Skip to main content

Domačija Vovk, Šmartno pri Litiji

Domačija Vovk, Šmartno pri Litiji

Agata in Silvo Lambergar

Gradišče pri Litiji 1

1275 Šmartno pri Litiji

V čisti, neokrnjeni naravi z lepim razgledom, v vasi Gradišče, se nahaja gorsko višinska domačija Vovk, ki se ukvarja z ekološko pridelavo.
Otroci jih poznajo po poletnih taborih, ki jih organizirajo na kmetiji, kolesarji pa po kolesarskih poteh, ki vodijo tam mimo.
Okolica je obdana z grički in hribi in zato primerna za nordijsko hojo in pohodništvo.
Ukvarjajo se predvsem z živinorejo, dodatno pa še s sadjarstvom, ter pridelavo zelenjave. Imajo tudi svoj zeliščni vrt, kjer raste okoli 25 zelišč in dišavnic.
Višek pridelkov prodajajo doma na kmetiji, kjer pripravljajo tudi tabore s spanjem na kozolcu, vas popeljejo po ekološki kmetiji in zeliščnem vrtu ali vam oddajo prostor za piknik.

Ponudba: 

POLETNI TABORI V GRADIŠČU PRI LITIJI V OSRČJU SLOVENIJE

Za otroke stare od pet do štirinajst let, ki želijo teden dni preživeti na prostem, se igrati na travniku ali v gozdu in spati v šotoru ali na kozolcu, organizirajo poletne tabore. Vremenu in starosti otrok prilagojen  program ponuja spoznavanje domačih živali, opravil na kmetiji, zelišč in zeliščnega vrta. Prehrana je sestavljena iz domačega mleka, zeliščnega čaja, domačega sadja in zelenjave ter ostalih doma pripravljenih dobrot. Otrokom nudijo tudi dodatno animacijo kot so nočni pohod do vaške cerkvice s svetilkami, pohod do zanimivo urejenega lovskega krmišča, priprava tabornega ognja in peka pastirskega kruha in hrenovk na palici, izdelovanje izdelkov iz naravnih materialov.

OSTALA PONUDBA

Za turiste oz. dnevne obiskovalce naše domačije pripravljajo tudi degustacije domačih izdelkov. Ponudijo vam sladice iz jabolk in zelišč, pripravijo različne zeliščne čaje in ostale napitke. Znani so po zeliščnih namazih, suhi salami in klobasah ter vloženi zelenjavi, v zimskem času pa po praženem zelju s pečenico. Popeljejo vas po ekološki kmetiji, razkažejo ekološko pridelavo zelenjave in živali na pašniku. Nudijo tudi prostor za zabavo in spanje na kozolcu.