Skip to main content

Limbarska gora

Limbarska gora

Župnija Moravče

Trg svobode 14, 1251 Moravče

Limbarska gora ima že več stoletij velik sloves med romarji in drugimi pohodniki, saj nudi poleg romarske cerkve sv. Valentina čudovit razgled na vse strani neba.

Poleg božjepotne cerkve sv. Valentina je na Limbarski gori stal prvotno tudi Limbarski grad, ki naj bi dobil po Valvazorju ime po lilijah. Prvotno cerkev so sezidali okoli leta 1667. Hitro je zaslovela med romarji in postala premajhna, zato so jo že v prvi polovici 18. stoletja povečali. Gradnjo je vodil Gregor Maček iz Ljubljane, ki je dosegel s to baročno arhitekturno stvaritvijo velik uspeh.

Bogata umetnostna zakladnica na Limbarski gori je nastala v času delovanja bratovščine sv. Valentina, ko so bili tu množični romarski shodi. Ljudje še danes radi prihajajo sem, od blizu in od daleč. Sv. Valentin je bil priprošnjik zoper telesne slabosti in kužna obolenja, še posebej pa so se mu priporočali božjastni bolniki. V cerkvi lahko najdemo mnoga znamenja ljudi, ki so na priprošnjo tukajšnjih svetnikov čudežno ozdraveli. Lopa v pročelju cerkve je dajala zavetje številnim romarjem, tukaj so bile ob velikih romarskih shodih maše, ker velika množica ni mogla v cerkev.

Utrip Limbarske gore boste najbolj začutili na enem od romarskih shodov ali ob prireditvi Pohod po nagelj na Limbarsko goro.

GPS: N 46°09'29" / E 14°46'26"