Novice

16.12.2019
V Srcu Slovenije navdušili predstavnike LAS iz Poljske, Latvije in Gruzije
V preteklem tednu so se v Sloveniji srečali partnerji mednarodnega projekta sodelovanja LAS Od tradicionalnih spretnosti do sodobnih ruralnih turističnih produktov. Po prvem študijskem ogledu dobrih praks na Poljskem nadaljujejo partnerji s srečanji pri drugih partnerskih lokalnih akcijskih skupinah. Med 2. in 4. decembrom 2019 smo tako predstavnike petih lokalnih akcijskih skupin iz Poljske, Gruzije in Latvije povabili v Srce Slovenije.

28.11.2019
Skupaj za kakovostnejše življenje starejših v Srcu Slovenije
Staranje prebivalstva predstavlja velik izziv za družbo, v kateri živimo. Države, družine, formalni in neformalni oskrbovalci neprestano razmišljajo o rešitvah, s katerimi bi starejšim omogočili kakovostnejše in dostojnejše življenje. Ta izziv naslavlja tudi evropski projekt EU_SHAFE, katerega cilj je razviti celovit pristop k pametnim, zdravim in starosti prijaznim okoljem. V okviru omenjenega projekta je Razvojni center Srca Slovenije 25. novembra 2019 v samostanu Mekinje v Kamniku organiziral dogodek z naslovom »Kako do kakovostnejšega življenja starejših v Srcu Slovenije«.

12.09.2019
Udeležite se brezplačnih ekskurzij na temo pridelave in predelave sadja in mleka
LAS Srce Slovenije organizira v septembru brezplačni strokovni ekskurziji za trenutne in potencialne kmetovalce ter vse, ki jih zanimata tematiki pridelave in predelave sadja in mleka. Strokovni ekskurziji bosta potekali v okviru projekta sodelovanja Odprta vrata kmetij. Sodelujejo kmetije, ki so tekom projekta razvile programe prenosa znanj in izkušenj za različne ciljne skupine. Programi posameznih kmetij se med seboj dopolnjujejo, tako da bodo udeleženci pridobili zaokroženo sliko o pridelavi senenega mleka, sadja in jagodičevja ter o predelavi v mlečne in sadne izdelke.

24.06.2019
Potrebujete pomoč? Tukaj smo za vas!
Zaposleni v Razvojnem centru Srca Slovenije izvajamo storitve na številnih vsebinskih področjih in za različne ciljne skupine. V nadaljevanju izpostavljamo nekaj ključnih in vabimo vas, spoštovani (potencialni) podjetniki in predstavniki podjetij, občin, LAS-ov in drugih organizacij, da izkoristite naše, že skoraj 20-letne izkušnje delovanja v lokalnem, nacionalnem in mednarodnem prostoru.

24.06.2019
Izšel je dopolnjen Katalog certificiranih izdelkov Srca Slovenije
Srce Slovenije je znamka rokodelskih in prehranskih izdelkov, ustvarjenih s srcem in z navdihi tradicije. Rokodelski izdelki temeljijo na materialih, značilnih za to območje, v prehranskih izdelkih je le najboljše iz narave. Na Razvojnem centru Srca Slovenije smo izdali dopolnjen Katalog certificiranih izdelkov Srca Slovenije. Le skrbno izbrani izdelki se ponašajo s certifikatom kolektivne tržne znamke Srce Slovenije.

24.06.2019
Gostinci navdušeni nad druženjem s kuharskim chefom Janezom Bratovžem
V okviru projekta INSiGHTS smo izvedli še zadnje pilotne aktivnosti: kulinarično delavnico s chefom Janezom Bratovžem, delavnico na temo razpršenih hotelov in otvoritev stojal za popravilo koles.

19.06.2019
Srce Slovenije v Erbergovih paviljonih podelilo znak kakovosti novim 22 ponudnikom
Po novem se s certifikatom kolektivne tržne znamke Srce Slovenije ponaša že 174 prehranskih in rokodelskih izdelkov z območja Srce Slovenije. Ponudniki strokovno ocenjenih in visoko kakovostnih izdelkov so certifikate prejeli na slovesni podelitvi, ki je potekala v ponedeljek, 17. junija 2019, v Erbergovih graščinskih paviljonih v Dolu pri Ljubljani.

