Skip to main content

Keramična skleda

Keramična skleda

Katarina Spruk

(Rokodelstvo Damjana Spruk, s.p.)

Volčji potok 39 E, 1235 Radomlje

Keramična skleda

Številka cerifikata: 0014-2016RO
Številka prijavitelja: 0006-2016

Številna tradicionalna dela so se začela in končala na slovesen način z obrednimi dejanji. Vedno je bil dogodek povezan tudi s hrano. Zanimivo je, da so imeli za vsako opravilo tudi tipične jedi, ki so jih ponavadi postregli v tradicionalni slovenski skledi. Prav tako tudi žgance z ocvirki, kislo zelje s pečenico ali pa kislo mleko.

Skleda je izdelana iz rdeče gline za pekače na tradicionalen način na lončarskem vretenu in je primerna za stik z živili in je premera 18 cm.

Cena: 6,00 EUR (doplačilo embalaža 2,00 EUR).

RO-0014-KTZ-Rokodelstvo_Damjana_Spruk_Skleda

Navodila za uporabo:

  • Priporočamo čiščenje s čistili za ročno pomivanje kuhinjske posode.
  • Pomivanje sklede v pomivalnem stroju je možno, vendar ni priporočljivo zaradi agresivnih čistil in prevroče vode.  Isto velja tudi za mikrovalovko.
  • Izogibajte se naglim temperaturnim razlikam in ne postavite vroče  sklede  na hladno površino (kovina, marmor).
  • Ne postavite lončevine na odprt ogenj.

Katarina Spruk, lončarstvo in unikatna keramika

Katarina Spruk je nekaj let pred upokojitvijo ostala brez zaposlitve, a je s tem končno pridobila čas, da se ukvarja s stvarmi, ki so jo privlačile že od mladosti. Vedno je bila spretna pri različnih ročnih delih, na koncu pa je našla samo sebe v ustvarjanju z glino.

Katarina Spruk rrada ustvarja tako na vretenu kot tudi prostoročno. Za svojo keramično posodo sicer dobiva več naročil, a njeno srce spada k figuricam in majhnim kipcem. Katarina rada ustvarja tudi turistične spominke. V domačem Kamniku in okolici jo navdihujejo predvsem planine ter pestro mitološko izročilo. Pomembno se ji zdi, da spominek resnično odraža okolje, iz katerega je prišel.