Novice

10.12.2018
Pozorne vrečke za sadje in zelenjavo
Zakaj bi uporabljali za sadje in zelenjavo plastične vrečke, ki onesnažujejo naravo, če lahko uporabljamo vrečke iz blaga? V skrbi za okolje se pridružujemo akciji Varstveno delovnega centra Zagorje ob Savi.

29.11.2018
Veliko zanimanje za vodne zgodbe Kamniško-Savinjskih Alp
Projekt Vodne zgodbe Kamniško-Savinjskih Alp, pri katerem sodelujejo lokalne akcijske skupine s celotnega območja Kamniško-Savinjskih Alp, je v polnem razmahu. V tem tednu je v Mekinjah potekalo delovno srečanje vse zainteresirane javnosti, na katerem so izvajalci projekta predstavili popisane vodne vire na Kamniškem in zgodbe, ki bodo temelj za razvoj novih turističnih programov v tem delu Srca Slovenije. V naslednjih dneh bo v Kamniku potekalo še usposabljanje turističnih vodnikov, ki se bodo v praksi naučili interpretacije naravnih virov, kar postaja vse aktualnejša tema pri trženju turistične ponudbe Slovenije kot zelene destinacije.

23.11.2018
Sodobni trend usposabljanja in zaposlovanja: Socialna aktivacija – Točka DA
Na Izobraževalnem centru Geoss d.o.o., Litija od junija do začetka decembra 2018 poteka prvi program projekta Socialna aktivacija – Točka Definitivno Aktivno.

21.11.2018
Izobraževanje o interpretaciji naravnih virov za turistične vodnike
LAS Srce Slovenije pripravlja v začetku decembra v okviru projekta Vodne zgodbe Kamniško-Savinjskih Alpizobraževanje na temo interpretacije naravnih virov za turistične vodnike in drugo zainteresirano javnost. Gre za aktualno vsebino, ki se odlično dopolnjuje z usmeritvami Slovenije kot zelene, z naravo povezane destinacije, ki ponuja raznolika in aktivna doživetja, mir in osebne koristi.

21.11.2018
Delavno srečanje o vodnih virih v Mekinjah
LAS Srce Slovenije izvaja od lanske jeseni projekt sodelovanja Vodne zgodbe Kamniško-Savinjskih Alp. Z namenom, da bi predstavili že popisane vodne vire na Kamniškem zainteresirani javnosti in poiskali možnosti za nadaljnji razvoj in uporabo zbranih podatkov in zgodb o vodnih virih v turistične namene, pripravljajo v LAS Srce Slovenije v torek, 27. novembra 2018, celodnevno delavno srečanje v Mekinjah.

20.11.2018
Sodelujte na Podeželju v prazničnem mestu v Litiji
V predprazničnih dneh bo tudi letos potekala v Litiji tradicionalna prireditev PODEŽELJE V PRAZNIČNEM MESTU. Ponudniki prehranskih in rokodelskih izdelkov vabljeni k sodelovanju!

16.10.2018
Zavzemamo se za spremembo zakonodaje v prid rokodelstvu
​Razvojni center Srca Slovenije je v preteklih mesecih skupaj z drugimi člani Konzorcija rokodelskih centrov Slovenije dosegel pomemben preboj na področju prilagoditve obstoječe zakonodaje rokodelcem.

08.10.2018
Izšla je knjiga Zgodbe rok in krajev
Izšla je knjiga Zgodbe rok in krajev, v kateri predstavljamo zgodbe 58 občin, številnih rokodelcev in njihovih izdelkov, ki smo jih povezali v projekt sodelovanja LAS Zgodbe rok in krajev. V njej boste našli tudi zgodbe z območja Srca Slovenije. Naj vam bodo v navdih pri ustvarjanju novih in novih izdelkov, kot so bile našim rokodelcem. Prelistajte jo v e-obliki ali naročite natisnjeno na sedežu LAS Srce Slovenije.

