Skip to main content

Cerkev sv. Lenarta na Krtini

Cerkev sv. Lenarta na Krtini

Župnija Dob

Ulica 7. avgusta 23, 1233 Dob

Zagotovo smemo cerkev sv. Lenarta, sicer podružnično cerkev župnije Dob, uvrščati med najdragocenejše gotske objekte v Sloveniji.

Cerkev je bila zgrajena okoli leta 1500. Omenjene letnice niso našli, je pa nad vrati na severni strani vidna letnica 1640, ko je bila cerkev morda dopolnjena ali obnovljena. V notranjosti cerkve stojita dve vrsti po pet, na osem vogalov rezanih stebrov, ki nosijo cerkveni obod ter delijo cerkev v tri enako visoke, enako dolge in enako široke ladje, kar je v Sloveniji edinstven primer.

Zanimivosti je v krtinski cerkvi sv. Lenarta veliko. Ena izmed njih je ta, da križev pot v cerkvi nosi napise, zapisane v bohoričici.

Zvonove v krtinskem zvoniku so večkrat menjavali. Štiri bronaste zvonove jim je vzela vojna vihra, saj so jih sredi februarja 1917 pretopili v topove za potrebe avstrijske vojske. Nove bronaste zvonove so na Krtini dobili leta 1927, ko je navzočim spregovoril tudi državni poslanec Valentin Rožič. Na največjem od štirih sedanjih zvonov, okrašenim z reliefnimi okraski, v gotski pisavi piše: »Vam trem bom vsaki dan pel v pozdrav, nosite blagoslov iz višav!«

GPS: N 46°09'03" / E 14°39'33"