Novice in dogodki

14.12.2017
Poostren nadzor v času “veselega decembra”
Finančna uprava RS (Furs) tudi ob koncu leta ne bo počivala. Inšpektorji namreč napovedujejo poostren nadzor predvsem v dejavnosti gostinstva, pri prodaji na stojnicah ter pri organizaciji javnih prireditev.

11.12.2017
Obveznosti normiranca ob koncu leta
Ob koncu poslovnega leta morajo tudi podjetniki, ki poslujejo na podlagi normiranih odhodkov, oddati davčni obračun. Kakšne so torej obveznosti normiranca?

28.11.2017
Vzdrževani družinski člani in olajšave pri dohodnini 2017
Tisti zavezanci, ki med letom pri izračunu akontacije dohodnine od dohodka iz delovnega razmerja, pokojnine ali drugega dohodka, niso uveljavljali posebne olajšave za vzdrževane družinske člane, morajo to uveljavljati na posebni vlogi pri informativnem izračunu dohodnine. Kdo so lahko vzdrževani družinski člani in kakšne so višine olajšav pri napovedi dohodnine za leto 2017?

22.11.2017
Poslovna darila in njihova obdavčitev
Konec koledarskega leta je čas, ko tudi podjetja obdarujejo svoje zaposlene in poslovne partnerje. Kako so poslovna darila obdavčena in kdaj pri zaposlenih štejejo za obdavčljiv dohodek?

20.11.2017
Greste na sejem? Kaj morate urediti pred začetkom prodaje?
Bližajoči se prazniki prinašajo priložnost za povečano prodajo zunaj poslovnih prostorov. Sejmov bo decembra na vsakem koncu več kot običajno. Zato jih bodo mali podjetniki izkoristili za promocijo in prodajo svojih izdelkov. Se tudi vi odpravljate na sejem? Na kaj morate paziti, če boste prodajali na stojnici?

16.11.2017
LIFE informativni dan
LIFE informativni dan bo z enakim programom potekal v Rimskih Toplicah in Portorožu. Ob prijavi si lahko izberete termin in lokacijo, ki vam bolj ustreza. Udeležba je brezplačna, prijave sprejemamo do 5. decembra 2017 preko prijavnega obrazca.

15.11.2017
Prodaja na stojnici: Kdo vam lahko pomaga pri delu?
Bliža se december z njim pa številni praznični sejmi. Ti so lahko odlična priložnost tudi za manjše podjetnike, da s svojimi izdelki navdušijo mimoidoče. Prodaja na stojnicah je torej priložnost za dodaten zaslužek. Vendar pa morate poskrbeti, da bo vaše poslovanje urejeno skladno z zakonodajo ter da boste ustrezno uredili status za morebitne pomočnike. Na vse to bodo namreč prav gotovo v prazničnem času pozorni tudi tržni inšpektorji.

13.11.2017
Aktivni, kreativni in povezani mladi občine Lukovica
Občina Lukovica se je decembra 2016 uspešno prijavila na razpis »OP!N za mlade« projekta EUth (odprti poziv agencije ERYCA), katerega partner je tudi Razvojni center Srca Slovenije. V okviru projekta »Aktiviranje mladih v občini Lukovica za vključevanje v lokalni razvoj (krajše: Aktivni mladi)«, se je v torek, 11. aprila 2017 na Občini Lukovici ustanovil Mladinski Klub STIK. Klub tako že deluje s ciljem povezovanja mladih, spodbujanja kreativnega razmišljanja in proaktivnega vključevanja mladih v družbo.

25.10.2017
10. Dnevi podjetništva 2017
10. Dnevi podjetništva 2017 so pred nami! Vabljeni na 9 brezplačnih predavanj, 2 okrogli mizi in 1 ekspresno debato!

19.10.2017
Minimalna neto plača se bo verjetno dvignila
Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti dr. Anja Kopač Mrak se zavzema za to, da bi se minimalna neto plača leta 2018 dvignila nad prag tveganja revščine. Plače so v marsikaterem sektorju nizke, kljub temu pa lahko ob službi dodatno zaslužite. Vaše hobije lahko spremenite v dobičkonosen posel. Kako? To izveste na brezplačnem izobraževanju Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo.

18.10.2017
Naslov podjetja: Kaj storiti, če dejavnost opravljate na drugi lokaciji?
Ko se posameznik odloči za odprtje s. p., določi tudi naslov podjetja. Navadno gre za naslov, kamor želi prejemati pošto in kjer posluje. Kaj pa se zgodi v primeru, ko podjetnik svoje dejavnosti ne opravlja na tem prijavljenem naslovu, ampak na drugem naslovu? Mora to prijaviti?

16.10.2017
Alkohol na delovnem mestu: Kako mora ukrepati delodajalec?
Če delodajalec zazna alkohol na delovnem mestu, je dolžan ukrepati. Postopke za to, kako se bo odzval, mora določiti v internem aktu oziroma pravilniku.

13.10.2017
Nepovratna sredstva za novoustanovljena podjetja
Na voljo so nepovratna sredstva za nova podjetja, ki imajo sedež v Vzhodi Sloveniji. Objavljen je bil namreč javni razpis, ki prinaša skoraj 3 milijone evrov spodbud za zagon podjetij. Na ta način se bo na območjih občin Pomurske regije, Pokolpja, Maribora s širšo okolico, Hrastnika, Radeč in Trbovelj skupno podprlo do 80 novonastalih podjetij.

06.10.2017
Nakup vrednotnice za en dan pokojninske dobe
Številni posamezniki, ki se odločijo za osebno dopolnilno delo (ODD), niso prepričani, ali se jim tovrstno delo šteje v delovno dobo. Odgovor je da. Nakup vrednotnice je za opravljanje ODD obvezen, a ena vrednotnica prinese le približno en dan pokojninske dobe.

04.10.2017
Gostinstvo: Nov pravilnik prinaša poenostavitve!
V veljavi je nov pravilnik, ki prinaša številne poenostavitve za gostinstvo oziroma opravljanje gostinske dejavnosti. Spremembe so prilagojene predvsem zahtevam za hotele po evropskem kategorizacijskem sistemu Hotelstars, posledično pa so se poenostavili pogoji tudi za vse ostale gostinske obrate.

02.10.2017
Prodaja preko družabnih omrežij: uredite splošne pogoje!
Tudi prodaja preko družabnih omrežij je v minulih letih med podjetnike pritegnila predvsem veliko posameznic, ki se ukvarjajo s prodajo novih ali rabljenih oblačil in modnih dodatkov. Ne glede na to, da nimajo fizične trgovine ali klasične spletne trgovine, morajo spoštovati vsa pravila iz Zakona o varstvu potrošnikov (ZVpot) glede prodaje na daljavo.

25.09.2017
Pridružite se novi kampanji Evropske komisije za podporo malim in srednjim podjetjem (MSP): EU Open for Business
Bolje od večine ljudi veste, kako težko je lastnikom malih in srednjih podjetij širiti posel, pridobivati finančno podporo ter iskati poslovne partnerje in nove stranke.

14.09.2017
Organizacija dogodkov za različne priložnosti
Organizacija dogodkov je lahko za mnoge prav tista dejavnost, ki bi jo želeli opravljati tudi, če jim zanjo ne bi plačali. Če uživate, ko gre vse po planu ali ko načrtujete, kako boste priredili popolno večerjo, je morda organizacija dogodkov prava podjetniška priložnost za vas. A če želite z njo zaslužiti, morate najprej ustrezno urediti registracijo dejavnosti.

13.09.2017
Nov biznis – kaj se vprašati?
Vsak nov biznis se najprej začne z načrtovanjem – v glavi, na papirju, med prijatelji, na spletu, v podjetju. Ko se odločate za nov biznis, pa lahko najprej svojo idejo preprosto testirate s šestimi najbolj osnovnimi vprašanji. Za začetek vam ni treba biti ekspert podjetniškega načrtovanja. Za odgovor na to, ali ste z razmišljanjem na pravi poti, bo dovolj, da si iskreno odgovorite na spodnjih šest vprašanj.

13.09.2017
Praženje kave kot poslovna priložnost
Praženje kave je lahko, glede na popularnost mikro pridelave in predelave živil, odlična poslovna priložnost.

12.09.2017
Na 3. proaktivni kavarni v Lukovici začrtana izhodišča za pripravo strategije za mlade
V Kulturnem domu Janka Kersnika v Lukovici so se v četrtek, 7. septembra 2017 ponovno zbrali člani mladinskega kluba STIK. Tokrat so se mladi zbrali, da bi razpravljali in delili svoje ideje o vsebini bodoče strategije za mlade. To je bil že tretji iz cikla štirih dogodkov iz naslova projekta »Aktivni mladi«, za katerega so bila s strani Občine Lukovica pridobljena evropska sredstva z namenom spodbujanja e-participacije mladih v lokalnem okolju na platformi OPIN.

11.09.2017
Vabilo na dogodek ter najava razpisa SPS- spodbude za zagon podjetij
Slovenski podjetniški sklad (v nadaljevanju SPS) bo predvidoma v drugi polovici meseca septembra objavil razpis P2R 2018/2019 - Spodbude za zagon podjetij v problemskih območjih z visoko brezposelnostjo.

07.09.2017
Podjetniške delavnice na Zavodu za zaposlovanje Kamnik
V septembru bosta na Zavodu za zaposlovanje Kamnik potekali dve brezplačni podjetniški delavnici v izvedbi Razvojnega centra Srca Slovenije, in sicer:

06.09.2017
Priložnost za rokodelce: Projekt "ZGODBE ROK IN KRAJEV"
Rokodelstvo je pomemben steber kulturne dediščine in identitete Slovenije. Prav zato so se občine Litija, Kamnik, Lukovica, Moravče, Dol pri Ljubljani, Šmartno pri Litiji združile v LAS Srca Slovenije in pristopile k projektu "ZGODBE ROK IN KRAJEV".

