Skip to main content

Gabrškov sir

Gabrškov sir

Kmetija Pr’ Gabršk

Češnjice 3a

1219 Laze v Tuhinju

Gabrškov sir

Številka certifikata: 0023-2016

Polnomastni sir iz surovega kravjega mleka izdelujejo po receptu »tolminca«, za soljenje pa  uporabljajo sol iz piranskih solin. Sir z zorjenjem pridobiva na aromi - po mesecu zorjenja je primerno blagega okusa, po šestih mesecih pa je ima že izrazit okus in aromo.

PR-0023-KTZ_Kmetija_Pr'Gabrsk_Gabrskov_sir

Kmetija Pr’ Gabršk, Helena Kropivšek

Na pobočju prostrane Menine planine v vzhodnem delu Kamniško-Savinjskih Alp se v vasi Češnjice v Tuhinju nahaja hribovska kmetija Pr' Gabršk, kjer iz zelenega bogastva narave s tradicionalnim načinom sirarjenja proizvajajo okusne sire in druge mlečne izdelke. Krave se prehranjujejo z raznoliko mešanico trav in gorskih zelišč, v poletnih mesecih se živali pasejo tudi na Menini planini. Živine ne hranijo s silažo in ne uporabljajo dodatkov za pospeševanje mlečnosti. Takšno mleko vsebuje več vitaminov in omega 3 maščobnih kislin.