Skip to main content

Pr' Vodiškarju, Kamnik

Pr' Vodiškarju, Kamnik

Ekološka kmetija pri Vodiškarju

Nevlje 28a, Kamnik

Ste že kdaj vohali dim iz črne kuhne?
Vodiškarjeva kmečka hiša s slamnato streho je edinstven muzej življenja naših prednikov. Najstarejši del hiše je 500 let stara klet. Vabijo vas, da se v hiši pogrejete ob krušni peči in si pogledate zanimive predmete iz preteklosti.

Ali ste vedeli, da je cerkev sv. Jurija ob jezeru najstarejša cerkev na kamniškem?
Na mestu današnje Vodiškarjeve hiše je v poznem 10. stoletju stal dvor, ki je bil skupaj s cerkvijo sv. Jurija del posesti kranjskih mejnih grofov, ki so imeli upravni sedež v Nevljah.

Ste že kdaj imel v rokah 1000 let stare črepinje?
V štiblcu si lahko ogledate arheološko razstavo Vodiškarjev dvor, ki zajema bogato izpovedne predmete od slovanske dobe do današnjih dni.

Na njihovi družinski kmetiji ponujajo lastne ekološke proizvode, pridelane z ljubeznijo in v sobivanju z naravo: jabolčni sok, kis, jajca, marmelade, čaje, mleko, čemažev pesto… Izdelke je možno kupiti, po dogovoru pa lahko pripravijo tudi degustacijo.
V njihovem visokodebelnem sadovnjaku rastejo slovenske avtohtone in tradicionalne sorte jablan: bobovec, carjevič, gorenjska voščenka, goriška sevka.

Na pašnikih njihovih krav in kokoši rastejo različne samonikle zdravilne rastline: arnika, materina dušica, bodeča neža, planinska resa, rman. Pestro naravno okolje njihove kmetije tako privablja raznolike divje živali: lisice, kune, veverice, čaplje, ježe, smokulje, skobce…

GPS: 46°13'52.5"N, 14°37'28.1"E