Skip to main content

Grad in železniški most v Pogoniku

Grad in železniški most v Pogoniku

Grad Pogonik kraljuje na majhni vzpetini nad reko Savo v njenem najbolj vijugastem delu, pod njim pa teče železniška proga. Grad Pogonik se nahaja 5 kilometrov iz Litije ob stari cesti proti Kresnicam. Zgrajen je bil v začetku 16. stoletja, verjetno po letu 1511, ko je močan potres porušil mnogo gradov na Kranjskem. Po Valvazorjevih virih so ga zgradili verneški gospodje, ki so za gradnjo uporabili kamne s porušenega Verneka.

Posebno pestro je bilo na gradu in okolici v času druge svetovne vojne. Vanj so se naselili nemški vojaki, zato so partizani grad leta 1944 napadli in požgali. Istočasno so z napadom na železniški most v Pogoniku ohromili okupatorjevo povezavo med evropskimi bojišči. Prvotni leseni železniški most iz leta 1848 je petdeset let kasneje zamenjala železna konstrukcija. Med drugo svetovno vojno poškodovan most so zamenjali leta 1999.
Od tukaj je lep pogled na strugo reke Save, ki objema grad iz treh strani. Prav tako je zanimivo opazovati promet po železni cesti, ko zvok vlakovnih kompozicij izginja v predoru pod gradom.

GPS:  N 46°05'03" / E 14°49'27" (grad Pogonik)
GPS:  N 46°05'03" / E 14°49'27" (železniški most v Pogoniku)