Skip to main content

Gradiško jezero, Lukovica

Gradiško jezero, Lukovica

Turistično društvo Gradišče pri Lukovici

Ob umetno zajezenem Gradiškem jezeru blizu Gradišča pri Lukovici je urejena privlačna rekreacijska pot. Jezero vabi na na sprehod v spremstvu labodov in rac ali na 4,2 kilometra dolg tek okrog jezera, ki privlači tudi ribiče. Ob jezeru se vije tudi del Rokovnjaške poti, ki poteka čez vrhove okoliških hribov in je dolga kar 55 km. Na planoti nad Gradiškim jezerom stoji cerkev sv. Marjete.  Nedaleč od nje so bili najdeni dokazi, da je na tem mestu staloprazgodovinsko gradišče, po katerem je kraj dobil svoje ime. Jugovzhodno od jezera se dvigajo ruševine gradu Rožek.

ZGODBA O GRADIŠKEM JEZERU:
Obstajata dve legendi, ki pripovedujeta, da je na tem območju, pod današnjim naseljem Gradišče, nekoč stalo jezero. Obe legendi omenjata gradiški grad in grad Rožek. Prva pravi, da je v jezeru živel zmaj. Žrtvovati bi mu morali graščakovo hčer, vendar je zmaja prej ubil berač, ki je bil za to bogato nagrajen. Druga legenda pravi, da sta se graščaka po jezeru vozila drug k drugemu na obiske in skupaj lovila ribe. Kasneje so morali tlačani na zahtevo graščaka gradu Rožek prekopati jez na Kurniku v Trnjavi. Voda je odtekla in nastali so pašniki.

Na planoti nad Gradiškim jezerom stoji cerkev sv. Marjete. Na vrhu hriba, severovzhodno od cerkve sv. Marjete na Gradišču, so bili najdeni dokazi, da je na tem mestu stalo prazgodovinsko gradišče, po katerem je kraj dobil svoje ime. Jugovzhodno od jezera se dvigajo ruševine gradu Rožek.GPS:
N 46° 09' 28' / E 14° 42' 48''