02.10.2018
Na gradu Bogenšperk je zadišalo po zeliščih
V soboto, 22. septembra 2018, je na Zeliščarskem festivalu na gradu Bogenšperk dišalo po zeliščih v raznovrstnih oblikah in načinih uporabe. Obiskovalce so vonjave vodile od spodnjih do zgornjih soban, kjer sta se obilje in prestiž zdravilnega rastlinja ponujala v hrani, pijači in besedi.

01.10.2018
Srce Slovenije na Miholovem sejmu v Veržeju
V nedeljo, 30. 9. 2018, se je v Veržeju odvil tradicionalen Miholov sejem, ki s kvalitetno ponudbo na stojnicah ter zanimivim spremljevalnim programom skrbi za promocijo rokodelske dejavnosti in lokalne kulinarike ter dejavnosti posameznih društev in interesnih skupin v širšem Pomurju. Tokratni program dogajanja smo popestrili z zaključnim dogodkom projekta sodelovanja LAS Zgodbe rok in krajev, na katerem smo sodelovali partnerji projekta – slovenske lokalne akcijske skupine s svojimi rokodelci.

18.09.2018
Pridružite se nam na Miholovem sejmu v Veržeju
Vabimo vas na zaključni dogodek projekta sodelovanja LAS Zgodbe rok in krajev v nedeljo, 30. septembra 2018 v Veržej, na katerem se bomo predstavili javnosti z rokodelskimi prikazi in izdelki, razstavo rokodelskih izdelkov Zgodbe rok in krajev in novo nastalo knjigo Zgodbe rok in krajev.

13.09.2018
Rokodelci na Dnevih narodnih noš
Pretekli vikend, med 7. in 9. septembrom, se je v Srcu Slovenije veliko dogajalo. Poleg Vikenda odprtih vrat v Srcu Slovenije, ko so nekateri rokodelci odprli svoja vrata obiskovalcem ali se predstavljali kako drugače, se je skoraj 20 rokodelcev predstavljajo na Dnevih narodnih noš in oblačilne dediščine v Kamniku.

10.09.2018
Letošnji Vikend odprtih vrat v Srce Slovenije privabil številne mlade obiskovalce
Drugi septembrski vikend, od 7. do 9. septembra 2018, se je v Srcu Slovenije veliko dogajalo.

03.09.2018
V Mekinjah na ogled razstava rokodelskih izdelkov Srca Slovenije
V samostanu Mekinje v Srcu Slovenije je bila v četrtek, 30. 8. 2018, odprta razstava rokodelskih izdelkov Srca Slovenije »Zgodbe rok in krajev«. Razstava prikazuje izdelke 30 rokodelcev iz območja LAS Srce Slovenije, ki sodelujejo v projektu Zgodbe rok in krajev. Razstava je na ogled po predhodnem dogovoru vse do 25. 9. 2018.

31.08.2018
Srce Slovenije v Mekinjah podelilo znak kakovosti novim 18 ponudnikom
Po novem se s certifikatom kolektivne tržne znamke Srce Slovenije ponaša že 102 prehranskih in rokodelskih izdelkov z območja Srce Slovenije. Ponudniki strokovno ocenjenih in visoko kakovostnih izdelkov so certifikate prejeli na slavnostni podelitvi, ki je potekala v četrtek, 30. avgusta 2018, v samostanu Mekinje v Kamniku. Prehranske izdelke so obiskovalci lahko tudi okusili, rokodelske izdelke pa so si lahko ogledali na spremljajoči razstavi. Za etno vzdušje je poskrbela Folklorna skupina Kamnik.

06.08.2018
Snovičkov festival se je uspešno zaključil
V soboto, 4. avgusta 2018 je bilo v Termah Snovik zabavno kot že dolgo ne, potekal je namreč tradicionalni Snovičkov festival, namenjen vsem malim in malo večjim nadebudnežem, ki so se v vročem dnevu hladili v bazenu, vozili po toboganu, uganjali vragolije ter se zabavali s Palčkom Snovičkom.

30.07.2018
Kopa velikanka se kuha na Dolah pri Litiji
Po nekaj mesecih zlaganja drv je v soboto, 28. julija 2018, na domačiji Medved na Suhadolah (Dole pri Litiji) le napočil trenutek slovesnega prižiga kope velikanke.

