Skip to main content

Kmetija Jergan, Lukovica

Kmetija Jergan, Lukovica

Štefka Kokalj

Spodnje Koseze 4

1225 Lukovica

Kmetija Kokalj,  po domače Jergan se nahaja v Spodnjih Kosezah pri Lukovici. So ena izmed manjših kmetij v občini. V sožitju z naravo skrbijo za le nekaj krav molznic, ter iz njihovega kvalitetnega mleka izdelujejo domači sir, ter druge domače izdelke.

Navdih za izdelavo domačega sira so dobili po obisku kmetije v okolici Ilirske Bistrice, kjer je gospodinja obiskovalcem postregla s svojim kvalitetnim domačim sirom in ravno pri njih so dobili prve informacije o izdelavi domačega sira tudi Jerganovi in tako se je začela njihova pot sirarstva.

Ker je gospodinja Štefka imela močno željo po dodatnem izobraževanju, se je udeležila tečaja o specializaciji za higieno mleka in sirarstva na Zavodu KGZ Ptuj. Nato pa je opravila še tečaj  HACCP, sistem varne prehrane. Njena zgodba se piše že lepih 12 let.

Glavni produkt njihove kmetije je domači sir. Njegovo paleto različnosti so nadgradili z raznimi dodatki. Od nežne paprike, do spomladanskega čemaža, do jesenskih bučnih semen, ter zdravega drobnjaka. Za posebne gurmane je sir z dodatkom popra, z močno aromo in za dobre želodce sir z dodatkom pekočega čilija. Dimljen sir pa s svojim vonjem in okusom pričara toplo domačnost. Posebnega videza in okusa pa je sir z orehi, kateremu posvetijo tudi največ časa.

Izbirate lahko med svežimi belimi siri, kateri so tudi primerni za pečenje na žaru, ter rahlo rumenimi siri pri katerih je aroma močneje razvita.

Da pa niso ostali samo pri siru, so ponudbi dodali tudi navadno domačo in zdravo albuminsko skuto, ter jogurt po grško, ne smemo pa pozabiti tudi na kvalitetno surovo mleko. Na kmetiji Jergan lahko vsak najde nekaj zase.

Lepo vabljeni da obiščete njihovo malo kmetijo, kjer lahko po predhodnem naročilu kupite vse njihove dobrote. Kupite pa jih lahko tudi vsako soboto med 8.00 do 12.00 uro na lokalni tržnici v Lukovici. Aktivni so tudi v okviru znamke Zakladi Črni graben in na vseh večjih sejmih , ki jih organizirajo lokalna in okoliška turistična društva.

Gospodinja Štefka pravi, da s ponosom in ljubeznijo ohranjajo slovensko podeželje.

Ponudba:

• domači siri
• domača navadna in albuminska skuta
• jogurt po grško
• surovo sveže mleko