04.09.2017
Prikrito delovno razmerje in samostojni podjetniki
Pogosto se zgodi, da osebe, ki so se odločile za ustanovitev s. p., vseskozi delajo le za enega naročnika, s katerim so v značilnem odvisnem razmerju, kakor da bi bile pri njem v službi. Na tovrstno prikrito delovno razmerje med delodajalci in osebami, ki imajo registrirano dejavnost, večkrat opozarja tudi Finančna uprava RS (FURS).

01.09.2017
Ustanovitev s. p. ali d. o. o. – kaj je boljše za vas?
Se pripravljate na ustanovitev podjetja, a ne veste, kakšno poslovno obliko registrirati? Ali izbrati ustanovitev s. p. ali d. o. o.? Vse potrebne informacije dobite na Skupinskem svetovanju pred registracijo podjetja, bistvene značilnosti obeh poslovnih oblik pa razlagamo v nadaljevanju.

25.08.2017
Spodbude za zaposlovanje: Na voljo bo 189 milijonov evrov
Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ) pripravlja spodbude za zaposlovanje starejših od 55 let in težje zaposljivih brezposelnih ljudi. Za ta namen bo letos in prihodnje leto namenjenih skoraj 189 milijonov evrov.

21.08.2017
Pred registracijo podjetja vam brezplačno svetujemo
Pred registracijo podjetja imajo bodoči podjetniku kup vprašanj. Nekatere zanima organizacijska oblika podjetja, torej ali naj registrirajo s. p. ali d. o. o., spet drugi razmišljajo, katero obliko vodenja poslovnih knjig naj izberejo. Na vse to odgovarjamo na našem skupinskem svetovanju pred ustanovitvijo podjetja.

07.08.2017
Za zaposlovanje brezposelnih podjetjem na voljo do 7.000 evrov
Zavod RS za zaposlovanje je objavil novo javno povabilo Zaposli.me 2017–2019, ki spodbuja zaposlovanje brezposelnih iz vse Slovenije. Program omogoča, da delodajalci za zaposlovanje brezposelnih pridobijo subvencijo od 5.000 do 7.000 evrov. Skupno je na voljo subvencij za 9.526 brezposelnih.

01.08.2017
Študentsko delo: Na kaj morate biti pozorni delodajalci?
Ali v vašem podjetju določena dela opravljajo dijaki ali študenti preko napotnice? Od 1. julija dalje morate študentu oziroma dijaku za uro dela plačati najmanj 4,61 evra bruto (prej 4,53 evra bruto). Študentsko delo se je torej nekoliko podražilo.

01.08.2017
Krajša napotitev na delo bo izenačena s službeno potjo
Predlog sprememb Zakona o dohodnini (ZDoh-2) predvideva, da bo krajša napotitev na delo v tujino davčno izenačena s službeno potjo. To pomeni, da se povračila stroškov, povezanih z napotitvijo, ne bodo vštevala v davčno osnovo, če napotitev traja največ 30 dni. Za povračilo stroškov je potrebno tudi dobro poznavanje potnih nalogov. Kako in kdaj jih pisati, razlagamo na posebnem izobraževanju. Dnevnice pa si lahko preprosto izračunate z našim kalkulatorjem

28.07.2017
Davčne spremembe: Prenovljenih bo pet zakonov
Ministrstvo za finance je poslalo v javno obravnavo spremembe petih davčnih zakonov. Davčne spremembe bodo, kot navajajo na ministrstvu, pripomogle k prestrukturiranju davčnih bremen, izboljšanju učinkovitosti pobiranja javnih dajatev ter zmanjševanju administrativnih bremen.

19.07.2017
Želite višek pridelanega sadja ali zelenjave prodajati pred hišo?
Ste morda eden tistih srečnežev, ki so v letošnjem letu pridelali več krompirja ali katere druge letine? Razmišljate, kako bi višek pridelkov morda prodali? Ste že videli stojnico pred katero izmed hiš in začeli tuhtati o tem, kako to pravilno izpeljat? Torej prodajati pred hišo – da ali ne?

18.07.2017
Največkrat registrirane dejavnosti pri d.o.o.
Pisali smo že o dejavnostih, ki so najpogosteje registrirane ob ustanavljanju podjetij. Vemo, da se pravne oblike podjetij razlikujejo med seboj in zato nas je zanimalo, če se in kako se razlikujejo največkrat registrirane dejavnosti pri d.o.o. (družbah z omejeno odgovornostjo).

12.07.2017
Poslovna ideja: Katere so najpogosteje registrirane dejavnosti?
Se zanimate za ustanovitev podjetja, pa niste prepričani, če bo vaša poslovna ideja uspešna? Ste morda med tistimi, ki jih mika samozaposlitev, a prave poslovne ideje še nimajo? Morda vam utegne koristiti seznam desetih najpogosteje registriranih podjetniških dejavnosti na VEM točki. S čim se torej najpogosteje ukvarjajo slovenski podjetniki?

11.07.2017
Pogodba o zaposlitvi s krajšim delovnim časom
Pogodba o zaposlitvi s krajšim delovnim časom od polnega se lahko sklene v primeru, da se delavec in delodajalec tako dogovorita, ker jima takšna oblika opravljanja dela ustreza. Lahko pa se uporabi tudi v primerih, ko delavcu pravico do dela s krajšim delovnim časom zagotavljajo posebni predpisi. In sicer Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, Zakon zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, Zakon o starševskem varstvu in družinskih prejemkih. Pravice delavca v prvem in drugem primeru sklenitve pogodbe o zaposlitvi s krajšim delovnim časom pa so različne.

