Skip to main content

Cerkev sv. Florijana v Trzinu

Cerkev sv. Florijana v Trzinu

Župnija Trzin

Habatova ul. 15, 1236 Trzin

Cerkev sv. Florijana je bila zgrajena sredi 14. stoletja, v listinah pa jo omenja Valvazor prvič leta 1526 kot podružnico mengeške župnije. Od leta 1974 dalje je samostojna župnija.
V sredini 14. stoletja je bila postavljena gotska cerkvica sv. Florijana. Ohranjena sta križ in lestenec, narejena po Plečnikovi zasnovi, ter kip sv. Florijana iz  peščenjaka, ki je bil narejen v 15. stoletju.

Prva baročna prezidava cerkve je bila najverjetneje 1649. leta. V most pred cerkvijo je sedaj vzidan kamen s to letnico. Baročne prezidave so se vršile od leta 1725 do 1733. Postavljeni so bili trije novi oltarji: glavni sv. Florijana, levi stranski sv. Urbana in desni stranski sv. Lenarta ter dozidana kapela sv. Frančiška Ksaverija.

Prva gotska cerkev je bila obrnjena prav nasprotno od sedanje. Vhod je bil pod zvonikom, oltar pa je bil v smeri današnjega vhoda. Z baročnimi prezidavami so vse obrnili za 180 stopinj. Približna podoba tedanje cerkve je uporabljena pri kipu sv. Florijana v glavnem oltarju. V 19. stoletju je bila prizidana zakristija in kasneje še kor.

Cerkev je vključena v Trzinsko turistično pot.

GPS: N 46°08'06" / E 14°33'34"