30.07.2018
[Srce Slovenije nagrajuje]: Osvojite torbo in beležnico Izobraževalnega centra Geoss
Nagradno vprašanje: Koliko višješolskih programov izvajajo na IC Geoss?

25.07.2018
Anketa o območjih za pešce v Kamniku
V okviru projekta CityWalk, katerega pilotna občina je Občina Kamnik, je bila pripravljena anketa o območjih za pešce v Kamniku, ki je potrebna za oblikovanje t.i. indeksa hodljivosti v Kamniku. Vse obiskovalce ter občanke/občane vljudno vabimo, da si vzamete nekaj minut ter odgovorite na pripravljeno spletno anketo.

12.07.2018
Projekt Prihodnost mladih v Evropi odobren
Občina Lukovica je konec februarja 2018 kot vodilni partner oddala prijavo projekta »Future of young in Europe/Prihodnost mladih v Evropi« (kratica projekta EUYouth), za sredstva programa Evropa za državljane, iz naslova sklopa 2 »Demokratično delovanja in državljanska udeležba«, ukrepa »Pobratenje mest«. V projektu kot partnerska občina sodeluje Občina Amaroni iz Kalabrije, s katero se je Občina Lukovica pobratila v septembru 2016.

29.06.2018
[Srce Slovenije nagrajuje]: Osvojite rokodelski izdelek Mire Lukežič
Nagradno vprašanje: Kakšne izdelke izdeluje Mira Lukežič pod blagovno znamko Studio LA? a) unikatne izdelke iz nerjaveče kovine b) unikatne izdelke iz tekstila c) unikatne lesene izdelke

26.06.2018
Spoznavanje dobrih praks upravljanja destinacij in razvoja izdelkov v Romuniji
Odorheiu Secuiesc je mesto, ki so ga gostitelji, Harghita County Council, izbrali za multilateralno srečanje partnerjev, ki je potekalo od 18. do 21. junija.

20.06.2018
Z znamko kakovosti Srca Slovenije nagrajenih novih 36 izdelkov
Razvojni center Srca Slovenije je v petek, 15. junija 2018, izvedel drugo ocenjevanje izdelkov unikatnega in industrijskega oblikovanja ter pridelovalcev in proizvajalcev prehranskih izdelkov z območja LAS Srce Slovenije. Novih 36 izdelkov je prejelo pravico do uporabe tržne znamke Srce Slovenije, kar pomeni, da je v celotnem naboru zdaj že 102 certificiranih izdelkov.

29.05.2018
Na osrednjem dogodku trajnostnega turizma v Sloveniji podeljena priznanja Slovenia Green
V organizaciji Slovenske turistične organizacije (STO) in Konzorcija Slovenia Green je v ponedeljek, 28. maja 2018, v Cerknem potekal drugi Zeleni dan slovenskega turizma. Na osrednjem dogodku trajnostnega turizma Slovenije je 15 destinacij in 11 ponudnikov še uradno prejelo potrditev za svoja prizadevanja na področju trajnostnega razvoja turizma.

23.05.2018
Ključni koraki za urejen status rokodelk in rokodelcev ter kreativno družbeno okolje za ohranjanje kulturne dediščine
V Slovenskem etnografskem muzeju je potekala javna predstavitev Nacionalnega zavezništva za rokodelstvo ter okrogla miza Konzorcija rokodelskih centrov Slovenije. Konzorcij rokodelskih centrov Slovenije je Nacionalno zavezništvo za rokodelce oblikoval skupaj s pristojnimi ministrstvi in deležniki. Po številnih neuspešnih poskusih oblikovanja zakona o rokodelstvu, danes Nacionalno zavezništvo za rokodelce predstavlja konkreten korak v smeri celovite ureditve vprašanja in statusa rokodelk in rokodelcev. Zaveza kaže na nujnost vzpostavitve medresorske skupine, ki bo celovito obravnavala vprašanje rokodelcev in delala v smeri zakonodajne ureditve tega področja.

