Skip to main content

Kmetija Jergan, Lukovica

Kmetija Jergan, Lukovica

Štefka Kokalj

Spodnje Koseze 4

1225 Lukovica

Kmetija Jergan se nahaja v Spodnjih Kosezah pri Lukovici. Na manjši kmetiji živijo in delajo v sožitju z naravo, skrbijo za nekaj krav molznic. Iz visoko kakovostnega mleka izdelujejo butični hišni sir in druge mlečne izdelke.

Na pot sirarstva je Štefka Kokalj stopila pred 14 leti po obisku sirarske kmetije v Ilirski Bistrici, kjer je dobila prve nasvete za izdrelavo sirov. Znanje je podkrepila z uspešno opravljenim tečajem sirarstva na KGZ Ptuj, opravila je tudi HACCP tečaj in spoznala sistem varne prehrane.

Glavni produkt kmetije je domači sir, ki mu dodajajo papriko, čemaž, bučna semena, drobnjak, orehe, poper, čili. Kupci lahko izbirajo med svežimi belimi siri, ki so primerni za peko na žaru, rahlo rumenimi siri, pri katerih je aroma močneje razvita, in dimljenimi siri. V ponudbi so še surovo kravje mleko, klasična in albuminska skuta in jogurti.

Izdelke lahko prevzamete ob predhodnem naročilu na njihovem domu, vsako soboto med 8.00 12.00 pa so prisotni tudi na lokalni tržnici v Lukovici. Sodelujejo s ponudniki Zakladov Črnega grabna in na sejmih, ki jih organizirajo lokalna in okoliška društva.

V ponudbi kmetije so nasledni izdelki:

  • hišni siri
  • hišna navadna in albuminska skuta
  • hišni jogurt po grško
  • hišno surovo sveže mleko

S certifikatom kakovosti Kolektivne blagovne znamke Srce Slovenije se ponašajo naslednji izdelki s Kmetije Jergan: