Skip to main content

Vikend odprtih vrat v Srcu Slovenije

privabil številne mlade obiskovalce

Drugi septembrski vikend, od 7. do 9. septembra 2018, se je v Srcu Slovenije veliko dogajalo. Skoraj 50 turističnih ponudnikov iz občin Kamnik, Litija, Lukovica, Moravče in Šmartno pri Litiji je pripravilo posebno ponudbo za obiskovalce, tokrat s poudarkom za otroke in družine. Obiskovalci so spoznavali območje Srce Slovenije, domače in sosednje kraje, navezali stike s prijaznimi domačini in bili deležni aktivnih ter raznolikih doživetij.

V Kamniku pester program za vse generacije 

V Kamniku so obiskovalci lahko preizkusili svojo umetniško žilico v Kulturno umetniškem društvu Hiša keramike, zakaj pa ne majolka, kjer so otroci s svojimi starši uživali ob izdelovanju piščali in se posladkali s slivami in pecivom. Alenka Mele, članica društva, nam je zaupala:»Nekatere udeležence je oblikovanje gline tako prevzelo, da niso potrebovali pomoči, ob tem pa so ugotovili, da jih delo z glino pomirja. Otroci so bili tako navdušeni, da niso želeli zaključiti z delavnico«. Učenci OŠ Marije Vere so tako predstavljali svoj turistično-raziskovalni projekt JAMFEST v času trajanja Vikenda odprtih vrat na Dnevih narodnih noš in oblačilne dediščine.

Pogled v preteklost v Litiji 

Za vse, ki so si zaželeli vpogleda v preteklost so v Mestnem muzeju Litija in Muzeju Petra Svetika na Vačah pripravili brezplačne vodene oglede. Rudnik Sitarjevec je komaj sprejel vse vedoželjne otroke in odrasle, ki so želeli spoznati delo rudarjev in zgodovino rudnika ter prisluhniti pravljicam Darinke Kobal. Ena od obiskovalk je povedala: »Moji fantje so bili včeraj nad rudnikom tako navdušeni, da smo danes morali priti še enkrat.« 

Lukovica navdušila s prikazom pletenja slamnatih kit 

V Lukovici so članice Kulturno umetniškega društva Fran Maselj Podlimbarski iz Krašnje pripravile prikaz starih navad, ki je vzbudil veliko zanimanja pri obiskovalcih. Izvedle so delavnico pletenja kit iz sedmih slamic. Delavnico je spremljalo petje in ples, s katerim so pričarali vzdušje, ki je nekoč vladalo v starih kmečkih hišah. 

V Šmartnem pri Litiji prebujali ustvarjalnost

V Šmartnem so se v petek učenci iz domače Osnovne šole Šmartno pri Litiji udeležili vodenega ogleda trga in obiskali lončarsko delavnico pri Barbari Dacar. »Nisem vedel, da imamo v Šmartnem toliko zanimivih stvari,« je rekel eden izmed mladih obiskovalcev Vikenda odprtih vrat. Pod odličnim vodenjem Jerneja Kotarja so si mladi in malo starejši ogledali znamenito šmarsko katedralo, rojstno hišo Slavka Gruma, staro telovadnico, kapelico na Pungrtu, najstarejšo hišo na hribu in ostale značilne šmarske hiše, ki jih vidimo, pa o njih premalo vemo. Ogled so zaključili pri ustvarjalki keramike Barbari Dacar. Otroci so zavrteli lončarsko vreteno in si izdelali skodelico.

Moravče ponudile kulinarično doživetje

V Moravčah so na Kmetiji pr' Cesar za lačne pripravili večerjo cesarjev, v Planinskem domu Ušte – Žerenk pa so vsi obiskovalci lahko ob slastnem zavitku uživali v razgledu s terase.

 


PRIJAVITE SE NA E-NOVICE IZ SRCA SLOVENIJE


ZGODOVINA VIKENDOV


Aktivnost sofinancirata Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja 2014-2020.