22.05.2018
[Srce Slovenije nagrajuje]: Osvojite rokodelski izdelek iz Rokodelskega centra Moravče
Nagradno vprašanje: V kateri občini se nahaja grad Tuštanj? a) Moravče b) Ptuj c) Mengeš

16.05.2018
Pridružite se ekipi Razvojnega centra Srca Slovenije: razpis za prosto delovno mesto
Razvojni center Srca Slovenije objavlja razpis za prosto delovno mesto "Strokovni sodelavec za turizem". Vaše prijave pričakujemo do vključno 21. maja 2018.

15.05.2018
Brezplačno predavanje: Digitalno trženje in uporaba družbenih medijev v turizmu
Družbeni mediji oz. socialna omrežja so lahko v veliko breme, zlasti manjšim podjetnikom, ki jim za marketing ostane bore malo časa. Zatorej je še kako pomembno optimalno izbrati kanale distribucije, saj s tem prihranite na času, energiji in denarju. Razpršenost je izvrsten koncept na področju finančnih skladov, ko pa govorimo o digitalnem trženju, pa predstavlja prav nasprotno. Vabljeni na brezplačno predavanje o trženju in uporabi družbenih medijev v turizmu, ki bo v četrtek, 24. maja 2018, ob 17h v predavalnici Mestnega muzeja Litija.

24.04.2018
Rokodelske novice iz Srca Slovenije - april 2018
Izšla je aprilska številka Rokodelskih novic iz Srca Slovenije. V njih boste našli veliko priložnosti za sodelovanje, ki so za mnoge rokodelce brezplačne.

23.04.2018
Družinski vikend odprtih vrat v Srcu Slovenije letos v jeseni
Leto je naokoli in ponovno je napočil čas, da začnemo načrtovati letošnje Vikende odprtih vrat v Srcu Slovenije, ki bodo tokrat namenjeni družinam. Ob tej priložnosti vabimo turistične akterje iz občin Kamnik, Litija, Lukovica, Moravče in Šmartno pri Litiji, da se pridružite promociji s svojo akcijsko ponudbo. Litija, Lukovica, Moravče in Šmartno pri Litiji vabimo, da se ob tej priložnosti pridružite promociji s svojo akcijsko ponudbo.

23.04.2018
[Srce Slovenije nagrajuje]: Osvojite unikaten obesek za ključe z vašim imenom
Nagradno vprašanje: Koliko izdelkov že nosi certifikat kakovosti kolektivne tržne znamke Srce Slovenije? a) 22 b) 44 c) 66 Odgovor na nagradno vprašanje nam pošljite na info@razvoj.si do 23. maja 2018. Med vsemi pravilnimi odgovori bomo izžrebali nagrajenca, ki bo prejel unikaten obesek za ključe z vašim imenom.

05.04.2018
V Kamniku prvi v Sloveniji razmišljajo o strategiji pešačenja
V Kamniku je v sredo, 4. aprila 2018, potekalo drugo srečanje z lokalnimi deležniki za izvedbo lokalnega načrta pešačenja oz. hodljivosti v okviru projekta CityWalk, podprtega s strani Transnacionalnega programa Podonavje.

05.04.2018
Strateške smernice za skupen razvoj turizma potrjene tudi na Občini Šmartno
Občini Litija in Šmartno pri Litiji sta sprejeli odločitev, da k razvoju turizma pristopita aktivneje in kot ena zaokrožena destinacija, ki bo za večje učinke razvijala skupno turistično zgodbo. Razvojni center Srca Slovenije je pripravil Strateške smernice razvoja turizma v občinah Litija in Šmartno pri Litiji do leta 2025, ki želi območje pozicionirati kot destinacijo, ki si je ne ogledaš, temveč doživiš in kamor se vračaš. Po lokalna 5-zvezdična doživetja, lokalne okuse, lokalne izdelke. Startegija je bila v začetku marca potrjena na seji občinskega sveta Občine Litija, v začrtku aprila pa še na seji občinskega sveta Občine Šmartno pri Litiji.

