Skip to main content

Brdo pri Lukovici

Brdo pri Lukovici

Turistična zveza občine Lukovica

Stari trg 1, 1225 Lukovica

Brdo je majhno naselje nad Lukovico, ki je bilo omenjeno že v listinah iz 14. stoletja. Nekoč mala vas, nato kraj gospostva, uradništva ter inteligence, danes pa spomenik bogate zgodovine in prijeten kraj za oddih.

Tu se nam razkriva veličasten renesančni grad Brdo, ki ga je družina Lamberg zgradila leta 1552. Točno tristo let kasneje se je tu rodil znani slovenski pisatelj Janko Kersnik, ki je slovensko literaturo obogatil s svojimi  deli. Na gradu je grajske otroke poučeval Fran Levec, kot sodnika pa sta tu službovala skladatelja Oskar Dev in Anton Lajovic. Grajski zidovi so sestavljali bogat mozaik zgodovine vse do druge svetovne vojne, ko je bil grad požgan in nikoli več obnovljen v prvotno stanje.

Župnijska cerkev Marije Vnebovzete, ki ponosno zadoni in vabi vernike, je narejena v baročnem stilu in je poslikana z Jelovškovimi freskami. Še posesebej zanimiva je sončna ura.

Poleg cerkve stojijo Osnovna šola Janka Kersnika (njeni začetki segajo v leto1837), župnišče in rojstna hiša Franceta Marolta (1891-1951), priznanega slovenskega skladatelja, kulturnega delavca ter odličnega zborovodja.

Nad domačijo F. Marolta se mogočno vzpenja Čebelarski center Slovenije, kjer se kalijo medene ideje ob slastnih čebeljih pridelkih in kjer se v neokrnjeni naravi poučimo o zeliščni-čebelarski učni poti medovitih rastlin.

GPS: N 46°10'10" / E 14°41'04"