Vikendi odprtih vrat v Moravčah

25. avgust – 27. avgust 2017 

Na vikendu odprtih vrat, ki bo od petka 25. avgusta do nedelje, 27. avgusta, odkrivajte kmečke dobrote, tradicionalna mojstrstva in podeželske običaje! 

Obiščite:

  • SOBOTNO KMEČKO TRŽNICO V MORAVČAH 
  • OKODELSKO NEDELJO V TUŠTANJU 
  • JERNEJEVO NEDELJO V PEČAH

Naj vas po vašem okusu izbrani dnevi moravškega odpeljejo na Sirarstvo Grilj, zeliščne vrtove Zeliščarske sekcije Moravče, čebelje prebivališče v Čebelarskem domu Moravče in v slikarsko šolo Blaža Slaparja. Privoščite si tudi ugodnosti v gostilni in piceriji Pri Jurku, na Planinskem domu Ušte in v Rosfrej baru.  

Ne zamudite tudi norih doživetij na Festivalu iger, kulinarike in glasbe Špas na vas, kot so ekstremni spust, skakanje v blato in koncert skupine Big Foot Mama!

Natisnite si urnik doživetij! 


Doživetja v Moravčah pripravljajo:

Rokodelska nedelja na gradu Tuštanj 

Nedelja, 27. avgust 2017, od 11.00 do 17.00:
Članice in člani Društva rokodelcev - Rokodelskega centra Moravče vam bodo pokazali svoje rokodelske veščine, v katerih se boste lahko poskusili tudi obiskovalci. Tekom dneva bo več vodenih ogledov gradu, med katerimi vas bo lastnik Peter Pirnat popeljal po zgodovini tega moravškega bisera. Grad namreč hrani originalne poslikave, nekateri prostori in oprema v njih so ostali nedotaknjeni stoletja dolgo.

Festival glasbe kulinarike in iger - ŠPAS NA VAS

Petek, sobota in nedelja, 25. - 27. avgust 2017:
Že drugo leto pripravljajo poseben, drugačen, drzen in ekstremno zabaven športno-glasbeni festival! A to ni vse, pohvalijo se lahko z vrhunsko in raznoliko kulinarično ponudbo, zabavnimi igrami za odrasle in tudi za otroke, mnogimi odličnimi ansambli in skupinami, predvsem pa idilično lokacijo – v Javoršici pri Moravčah.

Kulturno in športno društvo Peče / Župnija Peče

Nedelja, 27. avgust 2017, od 9.00 dalje:
Župnija Peče vabi na tradicionalno farno žegnanje - na Jernejevo nedeljo. Pred mašo bo blagoslov zdravilnih zelišč. Tudi obiskovalci lahko prinesejo zelišča k blagoslovu.

Po maši si bo mogoče ogledati cerkev, ki je v zadnjih letih skoraj popolnoma obnovljena. Domačini bodo pripravili bogat srečelov z izdelki domače obrti. Kulturno in športno društvo Peče bo pripravilo darilca za vse godovnike; Jerneje, Nejce, Nejke ipd. Nastopila bo folklorna skupina društva upokojencev Moravče in drugi.

Planinski dom Ušte 

Sobota in nedelja, 26. in 27. avgust 2017:
Za vikend odprtih vrat soboto in nedeljo ponujajo 20% popust na vse jedi.

Planinski dom na Uštah (Žerenku) se nahaja na hribu med  Moravčami in reko Savo na nadmorski višini 658 m. Dom se lahko pohvali z odličnim razgledom, katerega lahko opazujete kar iz terase planinskega doma.

Slikarska šola Blaža Slaparja

Nedelja, 27. avgust 2017, od 12.00 do 19.00:
V nedeljo vam bo na festivalu ŠPAS NA VAS mag. Blaž Slapar skupaj  z Evo Korošec, Manco Borštnar, Aleksandro Avbelj, Simono Avbelj, Eriko Slapar predstavil risanje portretov & karikatur, poslikave obraza in prosto ustvarjanje.

Kontakt:
Oblikovalski studio Blaž Slapar s.p., Gorica 3, 1251 Moravče, T: 041 933 818

Sirarstvo Grilj

Nedelja, 27. avgust 2017:
Za vikend odprtih vrat bo Silvester Grilj v nedeljo na festivalu Špas na vas predstavil obiskovalcem domače živali, ki jih redi na svoji ekološki kmetiji in ponujal svoje izdelke.

Kontakt:
Ekološka kmetija pr' Travnari, Silvester Grilj - nosilec dopolnilne dejavnosti na kmetiji, Velika Vas 19, 1262 Dol pri Ljubljani; T: 051 441 126  

Grilj

Gostilna in picerija PRI JURKU

Petek, sobota in nedelja, 25. do 27. avgust 2017:
Ponudba Gostilne in picerije Pri Jurku vključuje več vrst pic, posebna ponudba pa so školjke iz krušne peči po naše. Na dan oz. vikend odprtih vrat pa vam bodo ob naročilu školjk iz krušne peči brezplačno ponudili dvakrat po 1 dcl domačega Terana ali pa eno češko pivo Bernard (0,5l).

Koktakt:
Gostilna in picerija Pri Jurku, Trg svobode 15, 1251 Moravče; T: 01 7232 883, 040 523 006

Čebelarsko društvo MORAVČE

Sobota, 26. avgust 2017, od 15.00 do 18.00:
Kako izgleda čebelje prebivališče, si lahko ogledate v soboto v Čebelarskem domu Moravče, kjer si boste lahko brezplačno ogledali tudi razstavo starega čebelarskega orodja. Možen bo tudi nakup letošnjega medu. Za dogodek je zaželena predhodna najava. 

Kontakt:
Čebelarsko društvo Moravče, Zalog pri Moravčah 25a, 1251 Moravče;  T: 070 213 168

Kmečka tržnica Moravče

Sobota, 26. avgust 2017, od 9.00 do 16.00:
Kmečka tržnica se v okviru Vikenda odprtih vrat v Moravčah predstavlja z degustacijo in prodajo pridelkov in izdelkov domačih kmetij, mlina in mesnin.  

Stojnice:

  • Sirarstvo Grilj, ekološka kmetija Pr'Travnari - Največ pridelajo ovčjega poltrdega in mehkega sira, jogurta in skute pa tudi albuminsko skuto. 
  • Društvo krajanov Tuštanj, Iztok Urbanija z izdelavo in pletenjem košar
  • Kmetija Požar, predelava in konzerviranje zelenjave in sadja in Kmetija Novak, Selo pri Moravčah 
  • Mihaela Kocjančič z izdelki iz kravjega mleka
  • Mlin Rotar z vsemi vrstami moke, kaš, testenin in zdrobi
  • Razsek in predelava mesa, Franci Levičnik 
  • Čebelarsko Društvo Moravče 

Zeliščarska sekcija DU Moravče

Nedelja, 27. avgust 2017, od 8.00 do 20.00:
V zeliščarskem vrtu, ki ga je ustvarilo Društvo upokojencev Moravče, bodo v nedeljo vodeni ogledi. V prostorih v centru Moravč pa vabi na ogled razstava zelišč v raznih oblikah - od rastlinic, čajev, krem in mil. Izdelava zeliščih mil bo prikazana in lahko boste ob tem tudi sodelovali ter si vzeli izdelek domov. 

Lokacija, kontakt: Trg svobode 5, 1251 Moravče; T: 031 634 377