04.04.2018
Okrogla miza o tehnologijah za izboljšanje aktivnega staranja
V Simbioza Lab v Ljubljani je v petek, 30. marca 2018, potekala okrogla miza o tehnologijah za izboljšanje aktivnega staranja. V razpravi, na kateri so sodelovali predstavniki Tehnološkega parka Ljubljana, Simbioze, Telekoma Slovenije in Razvojnega centra Srca Slovenije, je bilo izpostavljeno, da nove uporabne tehnologije prispevajo k višji kakovosti življenja starejših, prihranijo mnogo nepotrebnih padcev, izboljšajo kazalnike zdravja in oskrbe in omogočajo bolj kakovostno življenje za starejše in svojce. Za področje oskrbe in zdravja na daljavo bi bile potrebne sistemske spremembe na državni ravni, so se strinjali vsi sodelujoči.

21.03.2018
Destinacija »Srce Slovenije – Litija in Šmartno pri Litiji« je prejemnica bronastega znaka Slovenia Green Destination
Destinacija »Srce Slovenije – Litija in Šmartno pri Litiji« je izpolnila zahteve trajnostnega razvoja in delovanja, ki jih za destinacije opredeljuje Zelena shema slovenskega turizma, in tako pridobila znak Slovenia Green Bronze.

20.03.2018
Sedem novih projektov za razvoj podeželja
20. marec 2018 - Izgradnja nove igralnice na prostem v Pustolovskem parku Geoss, analize vodnih virov na območju Kamniško-Savinjskih Alp, postavitev novega prireditvenega šotora v Snoviku, izvedba vikendov odprtih vrat pri turističnih ponudnikih v petih občinah ter izobraževanja za zeliščarje, turistične ponudnike, rokodelce in kmete so le nekatere izmed aktivnosti, ki v letošnjem letu potekajo v okviru sedmih novih projektov, ki jih z evropskimi sredstvi sofinancira Lokalna akcijska skupina Srce Slovenije.

20.03.2018
Pridružite se nam na okrogli mizi o tehnologijah za izboljšanje aktivnega staranja
Staranje prebivalstva je izziv za celotno Evropo, a hkrati pomeni tudi priložnost za razvoj novih inovativnih rešitev za izboljšanje življenja starejših. V petek, 30. marca 2018, ob 13:30 bo v Simbioza BTC City Lab (spodnja etaža Emporiuma) v Ljubljani potekala okrogla miza, na kateri bodo predstavniki iz gospodarstva, javne uprave in podpornih institucij predstavili stanje in njihove nadaljnje korake na področju IKT storitev za starejše.

14.03.2018
Spoznavanje dobrih praks razvoja IT rešitev v turizmu
Lenti, središče manj razvitega dela madžarskega okrožja Zala z ugodnimi pogoji za počasen, zdrav in zelen turizem, je bila lokacija srečanja projektnih partnerjev INSiGHTS, ki ga je med 6. in 9. marcem 2018 gostil partner projekta Zala County Council. Študijski obisk je bil usmerjen v transnacionalno učenje in izmenjavo znanj ter izkušenj na področju razvoja zelenega in zdravega turizma, s poudarkom na spoznavanju dobrih praks razvoja IT rešitev pri upravljanju destinacije.

08.03.2018
Strateške smernice za skupen razvoj turizma v občinah Litija in Šmartno pri Litiji
Občini Litija in Šmartno pri Litiji sta sprejeli odločitev, da k razvoju turizma pristopita aktivneje in kot ena zaokrožena destinacija, ki bo za večje učinke razvijala skupno turistično zgodbo. Razvojni center Srca Slovenije je pripravil Strateške smernice razvoja turizma v občinah Litija in Šmartno pri Litiji do leta 2025, ki želi območje pozicionirati kot destinacijo, ki si je ne ogledaš, temveč doživiš in kamor se vračaš. Po lokalna 5-zvezdična doživetja, lokalne okuse, lokalne izdelke.