10.06.2019
Vabilo na slovesno podelitev certifikatov Srca Slovenije
Dobre reči, ki jih ustvarjajo ljudje v Srcu Slovenije, dokazuje tudi tržna znamka Srce Slovenije, ki jo podeljujemo na Razvojnem centru Srca Slovenije od leta 2016. Jasno opredeljena pravila kakovosti in stroga merila strokovne komisije, ki se je letos sestala tretjič, so določila, da prejme znamko Srce Slovenije novih 70 izdelkov 22 ponudnikov iz občin Dol pri Ljubljani, Kamnik, Litija, Lukovica in Šmartno pri Litiji. Slovesna podelitev certifikatov letošnjim prejemnikom bo v ponedeljek, 17. junija 2019, ob 19. uri v graščinskih paviljonih v Dolu pri Ljubljani.

10.06.2019
V Srcu Slovenije govorimo kohezijsko
Razvojni center Srca Slovenije je v četrtek, 30. maja 2019, sodeloval na dogodku Govoriš kohezijsko? na povabilo Stičišča NVO osrednje Slovenije. Da je “kohezijščina” še kako aktualna, dokazujejo zanimivi govorniki in številni udeleženci dogodka.

05.06.2019
Brezplačna delavnica na temo razpršenih hotelov
Imate nepremičnino, ki ima tržni potencial in je namenjena občasni uporabi, a večino časa popolnoma neizkoriščena? Vas zanima, kako urediti vse potrebno (zakonodaja, oprema, postopek), da bi lahko oddajali vašo hišo, vikend, stanovanje ali kmetijo?

30.05.2019
Povabilo ponudnikom k predstavitvi idejnih rešitev protokolarnih daril za Občino Litija – nezavezujoče zbiranje ponudb
Občina Litija (občina) skupaj z Razvojnim centrom Srca Slovenije d.o.o. vabi k predstavitvi idejnih rešitev protokolarnih daril, ki jih potrebuje za izvajanje svojih protokolarnih aktivnosti. Cilj občine je pridobiti nabor izvirnih, vsebinsko in oblikovno domišljenih daril dveh različnih cenovnih razredov, ki bodo odražala znamenitosti, dediščino, dosežke oziroma etnološke in kulinarične značilnosti občine in imela kot taka izrazit promocijski učinek.

29.05.2019
Mednarodna turistična konferenca ob zaključku projekta INSiGHTS
Na zaključni konferenci smo 28. maja 2019 predstavili 30 mesečni projekt INSiGHTS - Integrated Slow, Green and Healthy Tourism Strategies – ki se je začel izvajati 1.1.2017 in se zaključuje v mesecu juniju 2019. Namen projekta je spodbujanje trajnostne uporabe naravnih virov in kulturne dediščine s ciljem razvoja trajnostnega in zelenega turizma. 13 partnerjev iz držav Avstrije, Bolgarije, Hrvaške, Madžarske, Nemčije, Romunije, Slovaške, Srbije in Slovenije je razvilo turistične strategije, ki regije ne bodo naredile privlačnejše za turiste, ampak bodo tudi zaščitile njene naravne in kulturne vire.

24.05.2019
Poskusite domače jagode in šparglje
Kulinarika in prijetno druženje za vso družino je vodilo prireditve Dan jagod in špargljev, ki se bo v nedeljo, 09. junija 2019 odvijala v vasici Breg pri Litiji.

22.05.2019
S pravljico v žepu na potep po Kamniku
V okviru projekta CityWalk, ki občane spodbuja k aktivnim oblikam gibanja po mestu, je zaživel programom S pravljico v žepu. Program vključuje lahkoten, uro in pol dolg sprehod po mestni pravljični poti in pripovedovanje pravljic, ki so del mestne pravljične poti.

20.05.2019
Srce Slovenije s trzinskimi rokodelci na Dnevih medgeneracijskega sožitja v Ljubljani
V tednu vseživljenjskega učenja, od 14. do 16. maja, so se na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani odvili prvi Dnevi medgeneracijskega sožitja, na katerih je sodelovalo tudi Srce Slovenije. Gospodarsko razstavišče je bilo vse tri dni stičišče medgeneracijskega povezovanja ter prizorišče za aktualne razprave o trgu dela in upokojevanju, o možnostih učenja v vseh življenjskih obdobjih, primerih dobrih praks ter sodelovanja na področju kulture in kreativnega rokodelstva.

20.05.2019
V Litiji gostimo mednarodno turistično konferenco
Razvojni center Srca Slovenije organizira v partnerstvu z občinama Litija in Šmartno pri Litiji v torek, 28. maja, v Litiji zaključni dogodek mednarodnega turističnega projekta INSIGHTS.

