Skip to main content

Po ulicah srednjeveškega Kamnika

Začnite v jesenske barve odetem Arboretumu Volčji potok, ki je v času ko se drevesa v parku pripravljajo na zimski počitek še posebej čaroben. Nadaljujte z odkrivanjem znamenitosti v srednjeveškem mestu Kamnik in se odpravite na potep po mestnem jedru, ki je še vedno ohranilo srednjeveško obliko. Vsi tisti, ki radi razvajate svoje borbončice, boste na svoj račun prišli z degustacijo Okusov Kamnika v gostilni Repnik. Za zaključek pa se ustavite še na Ekološki kmetiji pri Vodiškarju, kjer si lahko ogledate njihovo črno kuhinjo, Mamutovo vas in mnoge druge zanimivosti, ki s seboj nosijo velik del preteklosti.

Potek programa:

  • Ogled Arboretuma Volčji potok, ki sije v svoji lepoti v vseh letnih časih. V njem je več kot 3500 vrst in sort okrasne drevnine in drugega rastlinja. Poleg cvetličnih nasadov najdete razgibano otroško igrišče, v rastlinjakih pa številne zanimive razstave. Poleg izobraževalnih vsebin, Arboretum ponuja tudi različne dogodke za aktivno in ustvarjalno preživljanja prostega časa. 
  • Kamnik, mesto v naročju Kamniško-Savinjskih Alp, velja za eno najlepših srednjeveških mest v Sloveniji. Med najbolj prepoznavnimi simboli Kamnika je Kapela na Malem gradu, ki z vzpetine prav sredi mesta ponuja razgled na srednjeveško jedro. Njegovo srce je Šutna, ulica značilnih srednjeveških hiš s slikovitimi izveski in drugimi obrtnimi znamenji. Po Šutni se lahko sprehodite do gradu Zaprice, kjer so na ogled zbirke  Medobčinskega muzeja Kamnik. Okolica gradu je  preurejena v muzej na prostem s kaščami iz Tuhinjske doline. Oglejte si tudi Frančiškanski samostan in cerkev sv. Jakoba, v kateri je kapela božjega groba, ena zadnjih stvaritev največjega slovenskega arhitekta Jožeta Plečnika.
  • Degustacija Okusi Kamnika v gostilni Repnik. Poleg običajne gostinske ponudbe pripravljajo značilne tradicionalne jedi in sladice, ki jih spremlja izbor vrhunskih vin. 
  • Ogled Vodiškarjeve kmečke hiše s slamnato streho, ki je edinstven muzej življenja naših prednikov in ogled arheološke razstave Vodiškarjev dvor, ki zajema bogato izpovedne predmete od slovanske dobe do današnjih dni.

Trajanje: en dan
Izhodišče: Arboretum Volčji potok
Oprema: športna oblačila in obutev
Sezona: od zgodnje pomladi do pozne jeseni