Skip to main content

Vikend odprtih vrat Litija

16. junij – 18. junij 2017

Naj se vaše poletje začne v Srcu Slovenije.

Od petka do nedelje, od 16. do 18. junija 2017, vas v Litiji in okolici čakajo posebna doživetja, presenečenja in ugodnosti. Pojdite tja, kjer so razgledi večji in srečanja z ljudmi pristnejša. Obiščite gozdove, v katerih še nastaja oglje in z njim razžarite svoje poletje! Litija je Srce Slovenije
. Občina povezuje kraje od Geometričnega središča Slovenije v starodavnih Vačah do reke Save. Mesto, ki se na obeh bregovih reke ozira v lepote Posavskega hribovja, postane junija še živahnejše. Obiskovalcem vrata odprejo najbolj zanimive turistične točke, utrip pa popestrijo prireditve ob občinskem prazniku. Izberite svoja najlepša doživetja za začetek poletja! 


Doživite orjaški spust

V Pustolovskem parku Geoss lahko v času Vikenda odprtih vrat doživite spust za samo 5 EUR. Čaka vas dvig na 25 metrov višine in občutek letenja s hitrostjo do 60 km/h! Če ob obisku omenite Vikend odprtih vrat, boste deležni 15-odstotnega popusta.Obiščite oglarje

Na Oglarski domačiji Brinovec v Dolah pri Litiji boste spoznali 200-letno mojstrstvo priprave oglja, uživali v pokušini oglarskega kruha in piva, vi in otroci pa se lahko preizkusite tudi v risanju z ogljem.

Spoznavajte Litijo v sedlu

Zavod 16 podkvic, znan tudi po terapijah s konji, vabi na brezplačno druženje s konji, spoznavanje jahanja na svoj ranč za Gostiščem Kimovec v Zgornjem Hotiču pri Litiji. Pričakujejo vas v soboto od 10:00 do 16:00, v primeru slabega vremena pa dan kasneje.
Konjeniški klub Litija
 ponuja izkušnje ameriškega divjega zahoda. V klubu na Ponoviški cesti v Litiji se lahko v soboto od 10:00 do 13:00 preizkusite v metanju lasa in podkve in brezplačno zajahate konja za en jahalni krog.  Razgibajte se na tenis igrišču

V Tenis klubu AS v Litiji lahko od petka do nedelje igrate tenis brezplačno. Najavite svoj prihod in predhodno rezervirajte svoj termin po telefonu 01 8980 800.

 

 

Odkrivajte lepote lesa

Center za zunanjo ureditev – Hiša idej in povezovanj, ki v Veliki Preski odpira vrata salona in galerije z razstavami 71 drevesnih vrst, 1000 piščali slovenskih lesarskih šol in naravnih materialov, pripravlja tudi sobotno 2-urno brezplačno Doživetje lesa. Za dogodek, ki se bo začel ob 13:00 ali 15:00, je zaželena predhodna prijava po telefonu 041 351 929.

Dotaknite se gline

V soboto in nedeljo v vasi Slivna ponujajo edinstveno doživetje po prav posebni ceni. Dogodivščina se bo pričela ob 9:45 na domačiji Pr' Škunder, kjer vam bodo predstavili domačijo, vam pripravili pokušino domačih izdelkov, ogledali si boste lončarsko delavnico in si ob mentorstvu rokodelke Barbare Vrtačnik preizkusili v oblikovanju gline. Sledi topel obrok iz ekološke kmetije Pr' Kovač: pripravili bodo domače kuhane štruklje, polnjene s skuto ter jogurt iz ovčjega mleka. Pustolovščino nadaljujete v Pustolovskem parku Geoss. Predvidoma boste z doživetjem končali okoli 16:00.
Potrebna predhodna rezervacija. Cena pustolovščine je 20 € na osebo (otroci od 5 do 12 let: 17 €). Vstopnice bodo na voljo na dan dogodka v Pustolovskem Parku Geoss (T: 030 332 332) od 9:30 dalje in na TIC-u v Litiji. 

Zadihajte s čebelami

Na Domačiji Paternoster vam bodo v času Vikend odprtih vrat predstavili slovenski čebelnjak in terapevtsko vdihovanje aerosolov iz panja, ki bo v soboto od 13:00 do 19:00 za vas brezplačno. Za samo 2 evra boste lahko izkusili masažo obraza z medom, na voljo pa bodo tudi pokupšine medu. Obišlite jih v soboto, 17, junija, od 13:00 do 19:00. 

 

Potepajte se po muzejih

V času Vikenda odprtih vrat v tudi Litija ponuja brezplačna doživetja Poletne muzejske noči.  Prehitite jo z obiskom Doma Geoss že dan prej. Doživite jo v Mestnem muzeju Litija. Dopolnite jo z ogledom Stalne zbirke savskih prodnikov na Bregu pri Litiji.

Že v petek si lahko v Domu Geoss na Vačah od 16:00 do 19:00 brezplačno ogledate Muzej Petra Svetlika s predstavitvijo način življenja v železni dobi, arheološke zbirke, geološke, pomembnih Vačanov, raznolikosti Vač in nastanka geometričnega središča Slovenije.

V soboto začnite noč v Mestnem muzeju Litija, kjer bodo poleg ogleda zbirk in razstav na voljo tudi arheološka delavnica za otroke (ob 18:00), predavanje o vidrah (ob 19:30) ter Muzejski Jerebov večer s koncertom (ob 21:30).

V soboto bo od 20:00 do 24:00 brezplačen tudi ogled Stalne zbirke savskih prodnikov na Bregu pri Litiji. Tu Drupštvo za razvoj podeželja Laz prireja predavanja Gospodje Jablaniški (ob 20:00), kulturni program na prostem (ob 21:00) in potopisno predavanje o zahodni Ameriki (ob 23:00).

Okrepčajte se po domače

Ob potepih po Litiji in okolici poskrbite tudi za dobro kosilo. Na kmečkem turizmu Pr' Krjan, kjer vam ob Vikendu odprtih vrat ponujajo kmečke pogače po polovični ceni, vas bodo ob kosilu razveselili z brezplačno sladico.

Na turistični kmetiji Pr' Lavrič vas bodo za omembo vikenda odprtih vrat nagradili z 10-odstotnim popustom pri plačilu kosila.

V restavraciji Mona Lisa vas po okusnem kosilu iz nabora 3 menijev čaka brezplačna sladica: sladoled z vročimi višnjami.

V Okrepčevalnici Kuhla v času Vikenda odprtih vrat najmlajšim podarijo kepico sladoleda, odrasle pa vabijo na brezplačno skodelico kave.

Pridite po informacije in darilo

Vse informacije o dogajanju in o zanimivostih Litije poiščite v TIC Litija, ki deluje vse dni Vikenda odprtih vrat: v petek od 9:00 do 18:00, v soboto od 9:00 do 14:00 in v nedeljo od 9:00 do 12:00. Obisk v teh dneh nagradijo s simboličnim darilom!


NAGRADNO!

Obiskovalci letošnjih Vikendov odprtih vrat v Srcu Slovenije sodelujete v žrebanju za glavni nagradi, ki ju podarja Pustolovski park Geoss:

  • bivanje v krošnjah za 2 osebi
  • družinski piknik za 4 člansko družino

Več o nagradni igri...