Novice

24.11.2017
V Litiji odpira vrata rudnik Sitarjevec
Eden najstarejših rudnikov na Slovenskem se po dobrih petdesetih letih prebuja iz pozabe. Odprtje bo v nedeljo, 3. decembra 2017, ob 15. uri a platoju pred vhodom v rudnik, na Sitarjevški cesti v Litiji.

09.11.2017
Mednarodni simpozij na temo izboljšanja pogojev za pešačenje v mestih
Znanstveno–raziskovalno središče Bistra Ptuj skupaj s partnerji evropskega projekta CityWalk organizira mednarodni simpozij na temo izboljšanja pogojev za pešačenje v mestih.

10.10.2017
Podjetniška delavnica za oblikovanje inovacijskih ekosistemov
Razvojni center Srca Slovenije je 5. oktobra 2017 izvedel podjetniško delavnico, v okviru katere so bile predstavljene vsebine treh sočasno potekajočih evropskih projektov, pri katerih sodeluje Razvojni center Srca Slovenije – TRINNO, D-STIR, P-IRIS. Na podlagi zajema podatkov, dobrih praks in izvedenih strokovnih obiskov, ki so že potekali v okviru vseh navedenih projektov, so bili obravnavani ključni elementi, ki prispevajo k oblikovanju inovacijskih ekosistemov. V okviru teh je moč razvijati in implementirati odgovorne družbene inovacije kot tudi povezovati ključne nosilce inovacij v pro-aktivno delujoče mreže. Delavnica, ki jo je moderirala Ladeja Godina Košir, je potekala v prostorih podjetja JUB v Dolu pri Ljubljani.

29.09.2017
[Srce Slovenije nagrajuje]: Osvojite ročno izdelano leseno skodelico
Nagradno vprašanje: Rokodelec Aleš Veber svoje lesene izdelke ustvarja z: a) vrhunsko strojno opremo b) tridimenzionalnim tiskanjem c) ročnim struženjem

25.09.2017
Prijavite se na zeliščarska izobraževanja
Od letošnjega oktobra do junija 2018 bo v Srcu Slovenije več kot 20 izobraževanj za obstoječe in potencialne zeliščarje. Možnosti za pridobitev novih znanj, ki bodo zeliščarjem pomagala pri podjetniškem preboju, so na voljo v okviru projekta sodelovanja Integralni turistični produkt zeliščarske dediščine, ki ga je zasnovalo šest lokalnih akcijskih skupin iz vse Slovenije.

22.09.2017
Abrahami Srca Slovenije za dementne
Letošnja generacija Abrahamovega ključa Srca Slovenije, rojeni leta 1967, si je pod vodstvom Bojana Vrtačnika, dr. Andreja Brgleza in Andreje Prislan zadala izziv poiskati priložnosti za osveščanje in pomoč ljudem, ki se v starosti srečujejo s težavami, ki jih prinaša demenca.

11.09.2017
V Šmartnem pri Litiji minuli vikend izbrali nove Viteze piva
Na Vikendu odprtih vrat v Šmartnem pri Litiji, ki je potekal pretekli konec tedna, od 8. do 10 septembra, je sodelovalo 11 lokalnih ponudnikov.

11.09.2017
Na študijskem obisku v Srcu Slovenije partnerji iz Srednje Istre in Budimpešte
Razvojni center Srca Slovenije je 5. in 6. septembra 2017 gostil študijski obisk v okviru evropskega projekta INSiGHTS, ki spodbuja zeleni in trajnostni turizem.

05.09.2017
Lukovica ponovno navdušila obiskovalce na vikendu odprtih vrat
Pretekli konec tedna, od 1. do 3. septembra je bilo pestro na vikendu odprtih vrat pri turističnih ponudnikih v Lukovici, kjer je sodelovalo 12 lokalnih ponudnikov.

31.08.2017
Konzorcij vrtcev in šol Srca Slovenije aktivno v novo šolsko leto
Razvojni center Srca Slovenije v okviru Konzorcija vrtcev in šol povezuje 15 vzgojno-izobraževalnih zavodov iz Srca Slovenije (vrtci, osnovne ter srednje šole) iz občin Litija, Šmartno pri Litiji, Kamnik, Mengeš, Ivančna Gorica in Šentrupert. Namen konzorcija je dvig ustvarjalnega potenciala mladih in krepitev povezav z lokalnim okoljem. V preteklem šolskem letu 2016/2017 je bilo na omenjenih šolah izvedenih 25 delavnic, ki se jih je udeležilo 730 otrok oz. mladih.