29.06.2017
REK-1 obrazec: ZPIZ bo o napakah obveščal delodajalce
Obračune davčnega odtegljaja (REK obrazce) morajo davčnemu organu predložiti izplačevalci dohodkov – plačniki davka za dohodke od katerih se izračunava akontacija dohodnine oziroma dohodnina z davčnim odtegljajem. Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ) bo delodajalce po novem obveščal o napakah na delu REK-1 obrazca, namenjenega oblikovanju pokojninske osnove.

27.06.2017
Vezana knjiga računov ostaja v uporabi
Na Ministrstvu za finance so predstavili niz ukrepov na davčnem področju, s katerimi želijo bolj sorazmerno porazdeliti davčno breme. Medtem ko se normirancem obeta kar nekaj sprememb, malim davčnim zavezancem obljubljajo manj administrativnih bremen. To naj bi dosegli z odločitvijo, da se vezana knjiga računov lahko uporablja tudi po koncu letošnjega leta.

09.06.2017
Pravica do regresa v času bolniške in porodniške
Pravica do regresa za letni dopust je vezana na pravico delavca do letnega dopusta. V skladu z določili Zakona o delovnih razmerjih (v nadaljevanju ZDR-1) pridobi delavec pravico do letnega dopusta s sklenitvijo delovnega razmerja. Delavec, ki sklene delovno razmerje ali mu preneha delovno razmerje med koledarskim letom in ima v posameznem koledarskem letu obdobje zaposlitve krajše od enega leta, ima pravico do 1/12 letnega dopusta za vsak mesec zaposlitve.

09.06.2017
Inšpekcija za delo bo dobila nova pooblastila
S spremembami Zakona o inšpekciji dela inšpekcija za delo dobiva nova pooblastila. Gre za ukrepe proti prekarnosti na trgu dela oziroma za dostojno delo in ukrepe za hitrejšo aktivacijo brezposelnih oseb, pojasnjujejo na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Vlada je besedilo zakona že potrdila, obravnavati pa ga mora še Državni zbor.

25.05.2017
Prijava na razpise EU: Kaj morate vedeti?
Javna agencija SPIRIT Slovenija je nedavno objavila dva javna razpisa za sofinanciranje individualnih nastopov podjetij na mednarodnih sejmih v tujini v letu 2017. Eden se financira iz proračunskih sredstev Republike Slovenije in omogoča sofinanciranje že opravljenih sejemskih nastopov. Drugi pa je vezan na koriščenje evropskih sredstev in je namenjen sofinanciranju še neizvedenih sejemskih nastopov.

23.05.2017
Transakcijski račun – koliko s.p.-jev uporablja le enega?
Samostojni podjetniki imajo lahko od 1. januarja 2016 dalje le en transakcijski račun. Finančno ministrstvo je namreč s spremembami zakona o davčnem postopku, ki so prinesle ukinitev potrebe po ločenem računu, samostojnim podjetnikom želelo olajšati in poceniti poslovanje. Vendar bistvenih prihrankov podjetniki na račun enega transakcijskega računa nimajo, na kar smo že opozorili v prispevku Ajpes opozarja: Podjetnikov javno objavljen račun ima lahko le oznako T. Pri odločitvi, ali je za podjetnika smiselno poslovne in zasebne transakcije opravljati prek enega računa, vam pomagajo Datini računovodski svetovalci.

19.05.2017
Poslovanje samostojnih podjetnikov v letu 2016
Samostojni podjetniki posamezniki so v letu 2016, v primerjavi z letom prej, izboljšali rezultate poslovanja, kažejo podatki, ki jih je Agencija za javnopravne evidence in storitve (AJPES) pripravila na podlagi predloženih letnih poročil. Poslovanje samostojnih podjetnikov je bilo torej uspešnejše. Izkazali so namreč 357.758 tisoč evrov neto podjetnikovega dohodka. To je 10 odstotkov več kakor v letu 2015.

17.05.2017
Spodbujanje razvoja lokalne kulturne politike in pomen sodelovanja
Vas zanima več o dobrih lokalnih kulturnih politikah? Je v vaši občini kulturna dediščina, ki je ogrožena in ima kulturni potencial? Stičišče NVO Osrednje Slovenije v sodelovanju z društvom Asociacija vabi na srečanje nevladnih organizacij Osrednje Slovenije

17.05.2017
Obrazec A1 – pogoji za pridobivanje se zaostrujejo
Zakon o čezmejnem izvajanju storitev prinaša nova pravila za napotitev delavcev na delo v tujino oziroma za opravljanje storitev v drugi državi članici Evropske unije. Z novim letom, ko bo stopil v veljavo, bodo veljala tudi drugačna pravila, na podlagi katerih se bo lahko pridobilo obrazec A1.

