Skip to main content

Naokrog v Oglarsko deželo (T10)

 • Kategorija: treking in družinsko kolesarjenje
 • izhodišce: Šentrupert, trg pred cerkvijo sv. Ruperta
 • Dostop do izhodišca:  z vlakom – železniška postaja Šentrupert, z avtom
 • Dolžina poti: 43,9 km
 • Predviden cas brez postankov: 3 ure
 • Skupna višinska razlika: 700 m
 • Zahtevnost: zahtevna
 • Vrsta in kvaliteta cest: asfalt, makadam
Naokrog v Oglarsko deželo (T10)

Trasa:

Šentrupert–Smolaj–Dole pri Litiji–Brezovo–Gabrovka–Moravče pri Gabrovki–Gornje Ravne–Mirna–Šentrupert

Opis poti

Zanimivosti s poti

Oglarska dežela se nahaja na dolski planoti v vzhodnem delu Srca Slovenije. Oglarstvo so pred več kot sto leti sem zanesli italijanski oglarji. Danes oglari na Dolah pri Litiji še 16 oglarskih domačij, ki vsako leto skuhajo do 30 kop. Način priprave kope in življenje oglarske družine lahko doživite na Oglarski domačiji Brinovec. Za pohodnike in tiste, ki se želijo pobližje spoznati z oglarjenjem, je zelo zanimiv pohod po Oglarski deželi v maju.

Pot začnete na trgu v Šentrupertu, se usmerite po cesti severno ob cerkvi in se peljete proti vasi Draga. Na razcepu zavijete levo in se usmerite po dolini reke Bistrice proti Oglarski deželi, ki se razteza okrog Dol pri Litiji. Območje poti odlikujeta neokrnjena narava in izjemna kulturna krajina. Ko prispete na Dole pri Litiji, ne zavijete ne desno in ne levo, temveč se približno 1km spustite naravnost navzdol. Nato sledi krajši vzpon na Brezovo. Pred vami se odpre dolina in pogled na dolenjsko gričevje z vinogradi. Sledi zaslužen spust vse do Gabrovke, nato pa se usmerite levo proti Trebnjem. Rahlo se spuščate približno 5 km, nato pa v vasi Ravne za vogalom večje hiše z vrtom zavijete levo proti vasi Cirnik. Kolesarite naravnost, dokler se ne priključite na glavno cesto Gabrovka-Mirna. Zavijete desno in se spustite proti Mirni, pred mostom pod gradom pa zavijete desno ob bajerju in nadaljujete do rečice Mirne, kjer zavijete levo po glavni cesti čez kamniti most. Peljete se pol kilometra, ko se v blagem desnem ovinku usmerite levo na Trstenik (odcepni pas). Greste čez vas Straža, na Šentrupertski ravnici pa zavijete desno proti osamljeni kmetiji. Za kmetijo preidete na kolovozno pot med polji, ki se na Rakovniku levo priključi na glavno cesto. V Prelesju zavijete desno po gozdni poti do travnika, nato pa desno po travniški poti do potoka Mirna, kjer greste na levo in sledite Mirni oz. Mirenščici do mostu, kjer se Bistrica izliva vanjo. Zavijete levo in nadaljujete po lepi makadamski poti ob potoku Bistrica do prehoda čez železniško progo in naprej do glavne ceste, ki pelje iz Mokronoga proti Trebnjem. Nadaljujete pot v vas Bistrica, kjer zavijete desno pri kapelici v vas, pridete na makadamsko pot in se nato usmerite proti izhodišču - trgu v Šentrupertu.

Namigi za ogled:

 • Dežela kozolcev (Šentrupert)
 • Cerkev sv. Ruperta (Šentrupert)
 • Oglarski muzej (Slavina)
 • Tonina hiša (Moravče pri Gabrovki)
 • Resnikova kašča (Moravče pri Gabrovki)

Namigi za priključitev na sosednje kolesarske poti:

Možnost kombiniranja poti s potema Po poti sakralnih zakladov in Na vinski gorici Čatež in Gradišče na portalu Po poteh dediščine Dolenjske in Bele krajine

Primernost za družine:

Pot po ravnini med Šentupertom in Mirno je zelo primerna za družinske kolesarje. Oglarska dežela je za kolesarjenje zahtevnejša, a zelo zanimiva za ogled zlasti v pomladnih in jesenskih mesecih, ko tamkajšnji oglarji izdelujejo kope.

Zemljevid poti

Projekt CYCLO je odobren v okviru evropskega transnacionalnega programa MED in je sofinanciran iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.