30.08.2017
[Srce Slovenije nagrajuje]: Osvojite ročno kovan svečnik kovačije Stara fužina
Nagradno vprašanje: Kako daleč nazaj v zgodovino sega tradicija kovaštva v Šmarci pri Kamniku? a) v 18. stoletje, v leto 1728 b) v 19. stoletje, v leto 1872 c) v 20. stoletje, v leto 1928

30.08.2017
Abrahami se srečajo 8. septembra na GEOSS-u
Če letos praznujete 50 let, se pridružite projektu Abrahamov ključ, ki je iz območja Srca Slovenije prerasel v vseslovenski projekt pomoči ranljivim skupinam, spodbudam za ohranjanje narave in vzpostavljanju pogojev za zdravo življenje.

29.08.2017
Nove priložnosti za zeliščarje iz Srca Slovenije
Srce Slovenije sodeluje v projektu sodelovanja Integralni turistični produkt zeliščarske dediščine, ki ga je zasnovalo šest lokalnih akcijskih skupin iz vse Slovenije. Projekt, ki se začenja septembra, bo s strokovnimi izobraževanji, certificiranji zelišč, skupnim e-herbarijem, srčnim zeliščarskim vrtom in drugimi aktivnosti spodbujal podjetniški preboj zeliščarjev.

28.08.2017
Na Vikendu odprtih vrat v Moravčah sodelovalo 15 lokalnih ponudnikov
Pretekli konec tedna od 25. do 27. avgusta je bilo živahno na vikendu odprtih vrat pri turističnih ponudnikih v Moravčah. Sodelovalo je kar 15 lokalnih ponudnikov.

18.08.2017
Zadnji avgustovski vikend na kulinarična, rekreativna in glasbena doživetja v Moravče
Konec avgusta se bo v Moravški dolini odvijal Vikend odprtih vrat pri lokalnih turističnih ponudnikih. Od petka, 25. do nedelje, 27. avgusta 2017 bodo tako Moravče v znamenju pristnih kulinaričnih, rekreativnih, sprostitvenih in ustvarjalnih doživetij. Izbrani lokalni ponudniki bodo obiskovalce sprejeli na svojih lokacijah in ponudili degustacijo domačih dobrot in spoznavanje tradicionalnih mojstrstev, isti vikend pa bo potekal tudi festival kulinarike, glasbe in iger »Špas na vas« s koncertom Big Foot Mame, ekstremnim spustom in skakanjem v blato.

10.08.2017
Jarina oblikovala turistični program za starejše
Zadruga za razvoj podeželja Jarina je oblikovala turistični program za starejše, ki temelji na potrebah in željah generacij starejših od 55 let in združuje turistične in prostovoljne dejavnosti. V okviru evropskega projekta SORT, ki se je izvajal v lanskem in letošnjem letu, je bil oblikovan turistični program testiran s strani končnih uporabnikov, in sicer je od 23. do 28. oktobra 2016 območje Srce Slovenije obiskala skupina starejših iz Italije.

28.06.2017
[Srce Slovenije nagrajuje]: Osvojite leseno servirno desko Metke Zver
Nagradno vprašanje: Kako najbolje skrbimo za lesene deske? a) Peremo jih kot vsako posodo, tudi v pomivalnem stroju b) Splaknemo jih pod toplo vodo, uporabimo nežno milnico, občasno jih premažemo z oljem c) Lesenih desk nikoli ne peremo

15.06.2017
Zadovoljni rokodelci Srca Slovenije na praznovanju v Moravčah
Grad Tuštanj v občini Moravče je 4. junija 2017 zaživel v vsej svoji lepoti, saj so rokodelci Moravške doline praznovali 20. obletnico delovanja društva. Pester kulturni program ter rokodelske delavnice so potekale čez ves dan.

31.05.2017
Litija in Šmartno pri Litiji kot skupna destinacija v postopku pridobivanja certifikata Slovenia Green
Občini Litija in Šmartno pri Litiji se kot skupna destinacija pridružujeta zavezi k trajnostnemu razvoju turizma in vstopata v zeleno shemo slovenskega turizma, ki pod krovno znamko Slovenia Green združuje vsa prizadevanja za trajnostni razvoj turizma v Sloveniji.