12.05.2017
Vrednotnice – za opravljanje katerih del jih potrebujete?
Pomoč v gospodinjstvu in pri kmetijskih delih, čiščenje stanovanj, varstvo otrok, prevajanje, prodajo izdelkov ter nekatera druga dela je mogoče opravljati z osebnim dopolnilnim delom (ODD). Zanj se lahko odločijo zaposleni, brezposelni ali upokojenci, in tako dodatno zaslužijo. Od januarja 2015 je za opravljanje ODD potreben nakup vrednotnice. Z njihovo uvedbo se namreč spodbuja zakonito opravljanje del, ki se najpogosteje opravljajo na črno. Kdo mora torej kupiti vrednotnico in v katerem primeru?

11.05.2017
Sprememba poslovnega naslova in sedeža podjetja
Ob ustanovitvi podjetja je treba določiti sedež in poslovni naslov. Sedež podjetja je kraj, poslovni naslov sta pa ulica in hišna številka, kjer se opravlja dejavnost podjetja. Kako poteka sprememba poslovnega naslova in sedeža podjetja?

09.05.2017
Teden vseživljenjskega učenja 2017: Od ideje do podjetja
12. maja se začenja Teden vseživljenjskega učenja 2017. Na njem že tradicionalno sodeluje tudi Data. Vsem zainteresiranim bomo ponudili sklop petih brezplačnih izobraževanj, ki smo jih naslovili Od ideje do podjetja.

05.05.2017
Pogodba o zaposlitvi: Kaj mora vsebovati?
Pogodba o zaposlitvi se sklene med delodajalcem in delavcem, in sicer v pisni obliki. Veljavna je, ko jo podpišeta obe pogodbeni stranki.

03.05.2017
Dnevnice 2017: Izračunajte si jih z našim kalkulatorjem
Preverite, kakšne so višine za dnevnice 2017, ki se ne vštevajo v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja. S pomočjo našega kalkulatorja pa si dnevnice 2017 lahko tudi preprosto izračunate.

26.04.2017
Postopek registracije s.p.: Spremembe, ki jih prinaša novela ZGD-1J
Novela Zakona o gospodarskih družbah vnaša spremembe tudi v postopek registracije s.p. Prijavo za vpis v Poslovni register Slovenije lahko s.p. po novem odda največ en mesec vnaprej.

25.04.2017
Delo v tujini pri tujem delodajalcu
Kot državljan Evropske unije (EU) se lahko zaposlite (pri delodajalcu ali kot samozaposlena oseba) v kateri koli državi EU, ne da bi za to potrebovali delovno dovoljenje. Kako je z obdavčitvijo dohodkov, ki jih prejemate za delo v tujini, če živite v Sloveniji?

21.04.2017
Že 300 udeležencev na letošnjih podjetniških delavnicah
V letošnjem letu je Razvojni center Srca Slovenije izvedel 23 delavnic na podjetniške teme, ki se jih je udeležilo 194 učencev in dijakov, 20 delujočih podjetnikov ter 83 potencialnih podjetnikov.

14.04.2017
Delo podjetnika – kaj vse obsega?
Ste v vašem podjetju za vse sami? Delo podjetnika, še posebej v manjših podjetnih in na začetku podjetniške poti, je obsežno in naporno, a hkrati tudi zanimivo in redko enolično.

14.04.2017
Madžarski trg – kakšne priložnosti ponuja slovenskim podjetnikom?
Slovencem je madžarski trg tako fizično kot miselno bliže od drugih trgov v srednji in vzhodni Evropi. Zato ni čudno, da je podjetij, ki na novo vstopajo na madžarski trg, vse več.

05.04.2017
Delavnica o pomenu in načinih uporabe Spletne aplikacija za mlade Op!n
Pridružite se nam na delavnici o pomenu in načinih uporabe Spletne aplikacija za mlade Op!n, ki bo potekala na MC Litija, 10. aprila 2017 ob 17.00.

03.04.2017
Bonitete vplivajo na možnost pridobitve subvencij
Bonitete predstavljajo pomemben kriterij, ki odloča o tem, koliko točk bo podjetje doseglo na razpisih. Banke in institucije, ki podeljujejo nepovratna in povratna sredstva, vedno bolj preverjajo bonitetne ocene podjetij, ki jim bodo zaupale kredite oziroma nepovratna sredstva

31.03.2017
Seminar: Poslovne priložnosti za slovenska podjetja v Južni Koreji in Kambodži
11. aprila 2017 vabljeni na brezplačni seminar z naslovom »Priložnosti za slovenska podjetja v Južni Koreji in Kambodži«.

30.03.2017
11. aprila 2017 delavnica: "zaslužite denar s hobijem"
Vabljeni na delavnico "Zaslužite denar s hobijem"

30.03.2017
12. aprila 2017 delavnica: "Vstop v svet podjetništva"
Vabljeni na delavnico "Vstop v svet podjetništva"

30.03.2017
Skd – ni potrebno, da se mučite sami!
Standardna klasifikacija dejavnosti je dokument oziroma spisek dejavnosti, ki jih ob registraciji podjetja na VEM točki bodoči podjetnik lahko izbere za svoje dejavnosti v podjetju. Zakaj mora podjetnik pri registraciji podjetja izbrati dejavnosti iz skd (letnica 2008)? Zato, ker bo za te dejavnosti stranki – naročniku izstavil račun in prejel plačilo za opravljeno delo.

