Skip to main content

Grad Bogenšperk

Grad Bogenšperk

Bogenšperk 5, 1275 Šmartno pri Litiji

Javni zavod Bogenšperk

Staretov trg 12, Šmartno pri Litiji

Na Srce Slovenije se je najlepše zazreti z razglednih točk, kakršna je mogočni grad Bogenšperk v bližini Šmartna pri Litiji na nadmorski višini 412 m. S tega gradu se je po pokrajini že v 17. stoletju razgledoval sloviti Janez Vajkard Valvasor.

Tu so na ogled zbirka noš, bakrotiskarska in alkimijska čarovniška zbirka ter stilno urejene grajske sobane, kot je Valvasorjeva delovna soba z izvirnikom Valvasorjevega dela Slave vojvodine Kranjske (1689). Poleg individualnih ogledov grad skupinam ponuja tudi animirane oglede z baronico Ano Maksimilo Valvasor in hlapcem Jernejem ter pedagoške programe.

Grad Bogenšperk je odlična izbira za sklenitev zakonske zveze v dvorani gradu ali pod krošnjami grajskega drevoreda.  Poročno slavje lahko priredite v Grajski krčmi, ki je primerna tudi za različna praznovanja. Na gradu oz. v njegovem naravnem okolju lahko priredite tudi piknik! Celoten grad ali grajske prostore lahko najamete za poslovne dogodke: seminarje, konference, predstavitve, bankete.

Na obisk Bogenšperka vas lahko spominjajo Valvasorjev srebrnik, grafični list z odtisom gradu, miniaturno Slavo vojvodine Kranjske, grajsko žganje in zeliščna olja. Kupite jih v grajski trgovinici.

Bogenšperk lahko obiščete tudi zaradi različnih prireditev, v potep po grajski okolici pa lahko vključite doživetja pohodniških poti in rekreacijo na krožni trim stezi.

Odpiralni čas: 

APRIL, MAJ, JUNIJ, SEPTEMBER, OKTOBER
Ponedeljek:  zaprto
Torek – petek: 9.00 – 17.00
Sobota: 10.00 – 17.00
Nedelja, praznik: 10.00 – 18.00

JULIJ, AVGUST
Ponedeljek: zaprto
Torek – sobota: 10.00 – 18.00
Nedelja, praznik: 10.00 – 19.00

NOVEMBER, MAREC
Četrtek – nedelja: 10.00 – 17.00
Drugi dnevi v tednu: zaprto

DECEMBER, JANUAR, FEBRUAR: zaprto

GPS: N 46° 01' 25'' / E 14° 51' 27''