30.05.2017
[Srce Slovenije nagrajuje]:Osvojite edinstven keramični krožniček
Nagradno vprašanje: Kaj je majolka? a) Izvirna kamniška keramika b) Poseben ples iz Velike planine c) Tradicionalna kamniška jed

22.05.2017
Izzivi in priložnosti mladinskega dela
Srce Slovenije v okviru mednarodnega projekta STEER aktivno deluje na področju spodbujanja in pomoči mladim pri prehodu od izobraževanja k zaposlitvi. Maja smo v sodelovanju z Mladinskim klubom STIK pripravili delovno in izobraževalno srečanje mladih in mladinskih delavcev iz občin Lukovica, Litija in Kamnik, ki so se je udeležili tudi člani drugih klubov in društev z območja Srca Slovenije ter člani mednarodne organizacije MEPI.

25.04.2017
[Srce Slovenije nagrajuje]: Potegujte se za ročno izdelano denarnico
Nagradno vprašanje: Iz katerega materiala rokodelka Tatjana Ručigaj izdeluje polstene izdelke? a) iz gline b) iz volne c) iz lesa

24.04.2017
Litija - občina trajnostne mobilnosti in dobrega življenja v Srcu Slovenije
Po dobrih 10 mesecih priprave je Občinski svet Občine Litija v četrtek, 20. aprila 2017 sprejel Celostno prometno strategijo Občine Litija (CPS). S tem se je zaključilo zadnje dejanje strateškega načrtovanja, začenja se postopno izvajanje konkretnih ukrepov, ki bodo občanom in obiskovalcem občine omogočili izbiro bolj trajnostnih načinov potovanja.

31.03.2017
Pisarne LAS Srce Slovenije v Litiji, Kamniku, Lukovici in Moravčah
Lokalna akcijska skupina Srce Slovenije bo predvidoma sredi aprila objavila drugi javni poziv za Kmetijski sklad (EKSRP) in prvi javni poziv za Regionalni sklad (ESRR). Razpisa bosta predvidoma odprta do konca maja 2017. Vse zainteresirane prebivalce, ki imate projektne ideje, primerne za prijavo na javni poziv, vabimo, da nas obiščete in pomagali vam bomo z usmeritvami pri razvoju vaše ideje. Rezervirajte si termin na eni izmed lokacij v Litiji, Kamniku, Lukovici ali Moravčah.

31.03.2017
Najava javnih pozivov LAS Srce Slovenije za sofinaciranje projektov iz kmetijskega in regionalnega sklada
Lokalna akcijska skupina (LAS) Srce Slovenije bo predvidoma sredi aprila objavila drugi javni poziv za Kmetijski sklad (EKSRP) in prvi javni poziv za Regionalni sklad (ESRR).

30.03.2017
[Srce Slovenije nagrajuje]: Potegujte se za sveža jajca iz Kmetije pri Ropet v Radomljah
Nagradno vprašanje: V kateri občini se nahaja Kmetija pri Ropet iz Radomelj? a) Kamnik b) Domžale c) Trzin

01.03.2017
Predaja Abrahamovega ključa generaciji 1967
V soboto, 25. februarja 2017 sta na Veliki Preski (Polšnik) Abrahamov ključ Srca Slovenije prevzela letošnja slavljenca dr. Milan Brglez iz Logatca in Bojan Vrtačnik iz Slivne.

28.02.2017
Srečanje Trumpa in Putina na litijskem pustnem karnevalu 2017 je bilo zelo uspešno
V karnevalski povorki v Litiji, ki je bila v soboto, 25. februarja, je sodelovalo preko 400 pustnih mask. Zbranim obiskovalcem, ki jih je bilo po oceni organizatorjev okoli 4.500 se je predstavilo 22 karnevalskih skupin. Glavna tema karnevala je bila srečanje Trumpa in Putina v Litiji, v domovini prve dame Amerike, ga. Melanije.