22.03.2017
E vem lani bolj obiskan kot leta 2015
E vem je državni portal za podjetja in podjetnike. Nudi vse informacije o pogojih poslovanja v Sloveniji in podjetnikom omogoča elektronsko opravljanje določenih postopkov, povezanih z ustanovitvijo podjetja in nadaljnjim poslovanjem.

20.03.2017
Regres – komu pripada?
Regres je znesek, ki so ga delodajalci, skladno z Zakonom o delovnih razmerjih (ZDR-1), dolžni plačati zaposlenim. Pripada vsem delavcem, ki imajo pravico do letnega dopusta.

15.03.2017
Kazenski zakonik: Obetajo se spremembe na področju kršitve pravic delavcev
Spremenjen Kazenski zakonik naj bi prinesel kar nekaj pomembnih sprememb. Vlada je besedilo zakona, ki govori o spremembah in dopolnitvah, že sprejela. Predlagane spremembe so med drugim namenjene pregonu gospodarske kriminalitete. Prinašajo pa tudi višje zagrožene kazni za množično kršitev temeljnih pravic delavcev in kršitev pravic iz socialnega varstva.

13.03.2017
Srečanje partnerjev projekta STEER
Drugo srečanje partnerjev in prvi informativni dan projekta STEER - Podpora pri prehodu mladih od izobraževanja do zaposlitve.

13.03.2017
Pogodba o zaposlitvi delavca – kršijo jo tudi zaposleni!
Pogodba o zaposlitvi delavca je temeljni dokument, ki ureja vse medsebojne pravice in obveznosti delodajalca in zaposlenega.

28.02.2017
Izplačilo dobička v d. o. o. v letu 2017
Kakšno bo izplačilo dobička v d. o. o. v letu 2017 v primerjavi z lanskim letom? Spomnimo, mini davčna reforma je poleg nove dohodninske lestvice prinesla tudi zvišanje davka od dohodkov pravnih oseb iz 17 na 19 odstotkov.

27.02.2017
Razvijanje podjetniških potencialov med mladimi
Na Osnovni šoli Gradec v Litiji smo v petek izvedli pet podjetniških delavnic, na katerih je 50 osnovnošolcev spoznavalo osnove podjetništva. Podjetniško delavnico smo v januarju izvedli tudi na Srednji šoli Josipa Jurčiča v Ivančni Gorici, kjer dijaki pridobivajo prve podjetniške izkušnje preko upravljanja lastnega učnega podjetja.

27.02.2017
Kdo se bo lahko upokojil v letu 2017?
Preverite, kakšni so pogoji glede na starost in pokojninsko dobo za moške in ženske. V katerih primerih pa je možna tudi upokojitev pri nižji starosti?

17.02.2017
Informativni izračun plače: koliko stanete delodajalca in koliko na račun dobite vi?
Informativni izračun plače: vas zanima, koliko vi oziroma vaše delo dejansko stane vašega delodajalca in koliko dobite na vaš račun? Veste, iz česa je plača sestavljena?

16.02.2017
Katerih dejavnosti ne morete opravljati kot osebno dopolnilno delo?
Aktivnost se izvaja v okviru projekta "VEM 2016 in 2017", ki ga financirajo SPIRIT Slovenija, Javna agencija, RS, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo in Evropski sklad za regionalni razvoj.

15.02.2017
Kako lahko samostojni podjetnik sodeluje z drugim s. p.?
Ste samostojni podjetnik in ste se kdaj vprašali, na kakšen način lahko sodelujete z drugim s. p.?

13.02.2017
Na voljo so subvencije za zaposlovanje: delodajalci, bi se branili do 7.000 evrov?
Razpis Zavoda RS za zaposlovanje (ZRZS) Zaposli.me 2016/2017 delodajalcem prinaša subvencije za zaposlovanje! Preverite, kako lahko pridobite subvencije v višini med 5.000 in 7.000 evrov! “Do sedaj je na javnem povabilu Zaposli.me sodelovalo 2.891 delodajalcev, 264 jih je prejelo subvencijo v višini 7.000 evrov,” so za naš portal povedali na ZRSZ.

13.02.2017
Kje dobivajo minimalno plačo, višjo od tisoč evrov?
Eurostat je objavil višine minimalnih plač v državah članicah EU – vas zanima, kje dobivajo minimalno plačo, višjo od tisoč evrov in kje le nekaj več kot 200 evrov?

13.02.2017
VABLJENI na izobraževalni program za izvozno poslovanje - International Trade Management (ITM)
Program ITM je namenjen mlajšim zaposlenim v izvoznih oddelkih malih in srednje velikih podjetij, ki so željni osebnega in strokovnega razvoja na področju mednarodnega poslovanja ter želijo aktivno pripomoči k uspešni širitvi poslovanja podjetja na nove tuje trge.

11.02.2017
Kako prijavite delavca v vaš popoldanski s. p.?
Kljub temu, da na našem podjetniškem portalu večkrat pišemo o razlikah med rednim in popoldanskim s. p., se na nas še vedno obrača veliko strank, ki jih zanima, če popoldanski s. p. lahko zaposluje.

