Skip to main content

Cerkev sv. Luke, Spodnje Prapreče pri Lukovici

Cerkev sv. Luke, Spodnje Prapreče pri Lukovici

Župnija Brdo

Brdo pri Lukovici 3, 1225 Lukovica pri Domžalah

  • T: +386 (0)1 723 67 40

Romarska cerkev sv. Luka zaradi neobičajne lege že od daleč pritegne pozornost. Ni postavljena na vrh griča, ampak se s svojim volumnom zažira v brežino nad vasjo Spodnje Prapreče. Njena posebnost je tudi tlak; od velikih vrat do zaključka prezbiterija se dvigne za 1,70 m.

Med štirimi evangelisti je dobil sv. Luka simbol vola. Osnova temu simbolu je daritev; Kristus se je na križu daroval za vse ljudi. Po volu kot simbolu se je sv. Luka na Slovenskem uveljavil kot kmečki zavetnik. Ker pa je bil po poklicu zdravnik, velja tudi za zavetnika tega poklica. Po legendi naj bi upodobil tudi Jezusovo mater Marijo (ikona v rimski baziliki Marije Snežne), zato so si ga izbrali za zavetnika tudi slikarji in umetniki.

Dobro ohranjene freske v prezbiteriju predstavljajo vrsto svetnikov, ki so bili posebej priljubljeni v času nastanka cerkve. Pod vrsto svetnikov je v molitveni drži upodobljen graščak Janez Herič z Brda s hčerko, viden mecen cerkve sv. Luka. V glavni ladji je upodobljen glavni mojster cerkve kamnosek Štefan z družino. Oboki vseh treh cerkvenih ladij in oltarnih zaključkov so med rebri in sklepniki okrašeni z lepim vitičevjem.

GPS: N 46°09'40" / E 14°41'33"