Skip to main content

Turistična kmetija Grofija, Ivančna Gorica

Turistična kmetija Grofija, Ivančna Gorica

Vir pri Stični 30, 1295 Ivančna Gorica

Domačija Grofija, danes turistična kmetija v Viru pri Stični, je z več kot 200-letno tradicijo spomeniško varovana kot lepo ohranjen kompleks kmetijskih poslopij. Stoji na mestu enega najpomembnejših evropskih arheoloških najdišč iz železne dobe – skoraj 3.000 let starega in za tiste čase velikega in pomembnega »virskega mesta«.

Turistična kmetija s sobami in počivališčem za avtodomove slovi po izvrstni ponudbi jedi in pijač. Dogovorjenim skupinam pripravijo menije iz doma pridelane zelenjave, žit, sadja, žrebetine, divjačine. V zimskem času ponujajo kmečke pojedino iz hišnih krvavic, pečenic, klobas z matevžem, štrukljev, ajdovih žgancev. Na domačiji, ki je vključena v projekt Okusiti Slovenijo, pripravljajo tudi značilne jedi osrednjeslovenske regije.: pražen krompir, ričet, štruklje, več vrst potice, ljubljanske skutne palačinke. Postrežejo s hišnim narezkom in hišnimi pijačami - cvičkom, jabolčnim in bezgovim sokom. Kupite lahko domače proizvode: žgane pijače, mesnine, marmelade, vloženo zelenjavo in peciva, na voljo so tudi domača ajdova moka in domači jušni rezanci.

Domačija je odlično izhodišče za raziskovanje okolice. Na voljo so 4 dvoposteljne sobe s kopalnico in straniščem, skupno kuhinjsko nišo in družabnim prostorom s televizorjem. Mogoč je brezžični dostop do interneta. Urejeno je počivališče za avtodome. Gostom je na voljo teniško igrišče.  

V obori si lahko ogledate jelene, na pašnikih konje. Otroci se lahko igrajo na otroškem igrišču in hranijo domače živali.

GPS:
N 45° 56' 58'' / E 14° 49' 11''