je organiziral Inštitut za razvoj družbene odgovornosti – IRDO. Kot primer dobre prakse znotraj modela integralne zelene Slovenije je bilo predstavljeno tudi Srce Slovenije.

16.02.2015
VEM točka za podjetnike v Litiji in Mengšu vsako sredo
Razvojni center Srca Slovenije že deveto leto zagotavlja delovanje podjetniške vstopne točke VEM, kjer lahko potencialni in že delujoči podjetniki na enem mestu preprosto registrirajo svoje podjetje, opravijo spremembe s.p. ali d.o.o. ali pridobijo koristne podjetniške nasvete. V zadnjih 5 letih je bilo na VEM točkah Srca Slovenije ustanovljenih 700 podjetij, opravljenih pa je bilo preko 3.000 individualnih svetovanj.