Jože Kos

Jože Kos iz Velike Preske pri Polšniku, ki je pred kratkim obeležil 20-letnico delovanja svojega podjetja Mizarstvo Kos. Izdelujejo lesene izdelke za zunanjost hiš, ki so oblikovno usklajeni z arhitekturnimi stili in prilagojeni okolju. Dejavnost v podjetju razvijajo z lokalnimi materiali, lokalnimi ljudmi in močnim lastnim razvojem, ki je povezan z oblikovalci in partnerji iz različnih krajev Slovenije in tujine.

Po izobrazbi je Jože lesarski tehnik, po različnih neformalnih izobraževanjih in s prakso  pa se je naučil voditi posle in projektirati. Prvo balkonsko ograjo je izdelal pred 30 leti, pred 20 leti pa je odprl svoj s.p.. Pri svojem poslu skuša biti inovativen in povezovati znanja in podjetja različnih strok.

Jože Kos je človek z veliko življenjske energije, vizionar, motivator, močan organizator in velik povezovalec ljudi in je aktiven tudi pri dejavnostih za razvoj domačega območja v okolici Velike Preske. Poleg mizarstva Kos vodi tudi Center za zunanjo ureditev, je član upravnega odbora sekcije mizarjev pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, voditelj razvojne vasi Velika Preska - naselje pasivnih hiš za poskusno bivanje ter voditelj različnih projektov za izobraževanja na področju zunanjih ureditev.

V njegovem podjetju je trenutno zaposlenih 9 ljudi, večinoma iz lokalnega okolja, sodeluje pa s partnerji več kot dvajsetih podjetij v Poslovnem združenju Naš vrt in konzorciju Vila Bravum. Zanj ključnega pomena je podpora družine, ki je v podjetje tudi aktivno vključena, pred kratkim so ob dvajseti obletnici podjetja skupaj pripravili knjigo »V poslanstvu dreves«. 

Jože kos, Mizarstvo Kos

Kaj vas je navdihnilo za lasten posel?
Jutranje vstajanje ob štirih zjutraj ni v moji naravi, raje delam cel dan in pozno v noč in to mi zdajšnje delo omogoča.

Kakšno vlogo je imela podjetniška VEM točka v Litiji (oziroma Center za razvoj Litija) na vaši poslovni poti?
Na VEM točki sem registriral svoje drugo podjetje Center za zunanjo ureditev, hišo idej in povezovanj,  ki se ukvarja s povezovanjem znanja in izobraževanjem.
Sicer pa s Centrom za razvoj Litija odlično sodelujem. Skupaj smo naredili že kar nekaj projektov. Sem tudi član razvojnega sveta LAS Srce Slovenije, kjer z dobrimi sodelavci nastaja močna blagovna znamka.

Katera izkušnja v poslovnem svetu vas je največ naučila oziroma najbolj obogatila?
Delo z mladimi. Sodelujem namreč z različnimi šolami in fakultetami. Občasno sem tudi v vlogi predavatelja. Mladi imajo veliko idej in če hočeš podjetje uspešno peljati v prihodnost, jih je treba upoštevati.

Kakšna je vaša formula za uspeh in kakšne je vaše poslovno vodilo?
Uspeh se zgodi, ko imaš dobro idejo, vanjo verjameš in veliko delaš. Vodilo pa je, da vsega ne moreš sam, zato so pomembni odlični sodelavci, s katerimi je potrebno zgraditi močno zavezništvo.

S čim se razvijate, kako skrbite za lasten razvojni proces?
Razvoj delamo na mreženju z različnimi strokovnjaki, ki morajo imeti z nami vred čiste namene in skupno vizijo.

Mizarstvo Kos, Jože Kos

Zakaj so po vašem mnenju podjetniki pomembni za družbo?
To pa je vprašanje za politike in skupnost, ki jo podpiramo. Ker pa se politika in družba tega ne zaveda, bi povedal takole: družba bi bila rada še naprej v takšni coni ugodja kot je zdaj, žal pa bo morala več sredstev nameniti za razvoj in motivacijo nedelavnih in tudi tistih, ki se v življenju ne znajdejo.

Kako razumete povezavo podjetnika z lokalnim okoljem - se čutite vpeti vanj in na kakšen način ste aktivni na področju družbene odgovornosti? Kako se v kraju povezujete?
Naš kraj, ki se mu reče Polšnik, je zelo povezan in tudi sam se zelo močno čutim povezanega z njim. V klubu D poskušamo iskati rešitve za nadgradnjo naše skupnosti. Sicer pa že 30 let vodim mešani pevski zbor Lurške Matere Božje, sem organist, pevec v moškem zboru, podpredsednik Turističnega društva, član upravnega odbora Kulturnega društva, voditelj projekta razvojne vasi Velika Preska, 15 let programski voditelj Pohoda Od cerkvice do cerkvice, v sodelovanju z aktivnimi krajani pa organiziram tudi različne druge kulturne prireditve.

Kaj bi svetovali nadobudnim podjetnikom, ki začenjajo svoje prve podjetniške korake?
Tisto kar radi delajo, naj spravijo v svoj posel. Tako se bodo na svojem delovnem mestu imeli lepo. Če pa še uživaš pri tem ko delaš, je uspeh zagotovljen.

Kakšen je vaš pogled za naprej – kakšna bo vaša smer razvoja in rasti?
Razvoj in rast bosta šla v smeri vodenja razvoja slovenske lesarske industrije in vključevanja  lokalnega prebivalstva za razvoj slovenskega podeželja. Čaka me tudi projekt Žive hiše Velika Preska.

Informacije: Jože Kos, Velika Preska 1, 1272 Polšnik, 01 - 89 73 017, 041 615 020, www.mizarstvo-kos.si