10.02.2017
Koliko davka boste plačali normiranci?
Koliko davka boste plačali normiranci? Monika Kern 10 feb 2017 0 komentarjev Bliža se konec poslovnega leta – koliko davka boste plačali normiranci? Za lažji izračun davka iz dejavnosti in akontacij dohodnine davka iz dejavnosti smo pripravili informativni izračun za normirance!

09.02.2017
Slovenski podjetniki, bi svoj posel širili na srbski trg?
Govorili smo s predsednico Slovenskega poslovnega kluba (SPK) v Srbiji; gre za združenje, ki nudi pomoč in podporo slovenskim podjetjem, ki se odločijo za širitev poslov na srbski trg in obratno.

09.02.2017
Na skoraj sto tisočih registrskih računih je ostalo še 67 milijonov evrov
Do zadnjega delovnega dne pred vključitvijo v T2S je na ukinjenih registrskih računih ostalo za manj kot en odstotek prvotne ocenjene vrednosti premoženja – gre za skoraj sto tisoč računov, na katerih je dobrih 67 milijonov evrov.

07.02.2017
S. p. in d. o. o. lahko poslujejo na podlagi enostavnega, dvostavnega ali “normiranega” knjigovodstva
S. p. in d. o. o. lahko poslujejo na podlagi enostavnega, dvostavnega ali “normiranega” knjigovodstva. Poznate pogoje poslovanja, prednosti in razlike vseh oblik?

30.01.2017
S katerimi olajšavami si lahko pomagate znižati davek na dobiček?
Mini davčna reforma pravnim osebam z letom 2017 prinaša tudi višji davek na dobiček, ta se je iz 17 povišal na 19 odstotkov. Zakon o dohodnini (ZDoh-2) pa določa tudi nekatere olajšave, s katerimi bo vaša osnova za davek na dobiček lahko nižja.

27.01.2017
Ste si že izbrali svojega dimnikarja, ki bo vaš dimnik ometal vsaj eno leto?
Ste si že izbrali svojega dimnikarja, ki bo vaš dimnik ometal vsaj eno leto? Če svojega dimnikarja ne izberete do 30. junija 2017, se šteje, da ste izbrali izvajalca, ki je na dan 31. decembra 2016 opravljal državno gospodarsko javno službo izvajanja čiščenja kurilnih naprav in dimnih vodov.

24.01.2017
Kratka anketa: Kakšno je za vas popolno podporno okolje za podjetništvo?
Katere so najpomembnejše storitve v različnih fazah rasti poslovanja podjetja? Kako si predstavljate učinkovit podporni ekosistem za podjetništvo?

24.01.2017
Sosedska, sorodstvena pomoč, humanitarno, kratkotrajno ali nujno delo? Poznate razlike?
Zakon o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno (ZPDZC-1) iz tega naslova izvzema nekatere oblike dela, kot so sosedska, sorodstvena pomoč, humanitarno, kratkotrajno in nujno delo ter osebno dopolnilno delo (ODD). Veste, kdaj gre za opravljanje določenega dela?

23.01.2017
6. februar je rok za oddajo vloge za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane
6. februar je rok za oddajo vloge za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane, sporočajo s Finančne uprave RS (Furs). Najenostavneje je vlogo oddati prek sistema eDavki.

22.01.2017
Domači “SPA center”? Seveda, a z ustrezno registracijo dejavnosti!
V današnjem času centrov za sproščanje in lepotičenje kar mrgoli, mnogi pa se v zadnjih časih raje poslužujejo manjših, intimnejših salonov, kjer je število obiskovalcev omejeno. Preverite pogoje, če želite imeti “domači SPA center”.

19.01.2017
Obvezno zdravstveno zavarovanje med 20 in 75 evri, dopolnilno pa se ukinja
Obvezno zdravstveno zavarovanje po predlogu zdravstvenega ministrstva dobiva novo podobo; višina prispevka bo odvisna od dohodkovnega razreda. Najnižji prispevek za osnovno zdravstveno zavarovanje bo tako 20 evrov mesečno za tiste, ki prejemajo plačo do 792 evrov, najvišji pa 75 evrov za tiste, katerih plača presega 7.760 evrov na mesec.

18.01.2017
Informativni izračun dohodnine 2016
Na voljo je informativni izračun dohodnine 2016 na spletni strani podjetja DATA d.o.o.

17.01.2017
Nočno delo: obveze delodajalca in pravice delavca
Kakšne so pri nočnem delu obveze delodajalca in pravice delavca? Kot nočno delo se šteje delo v času med 23. in šesto uro naslednjega dne. Če je z razporeditvijo delovnega časa določena nočna delovna izmena, se šteje za nočno delo osem nepretrganih ur v času med 22. in sedmo uro naslednjega dne, narekuje Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1).

16.01.2017
Sobodajalci niso podjetniki in ugodnosti ob prvem odprtju s. p. ne izgubijo!
Če ste sobodajalec, to ne pomeni, da ste podjetnik, temveč ste v register vpisani kot fizična oseba, kar posledično pomeni, da vam ugodnosti ob prvem odprtju s. p. še vedno pripadajo in jih ne izgubite.

16.01.2017
Uveljavljanje stroškov v zvezi z dohodkom iz dela v tujini
Vas zanima, kako je urejeno uveljavljanje stroškov v zvezi z dohodkom iz dela v tujini? Zavezancu, ki prejema dohodek iz delovnega razmerja s tujim delodajalcem za delo v tujini, se v davčno osnovo od tega dogodka ne všteva dohodek v višini stroška prehrane med delom ter stroški prevoza na delo in z dela glede na dejansko prisotnost na delovnem mestu v tujini.

15.01.2017
Ali lahko s. p. organizira dražbo?
Če samostojni podjetnik organizira dražbo za tretje osebe, potem mora (do)registrirati primerno dejavnost. Če sam kupi in proda na dražbi mora imeti registrirano dejavnost trgovine, če pa svoje proizvode le proda na dražbi pa ne rabi imeti registrirane katere od trgovinskih dejavnosti temveč le proizvodno za svoj izdelek oziroma proizvod.

13.01.2017
Sprejet je predlog Zakona o vajeništvu; izvajanje že z naslednjim šolskim letom
Sprejet je predlog Zakona o vajeništvu! Ta bo mladim omogočil zgodnejšo poklicno socializacijo in poklicno izobraževanje mladih še bolj približal potrebam delodajalcev.

10.01.2017
Še niste prijavili odprtega računa v tujini? Furs bo na preži!
Še niste prijavili odprtega računa v tujini? To morate storiti v osmih dneh po odprtju! Namreč, Finančna uprava RS (Furs) bo od letos dalje na podlagi avtomatične izmenjave informacij prejemala podatke o finančnih računih, ki jih imate rezidenti RS odprte v tujini. Ali je to prvi znak konca davčnih oaz?

10.01.2017
Skupinsko svetovanje za vstop v SVET PODJETNIŠTVA – poudarek na OSEBNEM DOPOLNILNEM DELU ali kako: »Zaslužiti denar s hobijem«
Delavnica bo potekala v ponedeljek, 16. januarja 2017 ob 12 uri v prostorih Zavoda za zaposlovanje, Urad za delo Kamnik, na naslovu Kajuhova 11, Kamnik.

09.01.2017
Avtorska pogodba in napoved dohodnine 2016
Dohodek iz drugega pogodbenega razmerja je vsak dohodek, ki ni delovno razmerje, kot npr. dohodek za delo po študentski napotnici, dohodek za stvaritev avtorskega dela, dohodek po podjemni pogodbi, dohodek verskih delavcev. Za dohodek iz drugega pogodbenega razmerja se šteje tudi dohodek za izvršitev posameznega posla v neodvisnem razmerju.

06.01.2017
Zmiksaj in prodaj: kako zaslužiti z izdelavo in prodajo smutijev?
Praznični december je mimo in čas je za nekaj svežega – poživite svoje telo s svežimi smutiji, svojo denarnico pa z dodatnim zaslužkom – kako zaslužiti z izdelavo in prodajo smutijev?

05.01.2017
Dva tisoč brezposelnih Fincev med 25. in 58. letom starosti bo dve leti dobivalo 560 evrov UTD
Napovedi so se uresničile; dva tisoč brezposelnih Fincev med 25. in 58. letom starosti bo dve leti dobivalo 560 evrov univerzalnega temeljnega dohodka (UTD).

04.01.2017
Ugodnejša davčna obravnava dela plače za poslovno uspešnost v letu 2017
Vlada RS v paketu mini davčna reforma v davčnem letu 2017 uvaja tudi ključno spremembo za delodajalce: na vidiku je ugodnejša davčna obravnava dela plače za poslovno uspešnost.

04.01.2017
Konkretni izračuni plač za samostojne podjetnike po dohodnini 2017
Ker smo danes vstopili v novo davčno obdobje, ero, v kateri bo veljala nova dohodninska lestvica, so pripravljeni konkretni izračuni za samostojne podjetnike, ki dosegajo različne rezultate (prihodki 50.000 in 95.000 evrov). Pri kolikšnem znesku bruto plače boste v 2017 plačali manj dohodnine?

03.01.2017
Konkretni izračuni plač in razlike zaradi nove dohodnine v letu 2017
Ker se nevzdržno bliža novo leto in z njim nova dohodninska lestvica, na dveh konkretnih izračunih plač preverjamo, kakšne bodo razlike zaradi nove dohodnine. Pri kolikšnem znesku bruto plače boste v 2017 plačali manj dohodnine?

03.01.2017
Januar prinaša novost za plačevanje prispevkov s. p.
Januar prinaša novost za plačevanje prispevkov s. p. Samozaposlene osebe morajo prispevke izračunavati mesečno v obračunu prispevkov za socialno varnost (OPSVZ obrazec), in sicer najpozneje do 15. dne v mesecu za pretekli mesec v elektronski obliki prek storitev eDavki. Novega je to, da morajo biti prispevki plačani najpozneje do 20. dne v mesecu za pretekli mesec.