Skip to main content

Keramična skleda za prebranec

Keramična skleda za prebranec

Katarina Spruk

Volčji potok 39 E, 1235 Radomlje

Keramična skleda za prebranec

Številka certifikata: 0006-2016

Prebranec je tradicionalna domača balkanska jed, ki je znana tudi v slovenskem kulturnem okolju. Pripravljen v keramični skledi ima prav poseben okus. Skleda je ročno izdelana iz rdeče gline na lončarskem vretenu. V njej jed spečete, pogrevate ali servirate.

Premer: 17 cm

Cena: 7,00 EUR (doplačilo za embalažo 2,00 EUR)

RO-0013-KTZ-Rokodelstvo_Damjana_Spruk_Skleda_za_prebranec

Navodila za uporabo:

  • Temperatura  za pečenje  kot je zmogljivost  štedilnikov za pripravo hrane oz. dobre prakse.
  • Priporočamo čiščenje s čistili za ročno pomivanje kuhinjske posode
  • Pomivanje sklede  v pomivalnem stroju je možno, vendar ni priporočljivo zaradi agresivnih čistil in prevroče vode.  Isto velja tudi za mikrovalovko.
  • Izogibajte se naglim temperaturnim razlikam in ne postavite vroče  sklede  na hladno površino (kovina, marmor).
  • Ne postavite sklede  na odprt ogenj.

Katarina Spruk, lončarstvo in unikatna keramika

Lončarko Katarino Spruk navdihujejo bližnje planine, ki jih opazuje vsak dan iz svojega lončarskega ateljeja v Volčjem Potoku pri Kamniku. Rada ima slovensko etnološko in mitološko izročilo. S svojimi dlanmi in glino je vdihnila življenje že neštetim palčkom, zmajem, angelom in drugim pravljičnim bitjem. V spominkih najdejo prostor zgodbe iz slovenskega izročila. Lončene posode so zelo uporabne v kuhinji za pripravo vsakdanjih in prazničnih jedi. Odlično se počuti za lončarskim vretenom, uživa pa tudi, ko vdahne dušo s čopičem in barvami svojim izdelkom. Poleg lončarskega vretena Katarina Spruk rada zavrti tudi kleklje. Izdeluje punklje za klekljanje in ročno klekljane čipke.