Skip to main content

Rimska posoda za kruh

Rimska posoda za kruh

Tatjana Hlačer, ILA d.o.o.

Perovo 18 C

1241 Kamnik

Rimska posoda za kruh

Številka cerifikata: 0041-2016RO
Številka prijavitelja: 0015-2016

Posoda je narejena na lončarskem vretenu iz rdeče šamotirane gline skopane v Sloveniji, ročno poslikana z belo engobo in z vrisanim motivom, rozeto, ki je bila v naši ljudski umetnosti pogost motiv predvsem na skrinjah, zibelkah, portalih … Ta star ornament je imel vlogo zaščite pred slabim in so ga različno poimenovali. Nekoč, v rimskem času, so na naših tleh pekli kruh v glinastih posodah, oblike kot je ta.

Ta posoda, v kateri je ujet simbol, nosi v sebi zgodbo časa, povezuje vsebino semena od hlebca kruha kot simbola obilja. V posodi lahko ponudite kruh, sir, sadje, pecivo ali pa kaj spečete.

Cena: 30,00 EUR

RO-0041-KTZ_Tatjana_Hlacer_Rimska_posoda_za_kruh

Tatjana Hlačer, lončarstvo

Ljubezen do gline, strast do ustvarjanja... In rodila se je Ila, v kateri gnete glino ustvarjalka Tatjana Hlačer. Lončarstvo in kiparstvo je  izpopolnila do umetnosti, njeni izdelki so priznani in zaželjeni. V njih se prepleta patina preteklosti s spoznanji sedanjosti, iz njih vejeta natančnost in modrost rokodelke, ki ničesar ne prepušča naključju. Pomembna razsežnost njenega ustvarjanja sta povezovanje in sodelovanje z drugimi lončarji in keramiki širom po Sloveniji.