27.02.2017
Izkustveno učenje s kovaškimi mojstri in okoljevarstveniki
Učenci Osnovne šole Marije Vere iz Kamnika so si v kovaški delavnici Stare fužine ogledali izdelavo kovaških izdelkov, dijaki Gimnazije Litija pa so na predavanju Antona Komata spoznavali pomen varne prehrane in prednosti lokalno pridelane hrane. Razvojni center Srca Slovenije v sodelovanju s šolami in vrtci iz območja spodbuja izkustveno učenje. Z zunanjimi strokovnjaki in nosilci tradicionalnih znanj organizira delavnice in predavanja o podjetništvu, rokodelstvu, lokalni samooskrbi in razvoju osebnih kompetenc.

27.02.2017
Priložnosti za razvoj turizma in podjetništva v Srcu Slovenije s tremi novimi evropskimi projekti
Spodbujanje pešačenja v mestih, promocija odgovornega inoviranja v podjetjih ter razvoj trajnostnih konceptov v turizmu so teme treh novih projektov, ki jih izvaja Razvojni center Srca Slovenije. Izvajajo se na novem programu Podonavje (Danube Transnational Programme), aktivnosti pa bodo potekale na območju Srce Slovenije od letošnjega leta dalje.

27.02.2017
[Srce Slovenije nagrajuje]: Potegujte se za sir Trnič s Kmetije Pr' Gabršk v Tuhinjski dolini
Nagradno vprašanje: Iz kje izhaja trdi sir Trnič okrašen s posebnimi pisavami? a) iz Velike planine b) iz Goriških Brd c) iz Bohinja

09.02.2017
Literarni večer v Termah Snovik
Na Prešernov dan, slovenski kulturni praznik so v Termah Snovik pripravili tradicionalni 9. Literarni večer, posvečen literarnim ustvarjalcem, ki so svoja dela poslali na razpis za najboljšo pesem na temo »Sreča«.

30.01.2017
[Srce Slovenije nagrajuje]: Potegujte se za keramično skledo Katarine Spruk
Nagradno vprašanje: Koliko izdelkov že nosi certifikat kakovosti kolektivne tržne znamke Srce Slovenije? a) 11 b) 33 c) 66

30.01.2017
Podjetniške priložnosti za brezposelne
Razvojni center Srca Slovenije sodeluje z Zavodom RS za zaposlovanje na področju spodbujanja zaposlovanja. Udeležence seznanjamo s pogoji vstopa v svet podjetništva ter z možnostmi za delo v različnih statusnih oblikah. V lanskem letu je bilo v izobraževanja vključenih 130 posameznikov iz občin Kamnik, Domžale, Vodice, Lukovica, Mengeš, Šmartno pri Litiji, Litija, Zagorje ob Savi in Trbovlje.

30.01.2017
Bogat izbor za preživljanje prostega časa v Srcu Slovenije
Izšla je nova zloženka s turistično ponudbo območja Srce Slovenije in koledarček prireditev s preko 300 dogodki, ki se bodo v letu 2017 odvijali v občinah Kamnik, Litija, Lukovica, Mengeš in Šmartno pri Litiji. Nove materiale je Razvojni center Srca Slovenije prvič predstavil na sejmu Natour Alpe Adria 2017, ki je potekal od 1.- 4. februarja na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Srce Slovenije se je predstavilo v okviru RDO Osrednja Slovenija.

13.01.2017
Četrto javno razpravo o CPS je popestrila razstava
Četrta in hkrati zadnja javna razprava v sklopu izdelave Celostne prometne strategije (CPS) za Občino Litija, ki je potekala 11. januarja 2017 v veliki sejni sobi Občine Litija, se je pričela z odprtjemposebne razstave.

13.01.2017
Podjetniško srečanje rokodelcev
Člani Mreže rokodelcev Srca Slovenije so se 11. januarja 2017 srečali v Dolskem in snovali skupne aktivnosti za leto 2017. Poudarek bo predvsem na povezovanju rokodelcev s šolami, odpiranju novih tržnih poti, prepoznavanju tradicionalnih znanj, izobraževanju in promociji izdelkov s certifikatom kakovosti Srce Slovenije.

05.01.2017
Vabilo: Četrta javna razprava CPS Litija
Vabljeni na 4. javno razpravo o pripravi Celostne prometne strategije v Občini Litija, ki bo 11. januarja 2017 v veliki sejni sobi Občine Litija, s pričetkom ob 17. uri.