Janez Vidic, kovinopasar

Umetnik več poklicev

Moravčan Janez Vidic je znan po vsej Sloveniji kot izjemen pasar. Njegovo delo zajema izdelavo in obnovo svečnikov, kelihov in monštranc, veličastnih svetil … Na pomoč priskoči posameznikom in ustanovam, ki želijo notranji videz prostorov dopolniti z medenino ali kakšnim drugim žlahtnim materialom.

Pasarsko delo združuje umetniško žilico, smisel za arhitekturo, kirurško natančnost, znanje obdelave materialov, saj pasar dela vse, kar drugi ne znajo. Janez Vidic materiale kupuje po vsej Evropi in jih z leti izkušenj mojstrsko vgrajuje v predmete, ki jih obnovi na način, da spet dobijo dušo.

Da je res mojster, potrjuje tudi podatek, da ga še ni bilo predmeta, ki ga ne bi znal narediti ali obnoviti. Še največja težava je v tem, da naročnik včasih preprosto ne razume, da mogočnega lestenca ne more obnoviti tako hitro, kot bi si ta želel. Če se le da, ga gre najprej fotografirat, ko je še na svojem mestu. Ko ga sname in prepelje v domačo delavnico, ki je prizidana stanovanjski hiši, ga tam košček za košček previdno razdre. In to delo res ne teče hitro, saj je treba prav vsak stekleni biserček posebej sneti in ga očistiti ter shraniti, teh pa je lahko na eni razkošni luči tudi več tisoč.

Včasih ga s kakšnim baročnim svečnikom obišče kdo, ki najprej vpraša, ali se ga sploh še splača popravljati, ko pa je povsem sesut. Mojster Vidic ga prepriča, naj ga nikar ne zavrže in ko isti naročnik pride čez čas pogledat, kako napreduje delo, osupne, ko vidi kombinacijo zlata in srebra, kako zasije v povsem novi podobi.

Kontakt:
VIAP d.o.o.
Dole pri Krašcah 47
1251 Moravče
M: 041 781 495