Skip to main content

Sir Trnič

Sir Trnič

Kmetija Pr’ Gabršk

Češnjice 3a

1219 Laze v Tuhinju

Sir Trnič

Številka cerifikata: 0024-2016PR
Številka prijavitelja: 0023-2016

Trdi sir Trnič z Velike planine je izdelan po tradicionalnem receptu pastirjev - iz skute, ki se naredi iz posnetega kislega mleka ter doda sol, se ročno zgnete v značilno 'čebulasto' obliko ter okrasi z unikatnimi pisavami. Ta 'spominek iz planin', nosi tudi veliko simbolno vrednost, saj so ga včasih pastirji v znak ljubezni podarjali svojim izvoljenkam. Pakiran je v darilni embalaži. Izdelek je prejel znak kakovosti na ocenjevanju Dobrote slovenskih kmetij.

PR-0024-KTZ_Kmetija_Trnic

Kmetija Pr’ Gabršk, Helena Kropivšek

Na pobočju prostrane Menine planine v vzhodnem delu Kamniško-Savinjskih Alp se v mali vasici Češnjice v Tuhinju nahaja hribovska kmetija Pr' Gabršk, kjer iz zelenega bogastva narave s tradicionalnim načinom sirarjenja proizvaja okusne sire in druge mlečne izdelke

Krave se prehranjujejo z raznoliko mešanico trav in gorskih zelišč. Telice in nekatere krave se v poletnih mesecih pasejo na Menini planini. Pa tudi sicer živino ne hranijo s silažo in ne uporabljajo dodatkov za pospeševanje mlečnosti. Takšno mleko vsebuje več vitaminov in omega 3 maščobnih kislin.