Skip to main content

Trg Motnik

Trg Motnik

Turistično društvo Motnik

(g. Jože Semprimožnik)

Motnik 33, 1221 Motnik

  • T: +386 (0)41 423 438

Motnik je eden izmed najzanimivejših trgov v Tuhinjski dolini. Motniku je podelil tržne pravice že leta 1423 Ernest Železni, avstrijski nadvojvoda, ki je bil zadnji vojvoda, ustoličen na Gosposvetskem polju v slovenskem jeziku.

Motnik, ki naj bi dobil ime po motni vodi potoka Motnišnica, je bil v vsej svoji dolgi dobi zelo znan kraj. V srednjem veku kasnejša tako imenovana cesarska cesta kakih 200 let ni potekala čez Trojane in skozi Črni graben, pač pa je bila za potovanje med Štajersko in Trstom možna le pot prek Tuhinjske doline. Tako so se ob tovorništvu in furmanstvu razvijali tudi jermenarstvo, gostinstvo in druge obrti, ki so se kakorkoli navezovale na popotnike, tovornike in furmane.

Ob živahnem krajevnem utripu so bili dejavni tudi mesarji, tkalci, barvarji, lončarji, kovači, kolarji, klobučarji; posebej zanimivo pa je bilo prepregarstvo (forajtarstvo), furmanska dejavnost prepreganja konj, ki je bila potrebna zaradi bližine klancev.

Malo znano je, da je imel Motnik celo svoj rudnik rjavega premoga. V rudniku so leta 1910 paleontologi našli ostanke prazgodovinske živali – pritlikavega nosoroga.

Vse to lahko ob obisku Motnika nadgradite še z mnogimi drugimi zanimivostmi. V občinski hiši si lahko ogledate muzej pritlikavega nosoroga z maketo v njegovi naravni velikosti, lahko pa se podate tudi po motniški turistični poti. Na njej si boste v dveh urah in pol lahko ogledali večino omenjenih motniških znamenitosti.

GPS: N 46°12'52" / E 14°53'14"