Skip to main content

Učno sprehajalna pot Rača, Moravška dolina

Učno sprehajalna pot Rača, Moravška dolina

Turistično društvo Moravče

Vegova 19, 1251 Moravče

Mimo cerkve sv. Andreja vodi Učno sprehajalna pot Rača, ki vas vabi, da na območju zahodno od Moravč spoznate stavbno, sakralno in drugo dediščino ter doživite naravne lepote neokrnjene pokrajine, ki ji je dala pečat človekova iznajdljivost.

Rača je potok v Moravški dolini, ki nudi sprehajalcem številna zanimiva srečanja z naravo. Svet, po katerem teče, pripada t. i. moravškemu osamelemu krasu, ki na majhnem območju ponuja večino kraških značilnosti. Podzemni tokovi se sem in tja skrivnostno pokažejo v kateri od jam ali kot kraški izvir na površju. Apnenčaste kamnine skrivajo nešteto fosilnih ostankov morskih živali iz nepredstavljivo oddaljenih dvesto milijonov let.

Rača je bila za bližnjo in daljno okolico pomemben vir energije, na kar spominjajo ostanki mlinov in žag. Številni leseni kozolci ob poti so pravcati spomeniki spoštovanju tradicije in neme materialne priče znanja in estetskih vrednot mojstrov tesarjev.

Uro in pol dolg sprehod po Učno sprehajalni poti Rača nudi starejšim obilo priložnosti za obujanje spominov, mladim pa zanimivo učno uro v naravi.