15.05.2019
Urbani sprehod: Kamnik je mesto prijazno pešcem
Sprehod, se prične v ponedeljek, 20. maja 2019 ob 17. uri v Keršmančevem parku in se zaključi na Novem trgu v Kamniku

13.05.2019
Spodbujanje trajnostne mobilnosti v Kamniku
Projekt CityWalk s pomočjo okrepljene vloge aktivnih trajnostnih oblik mobilnosti, kot sta hoja in kolesarjenje, ozavešča meščane v Podonavski regiji o pomenu zmanjšanih emisij in hrupa, ter vzpostavitvi varnejšega prostora za življenje. Glavni namen projekta je izboljšanje ključnih pogojev za hojo. V ta namen sta se v preteklem tednu v Kamniku izpeljala dva dogodka z namenom ozaveščanja javnosti.

26.04.2019
Po dišeča doživetja za zdrava spoznanja letos na Geoss
Zeliščarji iz vse Slovenije, lokalni poznavalci samoniklih zelišč, ustvarjalci raznoterih dišečih zgodb in poznavalci zeliščarskega podjetništva bodo v soboto, 8. junija, Spodnjo Slivno pri Vačah spremenili v prostor posebnih doživetij. Obiskovalci bodo od 9. do 18. ure lahko izbirali med posebnostmi na zeliščni tržnici in med številnimi dogodki, ki se bodo vrstili na drugem zeliščarskem festivalu v Srcu Slovenije. Vabljeni na tradicionalni zeliščarski festival s pevko Ditko in brezplačnim varstvom za otroke!

26.04.2019
Slovenski rokodelski festival 2019 začenjamo s Florijanovim sejmom v Trzinu
V soboto in nedeljo, 4. in 5. maja 2019, bo že dvajsetič ob osnovni šoli v Trzinu potekala tradicionalna prireditev Florjanov sejem. Program bo obogaten z mednarodnim folklornim festivalom in 20. obletnico Turističnega društva Trzin, ki je že več let član Mreže rokodelcev Srca Slovenije.

17.04.2019
Srce Slovenije na obisku v Zgornje Savinjski dolini
Lokalna akcijska skupina Srce Slovenije je v petek, 12. aprila 2019, organizirala za svoje člane in druge zainteresirane prebivalce strokovno ekskurzijo z ogledom dobrih praks na območju LAS Zgornje Savinjske in Šaleške doline. Ustavili so se v Gornjem Gradu, Ljubnem ob Savinji, Logarski dolini in Solčavi.

12.04.2019
Sprehod po mestnih poteh Kamnika z Janom Gehlom
Razvojni center Srca Slovenije je v okviru projekta CityWalk, v sodelovanju z Občino Kamnik in ŠtajnArhitekti, gostil prof Jana Gehla, mednarodno priznanega strokovnjaka za urbano mobilnost.

09.04.2019
LAS-ovi delavnici za pripravo in izvajanje projektov
Vodilni partner LAS Srce Slovenije Razvojni center Srca Slovenije je v aprilu izvedel dve delavnici za potencialne prijavitelje in upravičence na temo priprave in vodenja projektov, ki jih sofinancira iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja. Delavnici sta potekali 4. aprila v Kamniku in 9. aprila v Mekinjah, udeležilo se ju je skoraj 30 ljudi.

08.04.2019
Novi izdelki Srca Slovenije s potrjeno kakovostjo
V petek, 5. aprila 2019, je potekalo tretje ocenjevanje za pridobitev kolektivne tržne znamke Srce Slovenije. Na ocenjevanju je bilo 57 rokodelskih izdelkov ter izdelkov unikatnega in industrijskega oblikovanja in 41 prehranskih izdelkov z območja LAS Srce Slovenije. Pozitivno mnenje je dobilo kar 70 izdelkov, od tega 30 rokodelskih in 40 prehranskih izdelkov, med njimi številni na tematiko zelišč in zdravilnih rastlin. V celotni beri je tako že 172 certificiranih izdelkov.

04.04.2019
V Kamnik prihaja Jan Gehl
Projekt CityWalk s pomočjo okrepljene vloge aktivnih trajnostnih oblik mobilnosti, kot sta hoja in kolesarjenje, ozavešča meščane v Podonavski regiji o pomenu zmanjšanih emisij in hrupa, ter vzpostavitvi varnejšega prostora za življenje. Glavni namen projekta je izboljšanje ključnih pogojev za hojo. V četrtek, 11. aprila 2019, bomo v Kamniku izvedli niz dogodkov z namenom ozaveščanja javnosti.

04.04.2019
Poučno srečanje z rokodelci Srca Slovenije
V četrtek, 28. marca 2019, je Razvojni center Srca Slovenije v Litiji organiziral srečanje rokodelcev, na katerem je bil gost Matej Povše, eden najbolj prepoznavnih slovenskih fotografov.

27.03.2019
Vabilo k sodelovanju na 2. zeliščarskem festivalu v Srcu Slovenije
Rokodelce, zeliščarje in druge ponudnike vabimo k sodelovanju na 2. zeliščarskem festivalu, ki se bo odvijal v soboto, 8. 6. 2019, na GEOSS-u (Sp. Slivna pri Vačah).

