Skip to main content

Kmetija Pr' Gabršk, Kamnik

Kmetija Pr' Gabršk, Kamnik

Jože in Helena Kropivšek

Češnjice v Tuhinju 3

1219 Laze v Tuhinju

Hribovska Kmetija Pr' Gabršk se nahaja v mali vasici Češnjice v Tuhinju, na pobočju prostrane Menine planine v vzhodnem delu Kamniško-Savinjskih Alp. Zeleno bogastvo narave s pridom izkoriščajo in s tradicionalnim načinom sirarjenja proizvajajo okusne sire in ostale mlečne izdelke. 

Začetki kmetije Pr' Gabršk segajo daleč nazaj v preteklost, gospodar Jože in žena Helena pa sta zapuščino svojih prednikov izkoristila in jo nadgradila z novimi znanji o sirarstvu in mlekarstvu. Pri delu na kmetiji sodelujejo pridne roke vseh družinskih članov.
Krave se prehranjujejo z raznoliko mešanico trav in gorskih zelišč na dnevni travniški paši. Poleti živino ženejo na Menino planino na gorsko pašo. Poleg izjemne krme so deležne svežega zraka, čiste vode in velike količine gibanja in sončnih žarkov.
Vse to pripomore k dolgotrajnemu zdravju in dobremu počutju živali, brez uporabe farmacevtskih dodatkov. Redne laboratorijske analize potrjujejo vpliv kvalitetne vzreje na kakovost mleka in mlečnih izdelkov. Takšno mleko vsebuje več vitaminov in omega 3 maščobnih kislin.
Poletje na njihovi kmetiji je zaznamovano s pripravo suhe krme za zimske mesece. Hribovit teren onemogoča uporabo mehanizacije, zato je potrebno seno pospraviti na roke. Košnja, sušenje in spravilo sena z enega samega pobočja potrebuje dva do tri dni sončnega vremena in ročno delo celotne družine.
Vložen trud v obdelavo težko dostopnih površin se odraža v visoko kvalitetni krmi, ki je bolj podobna žetvi zeliščnega vrta kot pa ravninskim travnatim površinam. Prehrana njihove živine ne vključuje silaže in dodatkov za pospeševanje mlečnosti, prav tako pa za pospeševanje rasti krme uporabljajo le domači hlevski gnoj.

Ponudba:

  • sezonsko sadje in zelenjava (krompir, orehi, kislo zelje, fižol v zrnju, česen, čebula)
  • ob prednaročilu goveje in telečje meso