06.03.2018
Aktivirali preko 500 mladih v treh evropskih projektih
Razvojni center Srca Slovenije je v zadnjih treh letih v okviru treh mladinskih evropskih projektov na programih Horizon2020 in Erasmus+ mladim omogočil mednarodna izobraževanja in mreženje mladinskih delavcev. Vzpostavili smo orodje za mobilno in digitalno participacijo mladih “OPIN” in pomagali pri ustanovitvi novega mladinskega kluba STIK v Lukovici.

14.02.2018
Delovanje LAS pisarn
Vse zainteresirane prebivalce, ki imate projektne ideje primerne za prijavo na javni poziv Lokalne akcijske skupine Srce Slovenije, vabimo, da nas obiščete in pomagali vam bomo z usmeritvami pri razvoju vaše ideje.

12.02.2018
Vprašalnik za ponudnike zeliščarskih pridelkov, izdelkov in storitev
Šest slovenskih Lokalnih akcijskih skupin (LAS Društvo raznolikost podeželja, LAS V objemu sonca, LAS Zgornje Savinjske in Šaleške doline, LAS Srce Slovenije, LAS Spodnje Savinjske doline, LAS Od Pohorja do Bohorja) je združilo moči v skupnem projektu sodelovanja »Integralni turistični produkt zeliščarske dediščine«, ki je bil v juliju potrjen s strani Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja in se bo izvajal do novembra 2019. LAS Srce Slovenije v projektu pokriva občine Litija, Kamnik, Lukovica, Moravče, Šmartno pri Litiji in Dol pri Ljubljani.

09.02.2018
Izbrane operacije na javnih pozivih LAS Srce Slovenije
Razvojni svet LAS Srce Slovenije je decembra 2017 na svoji 9. seji, potrdil predlog operacij za sofinanciranje, prejetih na 1. javnem pozivu za leto 2017 za sklad EKSRP ter na 1. javnem pozivu za leto 2017 za sklad ESRR.

07.02.2018
[Srce Slovenije nagrajuje]: Osvojite košarico domačih dobrot iz Srca Slovenije
Nagradno vprašanje: Kako se imenuje nova maskota litijskega karnevala?

06.02.2018
Pustovanja v Srcu Slovenije
Pustni čas bo pester tudi v Srcu Slovenije, ko se bodo v občinah odvijala pustovanja. Na enem mestu smo zbrali dogodke, ki se bodo odvijali v pustnem času. Doživite družabnost Srca Slovenije in preverite pustno dogajanje v občinah Kamnik, Litija, Lukovica, Mengeš in Moravče.

05.02.2018
Izšel je koledarček prireditev za leto 2018
Izšla je nova knjižica s koledarjem prireditev, v kateri je predstavljenih preko 300 dogodkov, ki se bodo v letošnjem letu odvijali v občinah Kamnik, Litija, Lukovica, Mengeš, Moravče in Šmartno pri Litiji.

04.02.2018
Srce Slovenije na sejmu Natour Alpe Adria 2018
Razvojni center Srca Slovenije se je tudi letos predstavilo na sejmu Natour Alpe Adria 2018, ki je potekal od 31. januarja do 3. februarja na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Srce Slovenije se je predstavilo v okviru RDO Osrednja Slovenija v sodelovanju s Turizmom Ljubljana.

02.02.2018
Vključevanje mladih v procese odločanja
Spletno orodje OPIN.ME za spodbujanje participacje mladih v lokalnem okolju, ki je bilo razvito v okviru evropskega projekta EUth, je aktivno v uporabi tudi v Srcu Slovenije. Brezplačno jo lahko uporabljajo neprofitne javne organizacije iz območja Srce Slovenije. OPIN platformo pri svojem delovanju uporabljajo Študentski klub Kliše, Mladinski center Litija, Občina Kamnik, Občina Litija, testirali pa so jo tudi Gimnazija Litija in Mladinski center AIA Mengeš.

29.01.2018
16 let delovanja Term Snovik
V soboto, 27. januarja so v Termah Snovik obeležili 16. obletnico delovanja. Kot je povedala direktorica Petra Zlatoper, je bilo poslovanje v letu 2017 zelo dobro, saj jih je obiskalo 15.680 gostov, ki so ustvarili največ nočitev do sedaj, kar 48.200.