22.03.2019
Brezplačna praktična delavnica "Kako narediti dobro fotografijo?"
Ljudje kupujemo z očmi. V oglaševanju velja, da slika pove več kot tisoč besed. Zato je fotografija tista, ki mora prepričati kupca, da je izdelek vreden pozornosti in nakupa.

22.03.2019
Odličen odziv na povabilo na izobraževanje za lokalne turistične vodnike
Razvojni center Srca Slovenije je v okviru pilotnih aktivnosti projekta INSiGHTS (Strategije zelenega in zdravega turizma) organiziral izobraževanje za lokalne turistične vodnike. Delavnica je potekala v ponedeljek, 18. marca 2019, v Litiji.

22.03.2019
LAS Srce Slovenije ponovno med najuspešnejšimi v Sloveniji
Lokalna akcijska skupina Srce Slovenije je bila na četrtem javnem razpisu za dejavnosti sodelovanja lokalnih akcijskih skupin (podukrep 19.3) med najuspešnejšimi v Sloveniji! Med 74 prijavljenimi projekti so bili potrjeni le štirje, od tega dva, v katerih sodeluje LAS Srce Slovenije. Gre za projekta na temo promocije kolesarjenja in rokodelstva. Na vseh dosedanjih razpisih za projekte sodelovanja je v aktualnem programskem obdobju LAS Srce Slovenije uspešno prijavila že pet projektov in tako pridobila dodatnih 223.649,60 evrov evropskih sredstev za razvoj podeželja na območju LAS Srce Slovenije.

07.03.2019
Poglobite svoja znanja, bodite lažje zaposljivi ali pa bolj učinkoviti na delovnem mestu!
Izobraževalni center Geoss ponuja skupaj s partnerji v okviru projekta »KORAK – KOMPETENCE ZA RAZVOJ KARIERE« različna brezplačna usposabljanja in izobraževanja. Gre za priložnost, ki je ne smete zamuditi!

05.03.2019
Še nekaj dni za prijavo izdelkov za pridobitev znaka kakovosti Srce Slovenije
Imate dober lokalni rokodelski ali prehranski izdelek, za katerega želite pridobiti znak kakovosti Srca Slovenije? Še nekaj dni je na voljo za prijavo, preverite razpisne pogoje ali nas pokličite!

22.02.2019
Vas zanima delo lokalnega turističnega vodnika?
Vabilo na brezplačno izobraževanje

20.02.2019
Uspešno izvedeno letno srečanje turističnih ponudnikov Srca Slovenije
V ponedeljek, 18. februarja 2019, se je v Litiji v mestnem muzeju zgodilo letno srečanje turističnih ponudnikov Srca Slovenije. Udeležilo se ga je skoraj 60 predstavnikov različnih podjetij, društev, kmetij in drugih akterjev, ki delujejo na področju turizma v Srcu Slovenije.

11.02.2019
Vabilo na srečanje s turističnimi ponudniki Srca Slovenije
Turistične ponudnike Srca Slovenije vabimo na delovno srečanje, ki bo potekalo v ponedeljek, 18. februarja 2019, ob 16.30 v Mestnem muzeju Litija (Cesta komandanta Staneta 2, Litija).

10.02.2019
Srce Slovenije konec januarja na osrednjem turističnem sejmu v Ljubljani
Srce Slovenije se je tudi letos predstavljalo na sejmu Alpe-Adria za zeleni, aktivni turizem ter kamping in karavaning na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Na predstavitvenem prostoru Ljubljane in regije Osrednja Slovenija smo skupaj z drugimi ponudniki predstavljali športno-aktivna doživetja v prestolnici in regiji.

22.01.2019
Najavljamo tretji javni poziv za sklad EKSRP
Lokalna akcijska skupina LAS Srce Slovenije bo predvidoma v mesecu februarju objavila tretji javni poziv, na podlagi katerega bo izbrala projekte za razvoj podeželja, sofinancirane iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja. Na razpis se boste lahko prijavili prijavitelji iz občin Dol pri Ljubljani, Kamnik, Litija, Lukovica, Moravče in Šmartno pri Litiji.

21.01.2019
Ponovno je odprt razpis za pridobitev kolektivne tržne znamke Srce Slovenije
Ponudniki prehranskih in rokodelskih izdelkov vabljeni, da preverite kakovost svojih izdelkov in pridobite certifikat Kolektivne tržne znamke Srce Slovenije. Vse do 18. marca 2019 je odprt razpis za tretje ocenjevanje izdelkov.